News Flash:

Descoperire fenomenala: colectie de tesaturi din timpul lui David si Solomon

10 Martie 2016
529 Vizualizari | 0 Comentarii
Mai multe fragmente de tesatura, vechi de 3000 de ani, au fost descoperite in timpul sapaturilor efectuate in minele de cupru antice din Timna, in Valea sudica Arabah din Israel.

Colectia de tesaturi este foarte vasta si diversa, prezentand diferite modele, culori (rosu, albastru) si decoratiuni. Excavarile sunt efectuate de catre arheologul Dr. Erez Ben-Yosef si de echipa sa de la Universitatea din Tel Aviv.

Textilele dateaza din secolul X i.e.n., aceasta insemnand ca, pentru prima data, a fost descoperit un material textil din timpul lui David si Solomon, informeaza in premiera Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Ben-Yosef a descris noutatea descoperirii, intr-un comunicat emis la Universitatea din Tel Aviv:

    "Nu exista produse textile, care sa fi fost vreodata descoperite pe sit-uri arheologice precum cele din Ierusalim, Meghido si Hator, asa incat aceasta descoperire ne ofera o viziune complexa asupra vietii, cu noi aspecte ale sale, despre care nu am mai avut niciodata dovezi fizice", a declarat Ben-Yosef.

    "Am gasit fragmente de textile, care proveneau din saci, imbracaminte, corturi, franghii si funii".

Vezi si Atlantisul din Europa, disparut in secolul XIV

Descoperire ne arata, intr-o noua lumina, perioada timpurie a edomitilor, popoarele care se considera ca ar fi exploatat minele antice din Valea Timna, in timpul regelui Solomon.

Doua clase de lucratori erau prezente in vechile exploatari miniere: cea a celor care exploatau cuprul (de obicei sclavi sau prizonieri) si cea a celor care il topeau, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe®.

Intr-un studiu recent, Ben-Iosef si colegul Lidar Sapir-Hen au discutat motivele pentru care existau grupe diferite de lucratori in minele antice din Valea Timna:

    "Oamenii implicati in topirea cuprului erau, de fapt, persoane cu inalta calificare si erau tratate ca atare. Aceasta observatie fundamentala provine din complexitatea inerenta a tehnologiei, care presupunea si care daduse nastere unei clase aparte de lucratori".


Conditiile aride ale Vaii Aravah, in care se afla minele de cupru, sunt optime pentru conservarea excelenta a materialelor organice, care altfel s-ar fi dezintegrat in timp.

Impreuna cu colectia de tesaturi, arheologii au mai recuperat, din aceleasi mine, seminte care coincid perfect cu precizarea biblica din Deuteronom (8), unde sunt mentionate (pe langa bogatia locului in cupru - arama) si alimentele de baza cu care era binecuvantata Tara lui Israel.

    "7. Ca Domnul Dumnezeul tau te va duce intr-o tara buna, tara de curgeri de apa, de izvoare si de ape adanci, care tasnesc in vai si in munti;
    8. Tara in care se afla: grau, orz, vita de vie, smochine si rodii;
    9. Intr-o tara unde sunt maslini, untdelemn si miere, in care fara lipsa vei manca painea ta si nu vei duce lipsa de nimic; in care pietrele au fier si din muntii careia vei scoate arama.
    10. Cand insa vei manca si te vei satura, sa binecuvantezi pe Domnul Dumnezeul tau pentru tara cea buna pe care ti-a dat-o."

Cercetarile suplimentare asupra colectiei de tesaturi si de seminte descoperite in minele antice din Valea Timna vor continua, pentru a scoate la iveala noi aspecte asupra societatii edomite din timpul regelui Solomon.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tesatura descoperite timna arabah israel tesaturi textilele ben-yosef
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1637 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019028 (s)