News Flash:

Cum vedea Ernest Bernea viitorul

22 Ianuarie 2014
1347 Vizualizari | 0 Comentarii
Ernest Bernea (n. 28 martie 1905, Braila - d.14 noiembrie 1990), sociolog, etnograf si filozof, a fost unul dintre intelectualii de marca ai perioadei interbelice.
Astazi, ignorat de intelighentie din pricina necunoasterii dar si a trecutului sau politic ernea ramine un nume de referinta in cultura romana. O mare parte din opera sa este inca inedita. Evaluarea operei sale este influentata din greu de anatema credintelor sale politice de dreapta si de temerile editorilor ca Bernea nu este vandabil.

Vezi si Cum vedea Mihai Eminescu problema maidanezilor  
Traim, fara indoiala, una din cele mai mari crize din istoria universala – poate cea mai mare –, ceea ce a a dat nastere unor evenimente unice, de o covarsitoare insemnatate.
Prima cauza a acestei crize este revolutia stiintifca si urmarile ei in tehnica; intrarea maselor in arena politica si demisia moralei vin sa completeze tabloul tragic al conditiei umane.
Ceea ce pare sa fie dezolant chiar in premisele acestui viitor nesigur, este directia in care s’a angajat „noul umanism.” Sigur, omul va deveni astfel sau poate altul, dar cine stie cum?
Se poate prevedea o diminuare a vietii interioare si mersul catre adormirea unor sentimente fundamentale ale naturii umane si consolidarea unei structuri fara finete, fara sensibilitate morala.
Este posibil ca omul sa devina mai puternic, dar sigur nu mai nuantat si nici mai profund. Civilizatia tehnica, cu ritmul puternic si caracterul ei exterior, ii mareste cuceririle in ordinea lucrurilor materiale, puterea lui asupra naturii, dar exact invers la un nivel corespunzator, ii diminueaza viata interioara si cuceririle lui in ordinea spirituala.
Pentru om si umanitatea sa portile neprevazutului sant deschise.
Ernest Bernea (22.XII.1970 – Bucuresti)/foaienationala.ro

 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ernest bernea sociolog etnograf filozof intelectualii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1752 (s) | 23 queries | Mysql time :0.022728 (s)