News Flash:

Din dosarele istoriei: Ludwig von Mises

14 Ianuarie 2014
922 Vizualizari | 0 Comentarii
Ludwig Heinrich Edler von Mises (n. 29 septembrie 1881, Lemberg, pe atunci Austro-Ungaria, azi Lviv situat in actuala Ucraina — d. 10 octombrie 1973, New York, S.U.A) a fost un economist si filozof politic austriac - american, fiu al unei familii evreiesti din Galitia (Ucraina), cel mai de seama reprezentant al Scolii austriece de drept si economie. In opera lui Mises, liberalismul isi gaseste o fundamentare a carei coerenta si rigoare intelectuala sunt greu egalabile. Pentru ganditorul austriac, ordinea proprietatii private este conceptul ce subsumeaza perfect filozofia politica liberala. In opinia sa, toate celelalte realizari teoretice majore ale liberalismului - pledoaria pentru libertate, toleranta, pace -pot fi intelese drept consecinte firesti ale dreptului la proprietate privata.
Numele lui von Mises este inextricabil legat de disputa privind imposibilitatea calculului economic in socialism.
Intr-un eseu din 1919, Calculul economic in societatea socialista, economistul austriac demonstreaza cum o economie socialista, care este lipsita de sistemul de preturi al pietei libere si in care proprietatea privata asupra bunurilor de capital este abolita, nu permite alocarea eficienta a factorilor de productie si nici calculul rational al costurilor. Concluzia analizei sale este ca socialismul distruge cooperarea sociala, sistemul preturilor si diviziunea muncii. Mises si-a dezvoltat teoria initiala intr-un tratat publicat in 1920, Socialismul, unde, printre altele, face o critica demolatoare a diverselor forme de socialism, precum si a sistemelor pseudo-socialiste.

Vezi si Adevaruri despre antisemitism si exterminarea in masa a evreilor  
Cea mai importanta lucrare ramane insa Actiunea umana (1949), "Biblia economica a omului civilizat", dupa cum a caracterizat-o Murray Rothbard. Mises construieste un sistem economic dedus rational din cateva axiome, data ultima find actiunea umana. "Este stiinta economica dezvoltata ca disciplina deductiva, pe firul implicatiilor logice ale existentei actiunii umane", a spus Murray Rothbard despre "magnum opus"-ul misesian. Cele mai importante contributii ale lui Mises sunt: evidentierea caracterului redistributiv si destabilizator al inflatiei ca urmare a etatizarii sistemului bancar, legatura necesara dintre moneda sanatoasa si institutia proprietatii private s.a.m.d.
Cea de-a doua editie din 1932 a Die Gemeinwirtschaft. Untersuchungen über den Soziallismus a lui Ludwig von Mises, declanseaza in epoca o disputa ideologica, intrata in economie sub numele de disputa asupra calculului economic in socialism sau, mai general ca disputa asupra economiei planificate central. Mises vorbeste despre calculul economic – privit diferit de cel matematic - in termeni apriori, ca despre un calcul al eficientei, ce nu este posibil la nivelul unei colectivitati, ci doar la nivelul individului. El considera ca e imposibil sa efectuezi un calcul economic riguros intr-o economie planificata, deoarece determinarea de la nivelul organismelor centrale de planificare a valorii factorilor de productie si deci, implicit a preturilor bunurilor nu este compatibila cu formarea libera a preturilor de piata. Iar in absenta preturilor de piata, problema masurarii, evaluarii si planificarii marimilor economoice nu era solutionabila. Calculul economic este necesar, potrivit lui Mises, in orice forma de organizare economica, neputand fi inlocuit prin considerente de natura etica.
Functionarea fireasca a economiei colectiviste este ingreunata asadar, de incapacitatea de a determina costurile bunurilor de capital si de imposibilitatea inlocuirii schimbului de baze monetare cu cel pe baze naturale.
Forma de organizare economica socialista - asa cum este descrisa de economistii marxisti – prevedea etatizarea si planificarea productiei, inlaturarea monedei si a relatiilor marfaro-banesti, dar pastrarea diviziunii muncii, a alegerii profesiei si a locului de munca. Astfel, el analizeaza un cerc larg de aspecte ale functionarii economiei socialiste, in genere, si ale calculului economic, in particular: determinarea nivelului veniturilor fundamentale, formarea preturilor bunurilor de capital, acumularea capitalului, limitele planificarii si ale concurentei etc.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

economist filozof politic familii evreiesti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1545 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021123 (s)