News Flash:

De ce era considerata banala rosie un aliment letal in urma cu 200 de ani

21 Noiembrie 2013
1690 Vizualizari | 0 Comentarii
Rosia era consumata de azteci inca din jurul anului 700 e.n., numele pe care il foloseau – tomatl – fiind folosit si astazi in numeroase limbi. Legenda spune ca faimosul conchistador spaniol Hernan Cortez a fost cel ce a introdus semintele rosiei in Europa, atunci cand s-a intors in 1519 din expeditia sa in Lumea Noua. Prima data cand rosiile au fost atestate documentar in afara continentului american a fost in 1544, in Italia, unde erau crescute ca plante ornamentale.
Timp de peste 200 de ani, pana la finalul secolului al XIX-lea, majoritatea europenilor evitau sa consume rosiile. Acestea erau supranumite „mere otravitoare", iar oamenii credeau despre ele ca provoaca boli si chiar moarte, aceste credinte fiind mai ales raspandite in randul claselor superioare, scrie voceabasarabiei.net.
Se pare ca toate aceste crezuri se datorau unei neintelegeri. Europenii bogati foloseau platouri de cositor si plumb pentru a servi diferite alimente. Rosiile sunt foarte acide, iar atunci cand erau puse pe aceste platouri acestea intrau in interactiune cu plumbul, astfel ca persoanele care mancau rosiile riscau sa sufere o grava intoxicatie cu plumb si chiar sa moara.
Oamenii au invinovatit rosiile pentru aceste consecinte, fara a-si da seama ca platoul era, de fapt, cauza deceselor.
Momentul cheie pentru rosii avea sa fie anul 1880, cand napoletanii au inventat pizza, aliment ce a dus la cresterea in popularitate a inofensivei tomate.
Astazi, rosiile sunt consumate in jurul lumii in numeroase varietati, anual producandu-se peste 1,5 miliarde de tone de tomate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rosia consumata azteci legenda hernan cortez
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1613 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013037 (s)