News Flash:

Date generale si premise ale atrocitatilor din Transilvania de Nord, 1940-1944

9 Septembrie 2015
727 Vizualizari | 0 Comentarii
Masacrele din Transilvania de Nord, 1940-1944 au fost comise de unitati militare ale Ungariei horthyste sau de trupe paramilitare romanesti impotriva populatiei civile.

Dupa Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, nord-vestul Transilvaniei a trecut sub jurisdictia Ungariei. (Prin Ardeal sau Transilvania se subintelege in tot articolul atat regiunea istorica Transilvania, cat si provinciile Crisana si Maramures.)

La inceputul lui septembrie 1940, Romania a cedat Ungariei o suprafata de 43.492 km patrati, reprezentand jumatate din teritoriul Transilvaniei, cu o populatie de 2.667.000 locuitori, dintre care:

    50.2% romani
    37.1% maghiari si secui
    12.7% germani, evrei si alte nationalitati.


Teritoriul ocupat de maghiari in timpul celui de-al doilea razboi mondial a ramas in istorie sub numele de Transilvania de Nord (sau Ardealul de Nord) si cuprindea nord-vestul regiunii cu acelasi nume, precum si tinuturile secuiesti. Opt din totalul de 23 de judete, cate numara Transilvania in 1940, au fost instrainate in intregime, alte 3 au fost scindate, creandu-se un hotar artificial ce ajungea pana in mijlocul pamantului romanesc.

Dupa anuntarea hotararilor luate de puterile Axei la Viena, a urmat pentru romani marea drama a refugiului si evacuarea institutiilor romanesti. Mii de romani, mai cu seama intelectuali, s-au refugiat din zona cedata. Printre ei s-a aflat si corpul profesoral al Universitatii din Cluj, format din personalitati de elita: Sextil Puscariu, Iuliu Hateganu, Onisifor Ghibu si Emil Racovita. La fel si artistii Operei Romane, refugiati la Timisoara.

Incercand o clasificare a atrocitatilor savarsite in Ardealul de Nord, se poate observa ca majoritatea lor au avut loc in toamna lui 1940, imediat dupa instaurarea autoritatilor ungare, precum si in toamna lui 1944, dupa ce Romania a trecut de partea Aliatilor. Atrocitatile au fost comise in prima faza in lunile septembrie si octombrie ale anului 1940 in zone situate in imediata apropiere a noii granite care traversa Transilvania, iar apoi, patru ani mai tarziu, in timpul retragerii fortelor germano-ungare tinuturile ardelenesti (pana la inceputul lui octombrie 1944). Astfel o prima clasificare a masacrelor din Transilvania poate fi urmatoarea:

    Masacrele din toamna anului 1940;
    Masacrele din lunile septembrie si octombrie 1944.


Aceste atrocitati pot fi impartite dupa etnia celor vizati in:

    Masacre impotriva populatiei romanesti;
    Masacre impotriva populatiei evreiesti;
    Masacre impotriva populatiei maghiare.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

unitati militare ungariei transilvania pamantului romanesc
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2118 (s) | 23 queries | Mysql time :0.063595 (s)