News Flash:

Destituirea Generalului Petrovicescu

5 Februarie 2014
1745 Vizualizari | 0 Comentarii
Luni, 20 Ianuarie, pe la orele 11, intra in biroul meu de la Presedintie un general de statura mijlocie, putin congestionat la fata si, cu un aer stangaci, imi spune ca este noul Ministru de Interne, numit chiar acum de Conducatorul Statului, pentru a lua locul Generalului Petrovicescu. A venit sa se prezinte Vice-Presedintelui Consiliului de Ministri si s-a recomandat Generalul Dimitrie Popescu. I-am raspuns ca nu stiu nimic de aceasta schimbare si sunt surprins de ea. Un zambet siret i-a aparut pe fata, ca si cum ar fi zis “daca ati sti voi ce va mai asteapta”. I-am intins mana, am schimbat cateva cuvinte de circumstanta si ne-am despartit, scrie buciumul.ro.
Fulgerator mi-am dat seama ca ma aflam in fata unei situatii ireversibile. Generalul Antonescu, cum s-ar zice, trecuse Rubiconul. Destituirea lui Petrovicescu era semnalul loviturii de Stat. Cu aceasta hotarare atat de grava, Generalul distrugea insasi ordinea legala a Statului National-Legionar. Caci el nu putea sa-i inlocuiasca pe Generalul Petrovicescu fara sa ma consulte, iar daca as fi consimtit, ar fi trebuit sa-i ia locul tot un legionar indicat de mine. Era inutil sa ma mai duc la el si sa-i cer explicatii. Savarsise un act de flagranta incalcare a Actului Constitutional de la 14 Septembrie. De pe o pozitie de drept, cum spunea Capitanul in 1938, cand Regele Carol suprimase Constitutia, ne-a azvarlit pe o pozitie de forta. De acum ne putem astepta la orice. Chiar la arestarea mea si a celorlalti fruntasi legionari.

Vezi si Cele zece porunci ale Miscarii Legionare 
Primul lucru de facut era sa plec de la Presedintie, unde nu ma mai simteam sigur. Cladirea aceasta devenise o fortareata inamica, cu trupa si ofiteri inauntru. Antonescu instalase chiar cuiburi de mitraliera. Mi-am luat hartiile de pe birouri, insotit de secretarul meu Borobaru, am parasit in graba Presedintia, uitandu-ma in urma sa nu vina cineva dupa mine.
Ajuns acasa, ii spun sotiei mele cele intamplate si o previn ca ar putea fi si mai grav, ca pe timpul lui Carol. Tocmai atunci soseste si un sol de la Prefectura de Politie cu o stire senzationala: grecul care a intrat in tara cu un pasaport turcesc si l-a ucis pe Maiorul Döring era un protejat de-al lui Rioseanu! Viza de sedere in tara ii expirase inainte de savarsirea atentatului si s-a prelungit, la ordinul lui Rioseanu. Complicitate sau simpla neglijenta, Rioseanu trebuia sanctionat si nu Petrovicescu. Ori, Generalul Antonescu procedase tocmai invers de cum ar fi trebuit sa faca un servitor loial al Statului: il crutase pe culpabil si lovise in omul nevinovat. Gandurile mi se incrucisau in sinea mea, daca nu era si Generalul Antonescu partas la aceasta conspiratie, urzita cu scopul sa disloce Legiunea de la Putere. Graba cu care l-a inlocuit pe Petrovicescu nu avea alta explicatie. In mod normal, trebuia sa se astepte rezultatul anchetei in curs, sa fie cercetat agentul care trasese in Döring si apoi fusese prins asupra faptului. In al doilea rand, si ca urmare a primei anchete, trebuia sa ordone cercetari in cadrul Ministerului de Interne, pentru a stabili responsabilitatile. Atunci adevarul ar fi iesit la lumina si in nici un caz nu se putea atinge de persoana Generalului Petrovicescu.

Vezi si Povestea lui Vasile Christescu
In comunicatul dat de Presedintia Consiliului, referitor la inlocuirea lui Petrovicescu, se spuneau urmatoarele:
Presedintia Consiliului de Ministri comunica: “Generalul Antonescu l-a inlocuit pe Generalul Petrovicescu de la Ministerul de Interne pentru urmatoarele motive:
1. Pentru a intari ordinea interna, care, in ultima vreme, reclama noi masuri de liniste si autoritate, spre a curma actele de anarhie, insusirile de avere in scopuri personale si care conduc la dezordine economica.
2. Pentru ca Ministerul de Interne, 9 ore dupa comiterea unui asasinat impotriva unui brav ofiter german, nu luase masurile impuse de imprejurarile crimei.
3. Pentru ca nu ordonase nici o paza la sediul Misiunii Militare Germane”.
Lasam frazeologia antonesciana de la punctul 1, care se refera la generalitati, si ne oprim la punctele 2 si 3, care explica motivele imediate ale indepartarii lui Petrovicescu din Guvern.
Punctul 2. Ce masuri putea lua Generalul Petrovicescu? Asasinul fusese prins si ancheta era in curs. Fiind un cetatean strain, era de resortul Serviciului Secret al Armatei (Cristescu si Rioseanu) sa descopere dedesubturile crimei, cine l-a trimis, ce serviciu strain si cu ce scop. La ancheta trebuia sa participe in mod obligatoriu si Misiunea Militara Germana, victima fiind un ofiter german.
Punctul 3. Pretentia lui Antonescu friza ridicolul. Cum era sa apere agentii Ministerului de Interne Misiunea Militara Germana? Aveau nevoie ofiterii germani de paza unor civili romani, cand puteau chema cate santinele vroiau si alt personal specializat in urmarirea suspectilor? Cel mult puteau fi trimisi jandarmii sa pazeasca resedinta Misiunii Militare Germane. Dar inca din luna Decembrie 1940, Corpul Jandarmeriei fusese scos de sub comanda Ministerului de Inteme si trecut sub autoritatea directa a Sefului Statului. Invinuirea ce i se aducea lui Petrovicescu era nefondata si se intorcea contra Generalului Antonescu, care nu luase masurile cuvenite de a-i apara pe membrii Misiunii Militare Germane.
Sub toate aspectele, reaua credinta a lui Antonescu era clara ca lumina zilei. Detonatorul isi produsese efectul. Rioseanu ii procurase motivul de care avea nevoie, pentru a rupe colaborarea cu Miscarea. Prin impuscarea Maiorului Döring de catre un agent strain, Antonescu facuse dovada cercurilor germane ca “valul anarhiei legionare” punea in primejdie insasi securitatea trupelor germane din Romania. Situatia devenise intolerabila. Prin rapida si energica lui interventie, destituindu-l pe Generalul Petrovicescu, Conducatorul Statului vroia sa arate la Berlin ca e dispus sa ia cele mai energice masuri pentru a restabili linistea si ordinea in Romania, intr-un moment crucial pentru soarta razboiului, cand diviziile germane se pregateau sa intervina in Balcani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

presedintie conducatorul statului generalului petrovicescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1986 (s) | 34 queries | Mysql time :0.028657 (s)