News Flash:

Decizia lui Hitler de a ataca Grecia

6 Aprilie 2015
623 Vizualizari | 0 Comentarii
Hitler a intervenit pe 4 noiembrie 1940, la patru zile dupa ce britanicii au ocupat Creta si Lemnos. Führerul a ordonat Statului Major sa pregateasca invazia in Grecia prin Romania si Bulgaria. Acest atac a fost parte a unui plan mai amplu care prevedea preluarea controlului asupra bazelor britanice din Marea Mediterana. Pe 12 noiembrie, Inaltul Comandament al Fortelor Armate Germane a emis directiva 18, prin care programa operatiuni simultane impotriva Gibraltarului si Greciei in ianuarie 1941. Pana la urma, in decembrie 1940, planurile germane in Mediterana au fost modificate serios dupa ce dictatorul spaniolilor, Francisco Franco, a refuzat sa participe la un atac impotriva Gibraltarului.

Drept urmare, ofensiva germana in Europa de Sud a trebuit sa se limiteze la atacul impotriva Greciei. Inaltul Comandament German a emis directiva 20 pe 13 decembrie 1940 prin care ordona declansarea Operatiunii Marita – invazia din Grecia – care avea ca principal obiectiv cucerirea tarmului nordic al Marii Egee pana in martie 1944. Restul teritoriului elen trebuia ocupat in masura in care se dovedea necesar din punct de vedere militar. Dupa sedinta convocata in graba de Hitler ca urmare a loviturii de stat de la Belgrad, au fost lansate pe 27 martie ordine pentru o campanie militara impotriva Regatului Iugoslaviei, care au schimbat planurile cu privire la Grecia. Astfel, pe 6 aprilie urmau sa fie atacate ambele state balcanice.

Regatul Unit trebuia sa ajute Grecia dupa declaratia din 1939, prin care afirma ca, in cazul unui atac impotriva Greciei sau Romaniei, se va simti obligat sa asigure guvernului elen sau roman tot sprijinul de care era in stare. Prima actiune britanica a fost deplasarea in noiembrie 1940 in Grecia a escadrilelor RAF comandate de John d'Albiac. Avand consimtamantul guvernului de la Atena, britanicii au trimis trupe in Creta pe 31 octombrie, ceea ce a permis grecilor sa-si aduca pe continent Divizia a 5-a de infanterie.

Vezi si Eugen Filotti in postura de Ministru plenipotentiar la Atena

Pe 17 noiembrie 1940, Metaxas a propus britanicilor declansarea unei ofensive comune in Balcani, pornind de la bazele detinute de eleni in Albania de sud. Britanicii nu s-au aratat dornici sa discute propunerea lui Metaxas, pentru ca o asemenea ofensiva ar fi trebuit sa fie dusa la indeplinire cu ajutorul transferului de trupe ale Commonwealthului, care erau deja implicate in luptele din Africa de Nord.In timpul unei intalniri eleno-britanice tinute la Atena pe 13 ianuarie 1941, generalul grec Alexandros Papagos, comandantul suprem al fortelor armate elene, a cerut britanicilor sprijinul a noua divizii de infanterie complet echipate, cu fortele aeriene corespunzatoare. Britanicii au raspuns ca, din cauza luptelor din Africa de Nord, tot ceea ce pot face este trimiterea unui mic corp expeditionar, cu un efectiv de cel mult o divizie. Grecii au respins o asemenea oferta, temandu-se ca sosirea unor trupe britanice atat de neinsemnate din punct de vedere numeric nu ar fi facut decat sa precipite atacul german, fara a asigura un ajutor serios punctelor de aparare.Ajutorul britanic avea sa fie cerut doar daca si cand germanii ar fi traversat Dunarea din Romania in Bulgaria.

Vezi si Germania cere iertare Greciei pentru atrocitatile nazistilor


Churchill tinea cu tot dinadinsul sa creeze un front balcanic care trebuia sa cuprinda Iugoslavia, Grecia si Turcia, si le-a ordonat lui Anthony Eden si lui John Dill sa reia negocierile cu Grecia. La intalnirea de la Atena din 22 februarie au participat Eden si conducerea elena, inclusiv regele George al II-lea, premierul Alexandros Koryzis—succesorul lui Metaxas, care murise pe 29 ianuarie 1941— si Papagos. Aici s-a luat decizia trimiterii in Grecia a unei forte expeditionare a Commonwealthului.

Intre timp, trupele germane erau masate in Romania, iar, pe 1 martie 1941, fortele Wehrmachtului au inceput deplasarea in Bulgaria. In acelasi timp, Bulgaria si-a mobilizat trupele si le-a pozitionat de-a lungul frontierei cu Grecia.  Pe 2 martie s-a declansat „Operatiunea Lustre”, transportarea trupelor britanice spre Grecia. 26 de transportoare de trupe au ancorat in portul Piraeus.

Pe 3 aprilie, in timpul unei intalniri a reprezentantilor britanici, iugoslavi si greci, iugoslavii au promis sa blocheze valea raului Struma in cazul in care aveau sa fie atacati de germani. In timpul acestei intalniri, Papagos a subliniat importanta unei ofensive comune iugoslavo-elene impotriva italienilor imediat dupa declansarea atacului german.

Pana pe 14 aprilie, mai mult de 62.000 de soldati ai Commonwealthului (britanici, australieni, neozeelandezi, palestinieni si ciprioti) fusesera trimisi in Grecia. Aceste formatiuni militare aveau sa devina cunoscute ca „Forta W”, dupa numele comandantului lor, Henry Maitland Wilson.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hitler creta lemnos statului major romania bulgaria planurile germane
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2221 (s) | 34 queries | Mysql time :0.078872 (s)