News Flash:

De ce a murit Dem Radulescu, un actor care nu a mai putut fi inlocuit in teatru si film

29 August 2019
678 Vizualizari | 0 Comentarii
Dem Radulescu

A fost nascut sa devina un actor genial. Probabil, unul dintre cei mai mari… Pe 17 septembrie 2000 Dem Radulescu parasea scena vietii lasand teatrul, cinematografia si televiziunea mai goale ca niciodata. 

Dai un biban, dar face!

S-a nascut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatal sau, un mare pescar si proprietar de pescarie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupa de actori de la Bucuresti cu artiste, balerine…  dar si cu Maria Tanase. Atunci a vazut primul sau spectacol  Gioconda iubeste' care i-a schimbat iremediabil destinul. Pana in acel punct al vietii sale cochetase cu boxul si visa sa devina un boxier autentic. Cand a dat examen la teatru s-a prezentat in fata comisiei cu o medalie prinsa in piept castigata la o competitie locala de box.

A terminat Facultatea de Teatru ca sef de promotie si a fost transferat automat la Teatrul National unde director, pe vremea aceea era autorul romanul Descult, Zaharia Stancu. Acolo, Dem Radulescu a avut ocazia sa joace alaturi de mari actori, sa fie indrumat de mari regizori, rezultand spectacole memorabile.

Din 1955 si pana la finalul vietii a devenit profesor de actorie in IATC, Facultatea de Teatru, sectia actorie unde a indrumat si format, generatii de actori.

Fiind deseori in comisia de admitere pentru facultatea de Teatru, Dem Radulescu considera ca talentul nu era numai conditia esentiala pentru viitorul candidat ce aspira la meseria de actor, ci trebuia sa aiba si o serie de calitati: fizic armonios, glas bun, corzi vocale bune, statura potrivita, expresivitate, temperament, sensibilitate, imaginatie, inteligenta scenica. Si mai ales sanatate fizica si psihica.”

“Ochiul fara scanteie interioara este un helesteu statut.” Dem Radulescu

Actorul a fost casatorit de doua ori, prima sotie a fost Paula Radulescu, actrita la Teatrul de Revista Constantin Tanase, apoi s-a casatorit cu Adriana Schiopu o actrita care-i fusese studenta care i-a daruit mai tarziu o fata, astazi actrita si ea. In nefasta zi de 17 septembrie 2000 actorul a ajuns impreuna cu familia la casa pe care o detineau in Campina. Se spune ca actorul a coborat din masina, s-a uitat in sus, a respirat profund, a spus: Ce aer curat e aici… apoi a cazut secerat de un infarct catastrofal. Avea 69 de ani fara 4 zile…

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dem radulescu teatrul cinematografia televiziunea rimnicul valcea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1746 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013952 (s)