News Flash:

Descoperitorii focului

2 Februarie 2014
3431 Vizualizari | 0 Comentarii
Homo erectus a trait acum 800.000 de ani, avea o talie de peste 1,50 m si un volum cranian de 1000 cm³ in medie; craniul era alungit si aplatizat, fruntea relativ tesita si barbie redusa. Era primul reprezentant al speciilor umane care s-a deplasat intr-o pozitie perfect verticala. Avea craniul, cu oase puternice si mai groase , dar dentitia si membrele (in special mainile) erau asemanatoare celor ale omului modern.
Fenomenul principal este expansiunea speciei umane in afara Africii cum cele mai timpurii exemplare de Homo erectus se afla in zone care si astazi sunt tropicale sau subtropicale din Asia .Raspandirea omului in zonele temperate a fost posibila dupa aparitia focului. Focul a reprezentat o achizitie culturala si biologica in acelasi timp. Prepararea carnii a insemnat o reductie a aparatului masticator, ceea ce a inlesnit inaltarea fetei si a calotei craniene (deci o crestere a volumului cranian), dar si o modificare a obiceiurilor alimentare.Tipul de interactiune dintre membrii grupului s-a schimbat.

Vezi si Fauritorii de unelte din preistorie
In primul rand, se accentueaza diferenta fata de restul primatelor – spre deosebire de acestea, care isi schimba locul de tabara in fiecare seara, taberele si asezarile umane, chiar si in cazul grupelor umane cu un grad ridicat de mobilitate, au o persistenta mai lunga in timp.Durata de activitate in fiecare zi era crescuta, la fel ca si capacitatea omului de a ocupa noi spatii geografice si de a utiliza, pentru prima data, pesterile. Dar schimbarea cea mai importanta o reprezinta modificarea comportamentului in interiorul grupului - in majoritatea asezarilor exista o singura vatra, ceea ce dovedeste vanǎtoarea si culesul in comun sau public. A crescut importanta mecanismelor de intr-ajutorare dintre membrii grupului. In asezarile umane par sa existe doua spatii, unul ”privat” (dedicat somnului) si unul ”public” (dedicat activitatilor cotidiene).

Vezi si Descoperirea ce SCHIMBA TOT ce stiai despre omenire - FOTO
O achizitie care a starnit discutii indelungate este cea legata de posibila aparitie a comportamentelor simbolice (practic, a fenomenelor legate de lumea abstracta). Prelucrarea uneltelor este foarte elaborata ; aparitia uneltelor bifaciale lucrate pe cea mai mare parte a suprafetei rocii (nucleului) din care au fost prelucrate si care atesta schimbarea unghiului de lovire de mai multe ori pentru a se conforma cat mai mult unei forme eficiente indica capacitate de abstractizare. Un ultim element legat de viata spirituala a lui Homo erectus o reprezinta posibila utilizare a colorantilor (anume ocrul).Lista exemplarelor identificate ofera un ordin de marime al distributiei speciei umane pe glob; spre sfarsitul existentei sale, el pare sa fi fost contemporan cu Homo sapiens fossilis si Homo sapiens sapiens. Ultimii indivizi ar fi fost nimiciti acum 70.000 de ani de eruptia supervulcanului Toba. Primele fosile de Homo erectus au fost descoperite de catre un medic olandez ,Eugene Dubois , in 1891 pe insula indoneziana Java. O alta descoperire importantǎ a fost cea al Omului de la Pekin.

Vezi si Expansiunea teritoriala a omului primitiv
Homo ergaster este vazut ca o subspecie a Homo erectus.Spre deosebire de H.erectus, avea chipul mai mic si mai drept, cutia craniana mai subtire, dar capacitatea craniana mai mare.
Homo cepranensis al cǎrui singurul craniu descoperit este din Italia, estimat la aproximativ 800.000 de ani.
Homo antecessor este cunoscut dupa fosilele descoperite in Spania si Anglia, care dateaza de 1.2 milioane-500 000 de ani.
Homo heidelbergensiseste o specie disparuta din genul Homo, despre care se crede ca ar fi stramosul Omului de Neanderthal din Europa.Ramasite ale Homo heidelbergensis au fost gasite pentru prima data la Mauer, langa Heidelberg, in Germania, ulterior gasindu-se si alte fosile la Arago, in Franta si la Petralona, in Grecia.Cele mai vechi fosile ale Homo heidelbergensis sunt considerate ca avand o vechime de 400.000 - 500.000 de ani.
Homo rhodesiensis: osemintele sale sunt estimate la 300,000-125,000 de ani. Cei mai multi cercetatori plaseaza Omul Rhodesian in cadrul grupului Homo heidelbergensis, desi au fost propuse alte denumiri, cum ar fi Homo sapiens arhaic si Homo sapiens rhodesiensis. In februarie 2006, o fosila, craniul Gawis, a fost gǎsit ceea ce ar putea fi, eventual, o specie intermediara intre Homo erectus si Homo sapiens . Craniul de la Gawis din Etiopia dateaza de 500,000-250,000 de ani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

homo erectus speciilor umane omului modern africii focul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1750 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019292 (s)