News Flash:

Descoperire: Un pasaj din Biblie cu referire la femei a fost scris mai tarziu! Cine l-a sabotat pe Apostolul Pavel

24 Septembrie 2018
300 Vizualizari | 0 Comentarii
biblie

Un pasaj important din biblie a fost „adaugat mai tarziu”, afirma un cercetator american. Pasajul respectiv face referire la rolul femeii in Biserica si posibilitatea de a deveni preot.

Pasajul cheie prin care li se spune femeilor ca trebuie sa taca in biserica a fost folosit pentru a justifica interzicerea femeilor in preotie. Insa, se pare ca acest pasaj nu este original si a fost scris mult mai tarziu, nu de catre apostolul Pavel, ci de catre un „scrib B”, scrie The Telegraph.

Iata ce ii este atribuit apostolului Pavel in epistola catre Corinteni, capitolul 14, verstul 34: „Ca in toate Bisericile sfintilor, femeile voastre sa taca in biserica, caci lor nu le este ingaduit sa vorbeasca, ci sa se supuna, precum zice si Legea.”

Intr-un articol publicat de Universitatea Cambridge saptamana aceasta, academicianul Philip Barton Payne aduce ca dovada la afirmatiile sale un simbol. El a studiat Codex Vaticanus, una dintre cele mai vechi versiuni ale Bibliei grecesti care inca mai exista, si a identificat simbolul "distigme-obelos" langa pasajul respectiv. Scribii utilizau acest semn ca sa identifice o adaugare care nu aparea intr-un text original.

De asemenea, cercetatorul a identificat si alte cazuri in care acest simbol a fost utilizat in Biblie, ba, mai mult, adaugarea facuta de „scribul B” nu este in concordanta cu Corinteni 11:5, care spune: „Iar orice femeie care se roaga sau prooroceste, cu capul neacoperit, isi necinsteste capul; caci tot una este ca si cum ar fi rasa”. Potrivit acestui pasaj, femeile ar fi avut dreptul sa propovaduiasca.

Academicianul spune ca inca o dovada ca pasajul nu a fost scris de apostolul Pavel este ca apare diferit ca pozitionare in alte versiuni, dupa versetul 40, spre finalul epistole, iar in unele versiuni nu mai apare deloc.

Criticii academicianului spun insa ca pasajul respectiv nu lipseste din nicio varianta academic cunoscuta, chiar daca este pozitionat in alte locuri.

„Faptul ca alte manuscripte au acel pasaj in alt loc se poate explica prin faptul ca un scrib la un moment dat a uitat sa transcrie versetul si l-a adaugat mai tarziu. Cert este ca niciun alt manuscript care a supravietuit nu omite ambele pasaje simultan”, a spus Pieter Lalleman, conferential in studii biblice la Colegiul Spurgeon.

Dincolo de disputele academice si interdictiile unui alt ev, Marea Britanie prin Biserica Anglicana da dovada de incredere in potentialul de sacralitate al femeii. In 2015, Reverendul Libby Lane (foto) a devenit prima femeie episcop din istoria religioasa moderna a tarii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pasaj biblie cercetator pasajul femeii preot
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1713 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014907 (s)