News Flash:

De ce platesc romanii astazi atat pentru un litru de benzina, cand Romania a avut prima sonda petroliera din lume, prima rafinarie si a fost prima tara care a exportat benzina

15 August 2018
343 Vizualizari | 0 Comentarii
rafinarie

Anul 1857 inregistra pentru Romania, la nivel mondial, trei mari premiere, potrivit site-ului Cunoaste Lumea:

Prima tara din lume cu o productie de petrol inregistrata oficial in statisticile internationale. (The science of petroleum, 1938) La Lucacesti, Bacau, s-a construit prima sonda petroliera comerciala din lume. Prima rafinarie industriala a fost construita de fratii Mehedinteanu la periferia Ploiestiului, (strada Buna Vestire nr.174) cu echipament comandat in Germania, de la compania Moltrecht. Primul oras din lume, iluminat public cu petrol lampant, a fost Bucurestiul. Incepand cu 1 aprilie 1857, orasul avea sa fie iluminat cu 1000 de lampi.

Prima sonda petroliera din lume

Prima sonda petroliera din lume a fost construita in tara noastra, in 1840, la Lucacesti (judetul Bacau). „Gazariile“ foloseau o metoda rudimentara de rafinare a petrolului asemanatoare cu cea folosita la obtinerea tuicii in cazane artizanale. Interesant este ca, pana pe la 1860, principalii exploatatori de titei fusesera taranii liberi, numiti fantanari, baiesi sau gropari, denumiri provenind direct din indeletnicirile lor. Dupa 1860 insa, cand exploatarea „aurului negru” a inceput sa necesite capitaluri tot mai importante, rolul taranilor a scazut in favoarea proprietarilor unor bogate terenuri petrolifere, de regula in aria judetelor Prahova si Dambovita.

Prima tara din lume cu productie de petrol inregistrata oficial

Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol inregistrata oficial in statisticile internationale. „The science of petroleum“ certifica in 1938, faptul ca Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol, in anul 1857, de 275 de tone inregistrata in statisticile internationale. A fost urmata de SUA in 1859, de Italia in 1860, de Canada in 1862 si de Rusia in 1863.

Prima rafinarie din lume

Prima rafinarie, dotata cu instalatii moderne, la nivelul epocii, a fost construita la Ploiesti, in decembrie 1856, de catre Teodor Mehedinteanu, fapt care a dat startul distilarii pe cale industriala a titeiului. In baza productiei rafinariei, fratii Teodor si Marin Mehedinteanu au avut posibilitatea sa obtina prin licitatie concesiunea pe mai multi ani a iluminarii cu gaz lampant a Bucurestilor (1857) si, respectiv, a Ploiestilor (1860).

Primul oras din lume luminat cu petrol

Bucurestiul a fost primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant. Petrolul lampant produs la Ploiesti avea calitati deosebite: era incolor si inodor si ardea cu o flacara luminoasa de intesitate si forma constanta, fara fum si fara sa lase cenusa sau compusi rasinosi in fitil. Celelalte oferte care propuneau drept combustibil uleiul de rapita sau de nuca duceau costurile la 600 de lei pe an. Oferta de 336 de lei pentru fiecare felinar elimina orice concurenta. Incepand cu 1 aprilie 1857, Bucurestiul avea sa fie iluminat cu 1000 de lampi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

statisticile internationale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1794 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015259 (s)