News Flash:

Dificultati economice din perioada lui Carol I al Angliei

11 Septembrie 2014
959 Vizualizari | 0 Comentarii
Carol I al Angliei
Incheiata pacea cu Franta si Spania si dizolvat Parlamentul, Carol a trebuit sa se dedice consolidarii financiare. A decis sa si-l alature pe Richard Weston, I conte de Portland, pe care l-a facut Lord Trezorier. Prima masura adoptata de Carol, a fost reintroducerea unei legi antice, din 1279, in baza careia erau amendati toti gentilomii care, invitati, nu s-au prezentat pentru a fi alesi cavaleri cu ocazia incoronarii, sau a nasterii unuia dintre copiii regelui. Se obisnuia ca la incoronarea regelui, sa fie alesi cativa proprietari de pamant, dintre cei care posedau terenuri in valoare de cel putin patruzeci de sterline, pentru a fi numiti cavaleri ai armatei regale.

Vezi si Pretentia Mariei Stuart la tronul Angliei

Au fost amendati toti cei care nu s-au prezentat la incoronarea din 1626. In 1635 visteriile regale au incasat peste 170000 de sterline, doar din colectarea taxelor pentru numirea de cavaler. In 1634 regele a impus (cu un writ) o noua taxa Ship money o taxa in bani in favoarea marinei militare, pentru apararea coastelor si a navelor comerciale. Chiar daca Anglia nu era in razboi, era de importanta primara constituirea unei flote navale puternice si eficace. In acei ani, ciocnirile navale intre olandezi si spanioli erau foarte frecvente, la fel si invaziile piratilor pe coastele engleze. Regele a impus ca toate orasele portuare sa furnizeze o nava de razboi, sau sa plateasca costul acesteia. Anul urmator ordinul s-a extins si in restul oraselor din internul tarii.

Vezi si Catherine Howard, a cincea sotie a regelui Henric al VIII-lea al Angliei

Ship Money, platita direct Trezoreiei Marine, a adus visteriilor regale intre 150000 si 200000 de sterline anual in perioada 1634-1638, dupa care a scazut.

Nemultumirea crestea in toate straturile sociale, dar cei doisprezece judecatori de drept comun ai Angliei, au declarat ca taxa era una din prerogativele regelui. Carol, cu o asprime considerabila, a strans fonduri si de la nobilimea scotiana, prin Actul de Revocare(1625), prin care toate terenurile daruite de coroana nobilimii din 1540, au fost revocate si pentru a avea dreptul de proprietate, trebuia platita o chirie anuala.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pacea franta spania parlamentul carol consolidarii financiare anglia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2287 (s) | 23 queries | Mysql time :0.090434 (s)