News Flash:

Cum si-a tradat Romania in saizeci de ani aliatii

12 Noiembrie 2013
18109 Vizualizari | 30 Comentarii
In saizeci de ani Romania si-a tradat aliatii de 6 ori, in medie o data la zece ani.
George Jonas, un scriitor canadian, afirma ca daca se poate vorbi despre virtutile individuale ale natiunilor, cum ar fi etica de lucru a germanilor constiinciosi, puteti vorbi, de asemenea, de defectele lor de caracter. Jonah se concentreaza la exemplele negative, dintre toate statele lumii, ale Romaniei si mentioneaza, ca au un comportament nedemn de incredere pentru fostii aliati.
1. Tradarea Bulgariei
In primul rand Romania in razboaiele balcanice a tradat aliatul sau principal Bulgaria, si, prin urmare, ca o recompensa de trei mii de kilometri patrati de teritoriu a achizitionat pentru el insusi de la aliatul sau, Bulgaria.
2. Tradarea Imperiului Austro-Ungar
In al doilea rand Nerespectarea Monarhiei austro-ungare, cu un tratat de neutralitate, si atunci cand a considerat ca puterile aliate au o sansa mai buna de a castiga razboiul, a legat un contract secret cu Puterile Antantei, si in 1916 - a invadat Ungaria.
3. ROMANIA TRADEAZA Puterile Antantei
In al treilea rand Romania a rupt alianta cu Puterile Antantei si a legat pace cu Puterile Centrale la Bucuresti.
4. Romania tradeaza pacea cea mai recenta, legata la Bucuresti
Romania a rupt pacea de la Bucuresti si a invadat Ungaria, dupa prabusirea monarhiei, chiar in timpul cand comunistii la Budapesta, ajuns la putere, dizolva armata maghiara.
5. Romania tradeaza din nou Puterile Aliate
Romania a tradat Puterile Aliate, cand steaua lui Hitler a fost ascendenta ca sa impiedice pierderea totala a Ardealului. De aceea, in 1940 -, sa intors numai nordul Transilvaniei la Ungaria.
6. Romania tradeaza si pe germani
Cand Hitler a fost condamnat, Romania a tradat alianta lui cu Germania si cu Puterile Centrale (Puterile Axei), si a fugit pe partea Puterilor Aliate, si asa mai departe.
Din nou, a primit ca recompensa, Transilvania.
Potrivit lui Jonas, prefacatoria Romaniei este fara exemplu in istoria tarilor lumii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romania george jonas tradarea bulgariei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (30)

axell  | #1096
Nu putem sa fim condamnati pentru pragmatism politic si interes national. Astazi popoarele practica acest lucru fara a mai fi vreo rusine. Bine ca suntem noi terfeliti in mizerie, iar tarile imperialiste care au cotropit pe amarati au scapat bazma curata. Nu dau 2 bani pe parerile acestor formatori de opinie. Sictir!
claudiu  | #1422
Axel esti un bou.Tot ce s a scris deasupra este adevarat suntem niste curve si ca atare nu suntem primiti cum trebuie nicaieri.
Axel  | #1553
Bulgaria nu ne mai era aliat, la 29 iunie 1913 bulgarii au atacat Serbia si Grecia, si au avut pretentii teritoriale din partea Romaniei, motiv pentru care am intervenit. Imperiul Austro-Ungar detinea Transilvania si nu avea cum sa ne fie vreodata aliat. Puterile Antantei nu au fost tradate, nu ne-au oferit niciun sprijin impotriva ofensivei Austro-Germane. In fine, Germania Nazista nu ne-a fost niciodata aliat, vezi Dictatul de la Viena si Pactul Ribentrop-Molotov. Nu am avut alta optiune decat sa ne conformam sau sa fim ocupati.
Voi ori nu stiti pic de istorie, ori nu stiti ce inseamna aliat, ori ambele.
Alygator  | #1554
unde Bulgaria aliata prietene? nu am avut niciodata relatii cordiale cu amicii de la Sud. Interventia Romaniei din 1913 a fost justa.
Singurul adevar care il spune nenea Jonas e referitor la intoarcerea armelor contra germaniei, in rest fabuleaza
miha  | #1555
In primul si in primul rand gramatica si logica frazelor din acest articol sunt varza...
vasile  | #1556
Cine e Jonas (Jonah) asta si care e sursa ?
dan  | #1557
Si dumneata, Claudiu, esti o vita de pripas.Citeste mai intai putina istorie si pe urma da-ti cu parerea. Axel are dreptate.
iulian  | #1558
Bine ca am fost noi aliatul infidel cand toate statele din zona au ravanit aceste teritorii si ni le-au smuls cu forta. Cred ca nu exista stat in lume sa fi fost atat de incercat ca poporul roman. Ma mir cum distinsul cercetator anomim uita cum Romania a fost dintotdeauna tradata de intereselor marilor puteri, pornind de la asasinarea lui Mihai Viteazul la pactul rusinos Ribentrop-Molotov prin care Romania a fost silita sa intre in razboi
gigel  | #1560
De curiozitate am vrut sa citesc mai mult despre cel ce a facut afirmatiile respective... asa ca am dat un search pe goagal... si m-a dus direct la pagina lui de pe wikipedia: George Jonas, CM (born June 15, 1935) is a Hungarian-born Canadian writer, poet, and journalist.

M-am oprit aici.
danzel  | #1561
claudiu, esti o curva si ca atare nu esti primit cum trebuie nicaieri
cc  | #1562
Nu vreau sa contest calitatea de istoric a lui Georges Jonas. Am citit lucrari istorice de o calitate remarcabila scrise de istorici maghiari (e adevarat, evrei maghiari) asa ca nu pot acuza de partizanat exclusiv datorita originii. Un prim esec profesional este ipoteza ca Romania actiona din pozitie de colonie. Fals! A doua supozitie falsa este ca tratatele de alianta impuneau obligatii doar Romaniei. Iarasi fals!Intr-o epoca in care despotii luminati erau puternic de fortele obscure ale anarhismului socialist, Romania era la jumatatea scarii de valori: monarhia constitutionala. Din acest punct de vedere, orice relatie cu cei mai sus mentionati era disproportionata din punct de vedere al democratiei si al modernitatii. Daca cineva considera partener egal un regim de tipul Nazi sau "puscaria natiunilor" habsburgica ar trebui sa isi reconsidere pozitia fata de democratie si de umanitate. Ca si raspuns pentru creierele netede care au tras deja concluzia ca suntem curve, tradatori sau mai stiu eu ce, va aduc la cunostinta ca nici una dintre aceste decizii nu a fost luata prin plebiscit. Toate deciziile au posnit din Consiliul de Coroana si au fost validate de Parlament. Pentru ca oamenii au actionat pe baza de dovezi si informatii verificate. Cam asta este diferenta dintre monarhia constitutionala si presedintia actuala care ne-a prostit in referendumul unicameral fara a mentiona ca aceasta structura este proprie provinciilor si coloniilor de peste mari.
Arion Iulian  | #1563
Klaus Schonherr in lucrarea "Die Kampfe der Wehrmacht in Rumanien. 1944" aparuta in traducere la Editura Militara in 2004, sub titlul "Luptele Wehrmachtului in Romania 1944" prezinta faptele pe baza documentelor. La pag. 134 si urmatoarele sunt prezentate evenimentele ce au urmat arestarii lui Antonescu. In 23 August 1944, la orele 21:00 Regele Mihai prezinta baronului von Killinger situatia creata: arestarea lui Antonescu, incetarea luptelor armatei romane impotriva URSS, ruperea relatiilor diplomatice, militare, economice cu Germania, cererea Romaniei ca armata germana sa se retraga de pe teritoriul Romaniei abtinandu-se de la acte ostile Romaniei. Ca raspuns, Germania disloca trupe din zona rafinariilor atacand in directia Bucuresti. Infanteristii germani ajung pana in apropierea Arcului de triumf. Romania declara razboi Germaniei in 24 August si ataca trupele Germane. Pana la inceputul lunii septembrie, Romania lupta singura impotriva Germaniei si Ungariei. Dupa ofensiva din dimineata zilei de 20 August 1944, rusii continua luptele cu trupele romane si germane in Moldova pana ajung pe linia Focsani - Namoloasa-Galati unde se opresc. La Bucuresti ajung pe 30 August.
In cartea "Fortress Ploesti. The Campaign to Destroy Hitler's Oil", tradusa in romaneste: Fortareata Ploiesti - Campania pentru distrugerea petrolului lui Hitler, Jay A. Stout, scrie la pag. 267: ...In ziua urmatoare (i.e. 24 aug. 1944) santinelele romane si-au abandonat posturile de la lagarele prizonierilor de razboi, iar americanii nepazati au reactionat in diverse moduri. Unii au iesit plini de indrazneala si au explorat Bucurestiul si imprejurimile. Altii au fost mai prudenti si au ramas in apropierea cartierului lor general, necutezand sa se aventureze prea departe de zona care le devenise familiara.Precautia era necesara. Pe strazile capitalei avesesera loc destule conflicte armate intre trupele germane si romane, iar aviatia nazista a aruncat deasupra orasului tone de bombe. Si unii prizonieri de razboi americani au fost raniti. Barmore si-a reamintit situatia din dimineata zilei de 24 august: "Imediat ce s-a luminat de zi, avioane Heinkel germane au bombardat totul in jurul nostru. Au intampinat foarte putina opozitie - doar sporadice baterii antiaeriene. Ei au bombardat Bucurestiul de la foarte joasa altitudine, din toate directiile. Cand a rasunat sirena ca bombardamentele au incetat, avioanele Me-109 au aparut, bombardand in picaj si mitraliind strazile". In ciuda pericolului de moarte care pandea din vazduh, incursiunile americanilor in oras aduceau cu excursiile unor liceeni...
Arion Iulian  | #1564
Exista foarte multe stereotipuri negative despre romani dezvoltate de atat de propaganda din Rusia cat si de propaganda din Ungaria. Sunt afirmatii simple nesustinute de dovezi istorice, dar greu de combatut:
1. Romanii nu au sorginte latina. Sunt slavi. Scoala ardeleana a latinizat limba Romana. Primele studii asupra originii romanilor au fost facut de germani in timpul renasterii. Au pornit de la Columna lui Traian si au presupus ca sunt reprezentate razboaiele acestuia cu stramosii lor. Au ajuns la concluzia ca dacii au fost stramosii romanilor. Au intocmit dictionare, au studiat denumirile apelor, teritoriilor - toponimelor
2. Romanii sunt slabi/nepuntinciosi in razboaie. N-au vitalitate. Aici e mult de studiat. Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Ioan Voda cel Cumplit au dus lupte pe teritorii straine pentru a a para principatele, in sud, in est, in nord. Ioan Voda Armeanul (cel cumplit) este un personaj exceptional. A luptat alaturi de tatari impotriva cazacilor pe Volga. Avea o forta imensa, desi era zvelt. S-au speriat tatarii cand l-au vazut in lupta. Lui i se parea distractiv. Le-a mai facut o demonstratie de forta indreptand potcoave doar cu mainile. Probabil temandu-se sa nu fie ales han al tatarilor, acesta i-a dat o scrisoare de recomandare catre regele polon. Tatarii au promis ca-l vor ajuta sa ajunga pe tronul Moldovei, dar sa plece de la ei!
3. Romanii isi tradeaza aliatii. Acest stereotip este pur al maghiarilor. Au numeroase "lucrari istorice" publicate in Australia, SUA, Canada pe aceasta tema. Istoricii romani din diaspora se confrunta cu astfel de atacuri la orice conferinta, congres istoric. Acest lucru a starnit curiozitatea istoricilor americani catre antichitatea dac-romana si feudala in sud-estul europei.
io  | #1567
Claudiu..tu esti o curva, nu tara...si unde ar trebuii sa fim primiti? UE...alt "bloc"....cand altii vor sa faca o colonie....tinem cu noi...pentru ca altii cu siguranta nu tin.
@1422 claudiu  | #1571
claudiu, daca esti prost, stai acasa. Si mai da pe la lectia de istorie, macar ocazional.
@1422 claudiu  | #1572
claudiu, daca esti pro.st, stai acasa. Si mai da pe la lectia de istorie, macar ocazional.
golan  | #1573
Surse si voi, ceva? Asa cum ar fi frumos...

Nu vad cum se pune tradarea Imperiului Austro-Ungar in aceeasi categorie cu ruperea de acorduri sau invadarea Bulgariei. Romania nu avea nicio obligatie sa respecte legi si intelegeri invizibile, provenite din evul mediu. Iar invadarea Ungariei s-a facut in concordanta cu "moda" vremii.
double d  | #1574
Ne-am aliat cu Puterile Centrale pentru a ne apăra de Rusia. Tratatul cu Puterile Centrale era secret, el nefiind cunoscut decât de rege şi de primii miniştri. În primul război mondial Antanta ne-a lăsat singuri şi nu a deschis frontul la Salonic pentru a bloca Bulgaria. Ieşirea Rusiei din război a determinat încheierea păcii cu Puterile Centrale, pace neratificată de Parlament. În 1919 Imperiul austro-ungar nu mai exista. Ne-am aliat cu Germania în 1940 pentru că URSS ne-a atacat luându-ne Basarabia. În 1944 Germania nu putea apăra graniţele româneşti deşi se angajase să o facă.
Bulina  | #1576
Daca se ingroasa gluma cu Rusii, asa o sa-i tradam si pe cei din NATO. Un lucru previzibil.
tibi  | #1578
traducerea cred ca fost facuta cu google translate, pentru textul nu este in limba romana. cam putin de la un link care incepe cu sintagma "cultural"
NistorMircea  | #1581
Sa ma bata sfantu` daca am auzit de Jonas asta.Fie e un ageamiu,fie scrie cu rea-vointa,vrand sa ne ponegreasca.Cu Bulgaria ne-am comportat,recunoastem,nu prea elegant,dar,din 1940,ne-am reglat pasnis,prin dialog toate diferendele teritoriale.Tratatul cu Austro_Ungaria a fost secret,poprul roman l-ar fi tarat afara din Cotroceni pe Carol I de barba si l-ar fi innecat in Dambovitza daca ar fi aflat de continutul lui.Noroc de sedinta de consiliu de coroana din oct.1914,in care s-a impus clar interesul national,simpatiilor desuete ale batranului prusac..Iar la intrarea in razboi,Antanta ne-a tradat:n-a declansat ofensiva la Salonic,permitand Bulgariei sa ne friga rau la Turtucaia.La indemnul Frantei si Angliei,am dat foc industriei petrolifere,si dupa razboi,n-am primit nici un sfantz din despagubirile promise..Iar alianta cu Germania,a fost una de conjunctura,in care am fost impinsi impotriva pornirilor firesti,chiar de catre Hitler,care a patronat dezmembrarea Ardealului,Basarabiei si Bucovinei ,ca sa pozeze ulteriro ca "protector"...Bleahhh,ce mai istoric acest Jonas asta..Si dupa rezonantza numelui,din stirpea si apucaturile mizerabilului "Mihai" Roller...
nnm  | #1582
Asa si? Daca stam sa ne gandim si Italia a luptat alaturi de nazisti, Franta a avut un guvern colaborationist, ba chiar la inceput nazistii erau simpatizati in SUA.
Bulgaria a cerut-o singura prin pretentiile teritoriale inclusiv asupra Romaniei. In rest toate au fost politici de conjuctura in care fie n-aveam alta optiune, fie ar fi fost o prostie sa nu profitam de ocazie (si chiar am facut-o foarte bine).
Lica Samadau  | #1584
e o aberatie facuta pe capota masinii.Auzi am tradat aliatii cand am incheiat pacea de la Bucuresti.Nu rusii ne au lasat balta,nu anglofrancezii nu au debarcat in Grecia.Manipulare tipica
Sebastian's  | #1587
cum sa fie Romania o tara de tradatori, nu-i adevarat, e o tara de tradati din ambele parti
lucris  | #2531
Pui de ungur-evreu ce esti! Ca 2 natiuni pitice , in cursul istoriei, v-ati cocotat doar mintind si bagand intrigi intre altii! 2 tari cat 3 judete! Mai vreti odata opinca pe Parlament? Nici rusii nu va scapa. De Dacia Felix ati auzit, de Matei Corvin, Iancu de Hunedoara? Si austriecii v/au pus de portarei...sau stramosii vostri sunt Gelu, Glad, Menumorut, si de ce nu Dacii! Cultural.ro? e clar ca sunteti cultural.soros
opryka  | #2617
Au tradat Hohenzollern-ii, care nu sunt romani, deci?
aghy  | #2639
claudiu unguroaica de mata e curva ...
zgabeata iftode  | #2696
Un articol idiot de genul Lucian Boia. Romania nu a tradat pe nimeni ci si-a aparat interesele. Evenimnetele istorice nu au fost generate de Romania si nu Romania le controla.
roland  | #3901
il cheama george ianos (soros),ungur i.diot !
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2394 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019348 (s)