News Flash:

Diaconul bisericesc Coresi, primul tipograf in slujba limbii romane

24 Martie 2016
750 Vizualizari | 0 Comentarii
Diaconul Coresi
Diaconul Coresi a fost un diacon ortodox, traducator si mester tipograf roman originar din Targoviste, fiind editorul primelor carti in limba romana. A editat in total circa 35 de titluri de carte, tiparite in sute de exemplare si raspandite in toate tinuturile romanesti, facilitand unitatea lingvistica a poporului roman dar si aparitia limbii romane literare. Ceea ce este Martin Luther pentru lumea apuseana, Diaconul Coresi este pentru spatiul romanesc.

Diaconul Coresi este un personaj destul de putin cunoscut, de viata lui ne putem apropia mai mult doar din cercetarile lui Nicolae Cartojan, care a adunat si studiat cu minutiozitate documentele epocii, restituindu-ne imaginea carturarului.

Coresi este originar din satul Cucuteni, judet Dambovita si si-a inceput activitatea tipografica in cancelaria Targoviste. In 1559-1560 se stabileste definitiv la Brasov, unde i s-a oferit posibilitatea de a tipari nu doar in limba slavona, ci si in limba romana, fapt imposibil la vremea respectiva in Muntenia, din cauza opozitiei Mitropoliei Ungrovlahiei. Tipariturile lui Coresi, aparute in mare parte la Brasov intre 1556 si 1583 sub influenta curentelor de reforma religioasa luterana si calvina raspandite atunci in Transilvania, sunt adevarate „monumente” de limba veche romaneasca, importante si prin predosloviile scrise de el, in care se ridica pentru prima oara, cu hotarare si claritate, problema introducerii limbii romanesti in cultul religios.

Vezi si De ce a fost raspopit Ion Creanga

Tipariturile lui Coresi utilizau graiul din Tara Romaneasca si sud-estul Transilvaniei si au avut o mare importanta pentru evolutia si unificarea limbii romane, stand la baza formarii limbii romane literare, caci Octoihul, Tetraevanghelierul, Apostolul, au ajuns in toate colturile Tarii Romanesti, in ciuda faptului ca unele erau protestante, neortodoxe. Serviciul adus de Coresi culturii romanesti este inestimabil, caci, in vremea slavizarii si haosului produs de migratorii care treptat au supus intreaga zona balcanica, limbile populare riscau sa se piarda. Prin stabilirea limbii literare din traducerile sale, Coresi a oferit o referinta in formarea limbii romane. Traditia traducerilor religioase coresiene au format limba romana pentru a putea deveni mai tarziu sa devina limba literara de cronica pentru Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce.

Vezi si Cand se ingenuncheaza in biserica?

Coresi a deprins tehnica tiparului de la Dimitrije Ljubavic, care lucra pentru Mitropolia Ungrovlahiei, tiparind primele carti in limba romana Tetraevanghelul (1561) - o traducere din Noul Testament a celor patru evanghelii, Intrebare crestineasca (lucrare cunoscuta si sub numele de Catehism, aparuta in 1560 — studiile mai vechi il dateaza 1559), Liturghierul (1570), Psaltirea (1570). Cartile erau intrebuintate atat in biserica cat si la scoala.

Munca de tipar consta din xilogravura, fiecare pagina trebuind sa fie sculptata in lemn, Coresi folosind 10-20 de ucenici, pe care ii amintea in prefata cartilor editate de el. O replica moderna a tiparnitei lui Coresi este expusa astazi la Muzeul "Prima scoala romaneasca" din Brasov.

Diaconul Coresi a facut un imens serviciu limbii romane, iar munca uriasa pe care a depus-o poate fi apreciata just doar prin ochii nostri, care, avand o perspectiva mai larga datorita timpului trecut, putem sa restituim carturarului rolul pe care l-a avut pentru cultura romaneasca, asa cum Luther este apreciat just de cultura occidentala.

Ne puteti urmari si pe mobil mcultural.bzi.ro si pe aplicatia online bzi.ro    
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

diaconul coresi diacon ortodox traducator tipograf roman targoviste
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2004 (s) | 34 queries | Mysql time :0.053812 (s)