News Flash:

Declinul Imperiului Roman de Apus (395 - 476)

1 Martie 2015
1686 Vizualizari | 0 Comentarii
Dupa 395, niciun imparat nu va mai conduce singur un imperiu, care sa se intinda din Britania pana in Egipt. Insa, oficial nu erau doua imperii, ci un imperiu cu doi imparati. Imperiul din occident va intra in declin, in 410, vizigotii condusi de Alaric vor devasta Roma, care n-a mai fost devastata din 387 i. Hr. (insa Roma nu mai era capitala imperiului inca din 285, capitala fiind la Mediolanum, iar apoi in vremea lui Honorius mutata la Ravenna).

Vezi si De ce a cazut Imperiul Roman?


Declinul imperiul de vest se va accentua in vremea lui Valentinian al III-lea (423-455), continuand sa piarda din teritoriu, iar in 439 vandalii condusi de Gaiseric au cucerit Cartagina si o parte considerabila din nordul Africii. In anul 451, generalul Flavius Aetius a reusit sa-i invinga pe hunii condusi de Attila in batalia de la Chalons, dar declinul imperiului de vest a continuat, imparatii ajungand sa fie niste marionete ale unor comandanti germanici. In anul 476, un comandant german din armata romana, pe nume Odoacru l-a inlaturat pe imparatul de la Ravenna, Romulus Augustulus (475-476), si a refuzat sa mai puna o alta marioneta, preferand sa-l recunoasca pe imparatul din rasarit Zenon (474-491) ca singurul imparat roman si sa conduca Italia romana in numele lui, desi un alt imparat din occident, Iulius Nepos (474-480), continua sa conduca Dalmatia.

Vezi si Imperiul Macedonean, un taram disparut

In anul 487, dupa niste neintelegeri cu Odoacru, Zenon il va convinge pe regele ostrogot Theodoric (care se afla in Balcani, in partea imperiului de rasarit), sa plece si sa-l inlocuiasca pe Odoacru, ca guvernator al Italiei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

imparat imperiu britania egipt alaric roma mediolanum ravenna occident
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2219 (s) | 34 queries | Mysql time :0.092997 (s)