News Flash:

Dacii la Roma

9 Mai 2014
1786 Vizualizari | 0 Comentarii
Dacii s-au aflat la Roma, impreuna cu alte popoare aflate in regiunea cunoscuta azi sub numele de Balcani, cum ar fi ilirii, inca din perioada cuprinsa intre anul 44 i.Hr. (moartea lui Iulius Caesar si anul 31 i.Ch., corespunzator instaurarii principatului lui Augustus.
Ei aveau mai multe preocupari, insa, in principal, erau gladiatori, si li se potrivea destul de bine, tinand seama de caracterul dacilor, care preferau lupta individuala. Gladiatorii se antrenau in mici arene numite "ludus". Se cunosc patru denumiri ale acestor arene: Dacicus, Gallicus, Magnus, Matutinus. Existenta arenei Dacicus arata ca erau un numar mare de daci care luptau ca gladiatori. Mai tarziu, cand Dacia a devenit provincie romana, ei si-au indreptat atentia mai mult catre activitatea militara, devenind membri ai garzii imperiale - pretorieni, si in garda calare - equites singulares. Inscriptiile pietrelor funerare ale soldatilor ce au apartinut garzii imperiale tin, in mod deosebit, sa aminteasca locul de origine al defunctilor; de exemplu: natione Thrax - pentru traci.

Vezi si Memoria veacurilor din "Tara Dacilor" de la Sibiel  
Astfel, se remarca cea a lui Lucius Avilius Dacus, al carui nume e sculptat in marmura, in anul 70 d.Ch., deci anterior cuceririi Daciei. O alta inscriptie a fost descoperita pe Via Flaminia, si este dedicata memoriei reginei Zia, vaduvei regelui costobocilor, Pieporus, pusa de nepotii ei Natoporus si Driglisa.

Vezi si Dacii de pe Arcul lui Constantin
Se pare ca pe Via Flaminia erau gazduiti ostateci de origine regala si nobila. Prezenta dacilor la Roma, in garda imperiala, este relevata si de multele inscriptii in marmura, dedicate imparatilor, si pe care se aflau si numele soldatilor si unde erau precizate si locurile de origine: Aurelius Valerianus Drubeta, Antonius Bassinass Zermizegetusa, Titus Lempronius Augustus Apulum. S-a constatat ca aproape 120 de nume sunt dacice, dintre care 15, proveneau din Sarmizegetusa. Printre acestia se remarca Claudiano, centurion din cohorta a VI-a. Mai trebuie amintit cazul lui Iulius Secondinus, natione Dacus, pretorian rechemat in serviciu, care a ajuns la varsta de 85 de ani, in conditiile in care, in acea vreme, rar se ajungea la varsta de 60 de ani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dacii roma balcani augustus gladiatorii thrax traci sculptat marmura
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1581 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015880 (s)