News Flash:

Dezvoltarea scrisului in Mesopotamia

31 Ianuarie 2014
2898 Vizualizari | 0 Comentarii
Mesopotamia a fost unul dintre primele, daca nu chiar primul loc din lume unde a aparut scrisul. Prima forma de scris a fost reprezentata de pictograme, imagini ce reprezentau obiecte sau fiinte. La sfarsitul mileniului IV i.Hr, acest sistem a fost simplificat si abstractizat, evoluand in scrierea cuneiforma, un sistem pe baza de silabe. Aceasta forma de scriere s-a raspandit apoi in mare parte din Orientul Apropiat. Akkadienii, elamitii, hittitii si asirienii au folosit acest sistem. Textele erau scrise pe tablite de lut, cu un betisor, creand astfel formele caracteristice ale scrierii cuneiforme.

Vezi si Zece lucruri pe care trebuie sa le stiti despre Mesopotamia antica
De la anul 3.000 pana la secolul al VIII-lea i.Hr. se poate vorbi despre inceputurile istoriei. Acum se inventeza scrierea care constituie o decisiva etapa in istoria umanitatii. Istoria scrierii incepe cu Sumer, o tara in Orientul Mijlociu, in sudul Mesopotamiei. Scrierea cuneiforma, inventata de sumerieni, isi datoreaza numele aspectului ei sub forma de cuie. Este utilizata pana in era crestina si raspandita in diferite tinuturi ale Orientului Mijlociu. Aceasta scriere a inspirat heroglifele in est, in India si in China. Scrierea era in serviciul templului si al palatului. Pentru ca scrierea apare in Mesopotamia din jurul anului 3.000, aceasta tara poate fi considerata leagan al civilizatiei, dupa cum Africa de est, unde se nasc primii oameni de pe Pamant, este considerata leagan al omenirii.
Una dintre cele mai mari colectii de tablete cuneiforme provine din arhivele lui Assurbanipal, regele Asiriei. In jurul anului 650 i.Hr., el a luat hotararea sa in fiinteze o biblioteca la Ninive. Intrucat toate templele din Babilonia aveau biblioteci, el si-a trimis scribii sa adune tablete de la acestia. Daca un templu refuza sa cedeze o tableta, trebuiau facute copii. In scurt timp, biblioteca regala din Ninive a devenit cea mai mare din Asiria. Majoritatea informatiilor despre Mesopotamia antica provin din aceasta biblioteca.

Vezi si Inventii si inovatii in Mesopotamia
Literatura veche este foarte bogata, variata si interesanta, cuprizand: povestiri, legende, imnuri, fabule, invataturi, proverbe si altele. Unele dintre aceste opere literare, prin continutul si forma lor frumoasa, sunt socotite printre creatiile cele mai alese ale culturii omenirii, spre exemplu legenda lui Ghilgames. O caracteristica importanta a intregii literaturi a Orientului antic este caracterul ei religios. Aproape toate scrierile sunt strabatute de credinte in zei, in viata viitoare, duhuri, vrajitori.
Primele scoli s-au infiintat pe langa temple. Aici se invatau: scrisul, cititul, recitarea de legende, operatiile aritmetice. S-au gasit urme de sali de clasa, banci, tablite de lut pentru scris exercitii. Existau scoli speciale pentru scribi, institute superioare si observatoare astronomice (de exemplu, cele instalate in varfurile zigguratelor).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mesopotamia scrisul pictograme orientul apropiat akkadienii elamitii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1961 (s) | 23 queries | Mysql time :0.062064 (s)