News Flash:

Despre opera lui Aristotel

6 Martie 2015
1344 Vizualizari | 0 Comentarii
Aristotel (n. 384 i.Hr. - d. 7 martie 322 i.Hr.) a fost unul din cei mai importanti filozofi ai Greciei Antice, clasic al filozofiei universale, spirit enciclopedic, fondator al scolii peripatetice. Desi bazele filozofiei au fost puse de Platon, Aristotel este cel care a tras concluziile necesare din filozofia acestuia si a dezvoltat-o, putindu-se cu siguranta afirma ca Aristotel este intemeietorul stiintei politice ca stiinta de sine statatoare. A intemeiat si sistematizat domenii filozofice ca Metafizica, Logica formala, Retorica, Etica. De asemenea, forma aristotelica a stiintelor naturale a ramas paradigmatica mai mult de un mileniu in Europa.

Vezi si Unul din inteleptii antichitatii - Aristotel


Ca si magistrul sau, Aristotel a scris foarte mult, iar scrierile sale au ca si autorul o istorie interesanta. Ele au fost redescoperite treptat, dintre care Poetica abia in perioada Renasterii, deci unele dintre ele pot ramine necunoscute si pina in prezent.

Vezi si Detalii scandaloase despre Lincoln, Newton si Aristotel

Dupa moartea lui Teofast, urmasul lui Aristotel la conducerea scolii, lucrarile marelui filosof sunt duse in Asia Mica, unde putrezesc in subsoluri, fiind readuse la Atena pe la 100 i.e.n. In 86 i.e.n., sint aduse la Roma si ajung mai tarziu pina la Andronicus din Rodos. Vastul sistem filosofic si stiintific conceput de Aristotel, uimitor prin diversitate (logica, teologie, politica, estetica, fizica, astronomie, zoologie etc.) si profunzime, a stat la baza gandirii medievale crestine si islamice si a fost axul culturii Occidentului pana la sfarsitul secolului al XVII-lea. Din cele peste 150 de lucrari care ii sunt atribuite (Diogenes Laertios mentiona 145), s-au pastrat 47.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aristotel filozofi greciei antice enciclopedic scolii peripatetice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1673 (s) | 34 queries | Mysql time :0.014491 (s)