News Flash:

Dezvaluiri INCREDIBILE ale preotului care a ascuns de Securitate "Jurnalul Fericirii" al lui Steinhardt

3 Ianuarie 2014
1767 Vizualizari | 0 Comentarii
Condamnat politic, monahul Nicolae Steinhardt avea origini evreiesti. Scriitor si publicist, el s-a convertit la crestinism in timp ce se afla in inchisoarea de la Jilava, unde ajunsese pentru ca a refuzat sa depuna marturie la Securitate impotriva lui Constantin Noica.
In timpul detentiei,  Nicolae Steinhardt a scris "Jurnalul fericirii", opera unica in literatura romana, volum care impleteste texte literare cu accente filozofice si consideratii asupra unor teme de meditatie. Lucrarea i-a fost confiscata de Securitate in 1972, scrie sansabuzoiana.ro.
In ceea ce priveste soarta manuscrisului ajuns la preotul buzoian, parintele Mihail Milea a povestit ca l-a pastrat in casa parinteasca, dupa care l-a predat Uniunii Scriitorilor imediat dupa decembrie 1989.
"O carte atit de minunata, si in care prezenta si viata politica de atunci, i-a fost confiscata de securitate.
Avea o memorie fantastica, Nicolae Steinhardt cunoastea 6 limbi straine, el din memorie a mai scris o data Jurnalul Fericirii. Dupa aceea el l-a tiparit la masina de scris care era atunci in mod clandestin, si un exemplar il pastrase in peretele manastirii Rohia, un exemplar il daduse la Europa Libera si apoi mi-a incredintat si mie unul, pe care l-am pastrat 7 ani, ascuns in casa parinteasca, fara sa stie absolut nimeni.
Si dupa cei 7 ani, l-am deshumat exact dupa decembrie 89, si l-am  predat la poetul Ioan Alexandru si Mihai Radulescu, amindoi membri la Uniunea Scriitorilor, cu aceasta dorinta, sa il publice, ca ei aveau alte posibilitati, cunostinte", spune parintele Milea.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nicolae steinhardt origini evreiesti securitate constantin noica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1617 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012540 (s)