News Flash:

Debarcarea greaca de la Smirna

4 Mai 2015
571 Vizualizari | 0 Comentarii
Debarcarea greaca de la Smirna, de asemenea cunoscuta ca Invazia greaca a Smirne sau Invazia greaca a Izmirului, a avut loc la inceputul Razboiului Greco-Turc si a dus la ocuparea de catre armata elena a regiunii orasului Smirna.

Vezi si Razboiul greco-turc, 1897


Nureddin Pasa fusese numit guvernator al vilayetului Aidin si comandant al regiunii militare Aidin (Aydın Bölge Komutanığı), fiind un sprijinitor al Societatii pentru Apararea Drepturilor Otomanilor din Izmir. El a fost demis ca urmare a presiunii puterilor aliate. In functia de guvernator a fost numit pe 11 martie "Kambur" Ahmed Izzet Bey, iar in cea de comandant militar a fost numit pe 22 martie generalul in retragere Ali Nadir Pasa.

Vezi si Constantin I al Greciei si razboiul greco-turc, 1897

Contraamiralul Mark L. Bristol, comandantul „Detasamentului SUA din apele teritoriale turcesti”, a sosit la Izmir din Constatinopol la bordul unui cuirasat. Comandantii navali britanic, francez si grec au discutat sub presedintia amiralului Somerset Gough-Calthorpe pe 14 mai 1919 planurile de debarcare ale aliatilor in regiune. Fortele britanice urmau sa ocupe Karaburun si Uzunada, cele franceze Urla si Foça, iar grecii urmau sa ocupe fortareata Yenikale.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboiului greco-turc guvernator vilayetului aidin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2352 (s) | 34 queries | Mysql time :0.079227 (s)