News Flash:

Cum s-a schimbat Bucurestiul in 555 de ani

17 Martie 2015
853 Vizualizari | 0 Comentarii
Centrul Vechi de pilda, este locul in care Vlad Tepes a ridicat Cetatea Bucurestilor, acum mai bine de 5 secole. A fost construita initial ca un punct strategic impotriva turcilor. Ulterior s-a decis ca orasul sa devina capitala Tarii Romanesti, in dauna Targovistei. Prima atestare istorica a Bucurestiului e un document semnat de Vlad Tepes, la 20 septembrie 1459, in realitate o tranzactie de terenuri. Ulterior a fost construit si Palatul Voievodal, intr-o zona comerciala vestita la acea vreme.

Constructia s-a facut intr-un moment in care capitala Tarii Romanesti era Targoviste."Conform istoricilor, numele cetatii Bucuresti a fost dat dupa paraul Bucurestioara, ce izvora din locul in care se afla azi Gradina Icoanei si ajungea pana la Palatul Voievodal. Era singura apa care trecea printre case si gradini, dar, pentru oamenii au inceput sa aiba probleme cu inundatiile, iar zona devenise mlastinoasa, paraul a fost asanat. In locul lui a aparut in 1873 o zona verde, devenita, in timp, "Parcul Icoanei", explica muzeograful Gabriel Constantin.

Vezi si Imagini ale Romaniei anului 1917 - FOTO

Cea mai cunoscuta este, insa, legenda ciobanului Bucur. Acesta s-a stabilit cu turmele pe o colina pe care, ulterior, a fost ridicata o biserica. Pentru ca pe aceste pasuni se stabilise ciobanul Bucur, bisericuta a fost numita "Biserica lui Bucur". Azi se mai pot observa ruinele acestui lacas de cult, langa care se afla Manastirea Radu Voda.

Vezi si Semnificatia arcului de Triumf din Bucuresti - FOTO

Daca Bucurestiul era doar un targ, Parisul numara atunci peste 200.000 de locuitori iar Londra ajunsese la 100.000. Anii au trecut si Bucurestiul s-a extins. 100 de ani mai tarziu, a aparut Biserica Curtea Veche - actuala Sfantul Anton, in prezent, cea mai veche cladire din oras. Comparind din nou cu Parisul, in acele vremuri, erau finalizate lucrarile la catedrala Notre Dame. Iar la Londra existau deja cladiri celebre si azi cum e Turnul Londrei, a carui contructie a inceput in 1076.

Datorita dezvoltarii comertului, in 1660, in timpul domniei lui Gheorghe Ghica, Bucuresti a devenit capitala Tarii Romenesti. Calea Victoriei de azi era cunoscuta in 1692 drept "Podul Mogosoaiei". Drumul, mult mai ingust decat cel de azi, era folosit de domnitorul Constantin Brancoveanu, atunci cand mergea catre Palatul Mogosoaia. "Este o pavela din lemn care ne arata latimea podului Mogosoaiei, cat sa intre 2 trasuri" a explicat directorul Muzeului Bucurestiului

La 1800, Calea Victoriei era inca o periferie a orasului. La 24 ianuarie 1862, Bucurestiul a devenit capitala Romaniei. Au urmat 152 de ani in care orasul a trecut de la faima la decadere. De la perioada Micului Paris a ajuns un oras maltartat in perioada comunista.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

centrul vechi vlad tepes cetatea bucurestilor turcilor targovistei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2383 (s) | 34 queries | Mysql time :0.083116 (s)