News Flash:

Dezbaterea "Marasti, Marasesti, Oituz: primele trepte ale Marii Uniri", la Fundatia Europeana Titulescu

12 Octombrie 2017
193 Vizualizari | 0 Comentarii
mausoleu
Dezbaterea "Marasti, Marasesti, Oituz: primele trepte ale Marii Uniri", organizata de Fundatia Europeana Titulescu si Centrul de Cercetare, a avut loc miercuri, la Casa Titulescu, vorbitorii subliniind contributia armatei romane pe Frontul de Est in campania militara din anul 1917.

 "Consider ca, dincolo chestiunile oarecum politice legate de Alba Iulia si deciziile care s-au luat pentru Unire, este importat sa intelegem, sa urmarim, sa analizam, sa prezentam in tara si in strainatate etapele bataliilor care au prefigurat deciziile politice de la Alba Iulia si celelalte care au dus la Marea Unire", a precizat in deschiderea dezbaterii presedintele fundatiei, prof. univ. dr. Adrian Nastase, cel care a fost si moderatorul discutiilor.

Prof. univ. dr. col (r) Ion Giurca a atras atentia asupra faptului ca dupa infrangerea categorica din 1916, autoritatile statului, o parte insemnata a populatiei si intreaga armata s-au retras in Moldova intr-un spatiu restrans,"unde, ca prin minune, au sosit si un milion de militari rusi".

Vezi si "100 de ani in 10 cadre" – o metoda alternativa de abordare a Marii Uniri

"In Moldova, conducerea de atunci a tarii a reusit sa rezolve foarte multe probleme foarte grave interne, dar si externe, pentru salvarea tarii de la un dezastru. Mai intai sa repuna armata pe picioare, printr-un proces complex de organizare, sa evalueze toate planurile de operatiuni conform celor prevazute la conferintele de la Chantilly (1916) si Petrograd (1917), astfel incat la datele prevazute de comun acord cu ceilalti aliati sa declanseze operatiunile militare pe frontul roman si aceste operatii, din fericire, sa se desfasoare cu succes. Toata lumea vorbeste, pe buna dreptate, despre aceasta minune, care a fost foarte mare, prin aceste trei victorii de la Marasti, Marasesti si Oituz. Ele, incontestabil, au o foarte mare importanta si militara si sentimentala pentru noi", a declarat el.

Dr. Manuel Stanescu, cercetator la Institutul pentru Studii Politice, de Aparare si Istorie Militara a sustinut o expunere despre relatia dintre Romania si Rusia in 1917 iar dr. Alin Spanu a vorbit despre propaganda si contrapropaganda din acea perioada, oferind exemple de manifeste.

"Propaganda nu ucide oameni pe campul de lupta, dar ii face sa isi puna intrebari si, mai ales, sa dezerteze. Se pot pierde oameni foarte buni in acest fel. Incepand de la intrarea Romaniei in razboi, Puterile Centrale nu au facut economie de resurse — in acest domeniu aveau si o experienta vasta, mai ales Germania. (...) Desi Romania nu avea o experienta foarte mare fata de celelalte state (...), Biroul de informatii s-a apucat sa elaboreze materiale de contrapropaganda. Dupa stilul materialelor, cred ca au fost folositi si cativa scriitori", a precizat el.

Dezbaterea, la care au participat zeci de persoane, a avut ca motto marturisirea feldmaresalului german August von Mackensen: "Pe mine m-a batut la Marasesti armata romana, care a inviat ca o pasare Phoenix si care a speriat armata germana! N-au nicio haina pe ei! Sunt si in pielea goala sau in camasi! Si la baioneta nu putem sa rezistam!".

Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz au reprezentat o succesiune de lupte desfasurate intr-un interval de aproape trei luni, in vara anului 1917.

"Este o legatura intrinseca intre victoriile Armatei Romane de la Marasti, Marasesti si Oituz asupra Armatelor Puterilor Centrale si Marea Unire de la 1918. Se poate chiar aprecia ca fara aceste victorii Marea Unire nu ar fi fost posibila", se arata intr-un material furnizat de catre Fundatia Titulescu.

Potrivit aceleiasi surse, aceste victorii au stranit admiratia intregii Europe, atat a statelor aliate, cat si a celor inamice. Astfel, generalul Berthelot ii telegrafia generalului Eremia Grigorescu, dupa victoria de la Marasesti: "Bravura ofiterilor si ostasilor romani atrage admiratia tuturor armatelor aliate si carora dusmanii le aduc omagiile lor". Prim-ministrul britanic, Lloyd George, declara: "Romanii s-au luptat cu succes si chiar germanii s-au mirat de aceasta rezistenta eroica". Premierul Frantei, Georges Clemenceau, preciza: "Sunt fericit sa va trimit expresia intregii noastre admiratii la inalta valoare a trupelor romane".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

ion giurca moldova chantilly petrograd
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1869 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019613 (s)