News Flash:

Cum trebuie vazut cu adevarat stalinismul? Regim criminal sau regim care avea dreptul sa se apere?!

16 Septembrie 2013
2184 Vizualizari | 0 Comentarii
Stalinismul este vazut de catre cei mai multi dintre oameni ca fiind cea mai criminala varianta a comunismului datorita numarului mare de victime. In lucrarea lui Marin PredaCel mai iubit dintre pamanteni“ are drept personaj principal pe Victor Petrini, asistent la o catedra de Filozofie a Culturii.
Victor Petrini nu se impaca cu absurditatile regimului comunist, cele din domeniul Culturii indeosebi. Numai ca el isi pastreaza pentru sine ironiile. 
Nu le face publice, nu le spune amicilor. Refuzind sa faca politica, Victor Petrini nu-si asuma niciun gest impotriva regimului. Nu-si doreste altceva decat un trai linistit, in care sa poata citi si sa scrie. Din nenorocire, o carte postala, trimisa de la Paris cu un text glumet, „Astept ordonantele dvs.“, prin care un amic facea aluzie la o scena hazlie stiuta doar de ei doi, devine pentru Securitate prilej de ancheta si trimitere in judecata. 
Petrini e arestat si condamnat pe nedrept pentru conspiratie impotriva regimului. Moartea lui Stalin, urmata de o relaxare a regimului, il scoate din puscarie. Nu-si mai revine insa nici in plan profesional, nici in cel personal. Victor Petrini ramane in istoria timpurilor moderne expresia caracterului criminal al regimului comunist in varianta sa stalinista. 
Milioane de cetateni nevinovati, in Rusia, si sute de mii, in Romania, sunt smulsi din viata lor obisnuita si condamnati sub acuzatia de a se fi ridicat la lupta impotriva regimului, desi ei n-au facut nimic in acest sens. In perioada hrusciovista, a denuntarii crimelor  ui Stalin si in cea ceausista, a delimitarii de regimul Dej, s-a facut mare caz de ceea ce s-au numit abuzuri, in realitate, crime, prin aceasta intelegandu-se persecutarea, anchetarea si condamnarea unor persoane nevinovate  prin raportare la legile comuniste. 
Ca si in cazul Procesului de la Canal, din 1952, unele persoane sunt condamnate la moarte, desi, ele  isi indeplinisera constiincios sarcinile profesionale de ingineri si tehnicieni. S-a pus aceasta realitate pe seama tezei continuei ascutiri a luptei de clasa pe masura inaintarii spre socialism. Hrusciovismul, in URSS, si Ceausismul, in Romania, au condamnat aceasta teza stalinista (impusa lagarului socialist in prima parte a lui 1948, cand Kremlinul se nelinisteste la posibilitatea ca dizidenta lui Tito sa fie urmata si de alte dizidente in coloniile sovietice) drept o teza absurda, in conflict cu adevarul realitatii. 
Adevarul realitatii – s-a spus la ora denuntarii stalinismului – era ca pe masura inaintarii spre socialism lupta de clasa nu se ascute, ci se imblanzeste, date fiind o serie de conditii obiective: apar noi generatii, nascute si educate in socialism, clasele exploatatoare sunt infrante, cetatenii se conving tot mai mult de avantajele noii vieti. 
Victime ale tezei staliniste au fost nu numai activistii de partid, in genul lui Lucretiu Patrascanu, dar si, daca nu mai ales, oamenii simpli, de la taranii denuntati ca fiind chiaburi, pana la fiii de proprietari, care desi isi vad de treburi, sunt condamnati  ca dusmani ai regimului. In judecata Posteritatii, condamnarea oamenilor care si-au vazut de viata lor pentru activitate impotriva regimului, a constituit si constituie argumentul zdrobitor al acuzarii stalinismului de regim criminal, scrie adevarul.ro
Fireste, in anii stalinisti, au fost condamnati si cetateni care au luptat impotriva regimului, de la cei din munti pana la liderii partidelor istorice.In cazul lor, putem vorbi de o asumare constienta a incalcarii Legilor, fie acestea si dictatoriale. 
Cata vreme te ridici cu arma in mana impotriva unui regim, condamnarea te poate infatisa la judecata Posteritatii ca Erou, in niciun caz ca Victima. Fireste, prin Legile sale dictatoriale, prin infractiuni cum ar fi sabotajul sau conspiratia contrarevolutionara, regimul comitea nedreptati grave. Dupa opinia mea, asa cum de altfel, am formulat-o si cand am scris despre „Cel mai iubit dintre pamanteni“, caracterul criminal al stalinismului a constat insa in condamnarea oamenilor nevinovati, a celor care nu-si asumasera lupta impotriva regimului. Dupa decembrie 1989 nu exista studiu dedicat perioadei staliniste care sa nu insiste, pina la pisalogeala, pe rezistenta romaneasca impotriva regimului comunist. 
In cele mai multe cazuri, teza e argumentata cu fapte minore cum ar fi, de exemplu, scrisul pe un buletin de vot sau zicerea in soapta a unui banc. Promovata din motive propagandistice (Comunismul a fost urat de romani, regimul a fost instalat cu forta), teza ridica insa o problema cruciala in privinta definirii caracterului criminal al comunismului. 
Si anume: Daca impotriva regimului, romanii s-au ridicat cu mic cu mare, inseamna ca liderii PMR aveau dreptate cand sustineau – intre 1948-1957 – teza continuei ascutiri a luptei de clasa, teza sub semnul careia zeci de mii de oameni nevinovati au facut puscarie, au fost trimisi in lagar, au fost deportati. Daca e asa cum se scrie in postdecembrism, inseamna ca nu erau chiar atat de comice productiile literare proletcultiste in care dusmanul de clasa sabota treierisul revolutionar varand un resteu in batoza?! Inseamna ca regimul chiar se confrunta cu un dusman de clasa care-i punea in primejdie existenta. 
Si, in aceste conditii – oricat de straniu ar suna – regimul avea dreptul sa ia si el masuri impotriva celor care voiau sa-l darame. Insistenta pe lupta intregului Popor impotriva regimului, prin exagerarea unor fapte minore sau prin justificarea unor asasinate, a unor distrugeri materiale in scopuri de sabotaj, impinge in plan secund realitatea – cu adevarat cumplita – a condamnarilor pe nedrept, numai si numai pentru ca regimul avea nevoie de inventarea unor dusmani puternici, periculosi ca sa-si justifice Teroarea gratuita. 
Teza Luptei intregului popor impotriva comunismului isi dovedeste astfel efectele nefaste, ca orice teza propagandistica, precum cea a continuei ascutiri a luptei de clasa. Regimul comunist apare astfel marcat doar de Eroi, nu si de Victime.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

stalinismul criminala marin preda victor petrini stalin hrusciovismul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1771 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018820 (s)