News Flash:

Dan Puric -Biografie- ( 1959 - prezent)

7 Aprilie 2013
6540 Vizualizari | 0 Comentarii
Dan Puric
Dan Puric s-a nascut la 12 februarie 1959. Este un actor si regizor roman care a jucat atat in teatru, cat si in film. "Rapsodul bucuriei" si "ortodoxul imbisericit marturisitor", cum e numit Dan Puric in prefata unei carti al carei autor este, s-a nascut la Buzau, dar a copilarit la Nehoiu.
Pina intr-un punct, viata lui Dan Puric nu a avut nimic spectaculos. A plecat din Nehoiu la Bucuresti, unde a facut liceul "Nicolae Tonitza". Avea talent la desen, dar el voia sa faca teatru. A dat prima oara la Academia de Teatru si Film si a picat. Avea 18 ani si s-a angajat ipsosar pe un santier din Bucuresti.
Dupa un an, a mai incercat o data la Teatru. De aceasta data, esecul l-a trimis in armata, unde si-a petrecut 18 luni din viata. Intors din militarie, a reusit sa intre la Teatru, in clasa lui Dem Radulescu. In 1985 si-a luat licenta si a fost repartizat la Teatrul Mihai Eminescu din Botosani. A ramas acolo pina in 1988, cind s-a mutat in Bucuresti, la Teatrul National I.L. Caragiale, unde are spectacole si astazi.
De-a lungul timpului a interpretat roluri prime in piese de Aristofan, Shakespeare, Goldoni, Chase, Harwood, Marivaux, Gogol, Caragiale, Eminescu, Blaga si altii. Totodata, a regizat filme si secvente publicitare pentru televiziune la Lausanne - Elvetia, atractia sa catre pantomima concretizindu-se in spectacole prezentate in regie proprie pe scenele teatrelor din Botosani si Bucuresti, dar si la Centrul Cultural European, fiind aplaudat deopotriva la Viena, Novi Sad, Venetia, Budapesta, New York, Chicago, Toronto, Montreal. De asemenea, a sustinut rolul principal intr-un film co-productie romano - sirba in regia Mariei Marek. In arta lui Dan Puric gasim o estetica profund originala, un fel de sculptura in miscare armonioasa, ceva greu de exprimat in cuvinte, care te lasa impresionat si fermecat.
Artistul are in el ceva fantastic, o forta ce contamineaza si care ne obliga sa descoperim esenta insasi a spiritului si a artei, exprimata prin gest. Dan Puric a promovat in calitatea sa de regizor un spectacol de teatru total, o sinteza a artelor dansului, costumului si mimicii, care aminteste experimentele din perioada interbelica a marelui regizor francez Jean-Louis Barrault si teoria supramarionetei. In 2008 a publicat cartea "Cine suntem, sau despre taina identitatii personale si comunitare traita si exprimata in si prin persoana autorului", in care vorbeste despre apropierea sa de crestinism si despre pierderea identitatii neamului romanesc, iar in 2009 a lansat "Omul Frumos". Din 2001 este societar al Teatrului National Bucuresti, activitatea sa fiind incununata cu Premiul I la Festivalul de Film - Costinesti (1987), Premiul special la Festivalul Pantomimei - St. Croix, Premiul pe 1996 la Chicago Artists International Program, Premiul "Constantin Tanase" la Festivalul Umorului, Premiul UNITER conferit de Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru (1999) Premiul "pentru performanta in teatrul non - verbal", Marele Premiu al Fundatiei Anastasia (2002), si altele. Din decembrie 2004 este societar de onoare al Teatrului National. In 2000 i s-a conferit Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler.
In anul 2008 a tinut o predica, Predica la Duminica celor 10 leprosi, la Manastirea Petru Voda. A fost casatorit cu Carmen Ungureanu si are un fiu cu ea, insa au divortat si s-a recasatorit.

sursa:istoria.md
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dan puric biografie scriitor regizor actor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1849 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021127 (s)