News Flash:

Cum s-a facut remarcat Maurice Ravel - VIDEO

6 Martie 2015
1307 Vizualizari | 0 Comentarii
Joseph Maurice Ravel (n. 7 martie 1875, Ciboure - d. 28 decembrie 1937, Paris) a fost un compozitor francez impresionist, celebru mai ales datorita muzicii de balet pentru orchestra in Do major Boléro, compusa in 1928, una din ultimele piese compuse inainte ca boala sa-l condamne la tacere.

La inceputul secolului al XX personalitatea puternica a dirijorului si compozitorului M. Ravel s-a impus in lumea muzicala prin interpretari artistice si prin noutatea lucrarilor sale muzicale cu rafinate sonoritati impresioniste si un pronuntat colorit folcloric. Pianist remarcabil dedica primele sale lucrari acestui instrument: menuet antic, habanera, pavana pentru o infanta moarta: dovedind o inclinatie deosebita pentru dans; de la dansul din epoca barocului pana la cel modern: vals, foxtrot dar si pentru blues. Ravel reinvie spiritul clasic francez in sonatina pentru pian si in suita preclasica Mormantul lui Couperin.

Vezi si Lucrarile lui Théodore Labarre


A scris 2 importante cicluri pentru pian: Oglinzi si Suita Gaspard al noptii. In muzica dramatica a scris o opera bufa intr-un act "Ora spaniola". Dupa modelul lui Schubert a compus 8 valsuri nobile si sentimentale, transformate mai tarziu in baletul ADELAIDA sau Limbajul Florilor. Mai compune suita pentru voce si orchestra SHEHEREZADA, rapsodia spaniola.

Vezi si Cariera de compozitor a lui Heitor Villa-Lobos

Cea mai populara creatie a sa simfonica este BOLEROUL - conceput pe un ritm ostinat care persista pana la sfarsitul lucrarii. Ravel expune la flaut o ampla melodie alcatuita din 2 perioade muzicale dupa care reluand mereu aceeasi linie melodica ii suprapune succesiv cate un instrument la cvarta si octava. Rezultatul este persistenta accentelor melodiei care la fiecare reluare modificandu-se efectul timbrar, creste ca intensitate. Sedus de muzica orientala compune pentru voce si pian diferite melodii incluse in cicluri: * 5 melodii grecesti, * 2 melodii ebraice, * 3 cantece din madagascar ,* 3 cantece ale lui Don Quijote, *7 cantece populare, * ciclul de lieduri Istorile Naturale.

Ravel ne-a lasat valoroase lucrari in genul muzicii de camera : *Trio in la minor, *Cvartetul de coarde in Fa major , *Sonata pentru vioara si pian, *Sonata pentru vioara si violoncel, * Sonata pentru vioara si orchestra * Rapsodia - TZIGANE - de o mare dificultate tehnica cu un caracter stralucitor. A scris 2 concerte instrumentale:

    Pian si Orchestra in Re major pentru mana stanga.
    Pian si orchestra in Sol major. Marea sa varietate ritmica izvoraste din diferite surse folclorice si din particularitatile dansurilor care l-au inspirat; de la vechea pavana pana la ritmurile moderne.

Armonia sa tonala cu structuri modale, dinamica si agogica tonala, diversitatea combinatiilor tonale confera muzicii sale pregnanta si originalitate astfel incat alaturi de Claude Debussy, Ravel contribuie la dezvoltarea limbajului muzical modern din prima jumatate a secolului XX.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

compozitor francez celebru bol ro boala pianist epoca barocului pian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1855 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021568 (s)