News Flash:

Descoperire majora facuta de arheologi la cetatea Argamum din Tulcea. Se aflau sub pamant de 1500 de ani

26 Octombrie 2017
434 Vizualizari | 0 Comentarii
arheologi
Un tezaur format din 30 de monede din bronz din secolul al V-lea a fost descoperit in timpul campaniei de cercetari arheologice efectuate in aceasta perioada la cetatea Argamum din comuna tulceana Jurilovca.

Sapaturile au fost efectuate anul acesta timp de doua saptamani, in luna octombrie, sub coordonarea arheologului George Nutu, cercetator la Institutul de Cercetari Eco-Muzeale 'Gavrila Simion' din Tulcea. El a precizat ca in campania din acest an s-a verificat incinta nordica a cetatii, cercetarile fiind efectuate in colaborare cu Universitatea Ludwig-Maximilian din Munchen.

"Zona a fost investigata de profesorul Nicorescu in perioada interbelica, dar el s-a axat pe basilici, pretorium, sistemul defensiv al cetatii si au ramas zone neexplorate. Partea asta de incinta din interiorul orasului, de exemplu, a fost degajata partial, printr-un sant relativ ingust", a explicat cercetatorul.

Vezi si Arheologii au facut o descoperire care schimba istoria umanitatii

In timpul campaniei din acest an, pe langa tezaurul de 30 de monede de bronz, a fost descoperita si o mare cantitate de ceramica si s-a delimitat un edificiu cu cel putin trei incaperi.

Vezi si Arheologii romani au descoperit un oras imens, mai vechi decat piramidele egiptene, pe traseul autostrazii Sibiu – Nadlac. Se intinde pe 100 de hectare!

"Partea de nord-vest este afectata de caderea incintei, dar cel putin cele doua incaperi de la sud sunt bine pastrate. Nu stiu daca vom ajunge cu cercetarile la nivelul de locuire a acestui edificiu in anul curent, dar deja avem o moneda de secol VI in coltul incaperii, probabil anul 540. Din punctul meu de vedere, aici este cel mai frumos oras din Dobrogea. Din perspectiva importantei nu se poate compara cu Tomis, Histria sau cu orasele de pe limesul danubian, Noviodunum, Troesmis, dar asezarea este spectaculoasa, relativ bine pastrata si lipsita de interventiile din perioada medio-bizantina, care marcheaza majoritatea cetatilor din Dobrogea", a mai spus specialistul ICEM.

Lucrarile de sapaturi din acest an de la Argamum au fost efectuate de catre tulceni care locuiesc in satele situate in apropierea sitului arheologic, pentru care locul de munca temporar reprezinta o sursa de venit.

"Anul acesta am lucrat la o brutarie, dar acum s-a inchis. Lucrez in sit pentru prima data si am fost printre persoanele care au descoperit tezaurul de 30 de monede, din secolul al V-lea. La orice descoperire esti bucuros. Iti inchipui ce a fost acolo", a declarat, pentru AGERPRES, Nicoleta Toma, in varsta de 42 de ani, din satul Salcioara.

Pentru alti lucratori din echipa coordonata de specialisti arheologi descoperirea de anul acesta nu este cea mai marcanta.

"Am venit pe acest santier pentru prima data la varsta de 18 ani. Modul de lucru nu s-a schimbat in cetate, dar depinde unde se lucreaza. La ziduri, munca e mai bruta, dar la schelete, e mai fina. Cea mai importanta descoperire a fost acum sase ani, cand s-au gasit sapte sau opt schelete. A fost pasionant", a afirmat Mihaela Grigore, in varsta de 35 de ani, din satul Jurilovca.

Cel mai experimentat lucrator din situl Argamum pare sa fie paznicul zonei, Mihail Cernadirca. Alaturi de alti doi barbati, el transporta cu roaba pamantul care a acoperit locul in care se fac cercetarile.

"Sunt aici de 23 de ani, dar muncesc de la 14 ani. Pazesc 125 de hectare de patrimoniu. Acolo sunt morminte grecesti, acolo jos, langa casuta aceea, sunt morminte romane, acolo este cel mai vechi mormant de pe malul Marii Negre, mormant grecesc, iar aici, sunt doua cetati, una greceasca din secolul VII, i. Hr., si alta din secolul VII, d. Hr", a afirmat Mihail Cernadirca.

El este una dintre cele doua persoane care le explica turistilor importanta descoperirilor facute in cetate. Mihail recunoaste totusi ca are un dezavantaj: nu stie foarte bine limbi straine. "Anul acesta, aici au fost mai multi turisti decat in anii trecuti. La noi nu e cu plata, cum e in alte cetati", a mai spus tanarul.

Situata la sapte kilometri de satul Jurilovca, pe malul complexului Razim-Sinoe, cetatea Argamum a fost intemeiata la mijlocul secolului al VII-lea i. Hr. de grecii din Asia Mica, cu cel putin o generatie inaintea cetatii Histria, intr-o zona cu urme de locuire din epoca bronzului si prin epoca fierului.

Cercetarile arheologice desfasurate in perioada 1926-1932 si din anul 1965 pana in prezent au dezvelit importante monumente care au permis schitarea istoriei cetatii timp de 12 secole. Printre monumentele cele mai reprezentative ale sitului arheologic se numara cel mai vechi mormant grecesc din bazinul Marii Negre si o serie de edificii publice si private din perioada romana, pretoriul, patru bazilici paleocrestine, locuinte, o parte din reteaua stradala.

Potrivit ICEM, Ministerul Culturii a alocat anul acesta circa 22.000 de lei pentru campania de cercetare a sitului Argamum.

Pentru promovarea turistica a sitului arheologic Argamum, ICEM a derulat, in perioada de programare 2007-2013, un proiect prin care s-a amenajat un punct de informare. Proiectul a fost finantat prin Programul Operational pentru Pescuit si s-a incheiat anul trecut.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

gavrila simion tulcea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1914 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016490 (s)