News Flash:

Directiva emisa de Hitler pentru tratamentul comisarilor politici

5 Aprilie 2017
549 Vizualizari | 0 Comentarii
hitler 1
Hitler a emis acest ordin la o intalnire a principalilor comandanti militari in martie 1941. Hitler a sustinut ca razboiul impotriva Uniunii Sovietice „nu poate fi purtat intr-o maniera cavalereasca” datorita faptului ca era un razboi al „diferentelor ideologice si rasiale”. El a declarat de asemenea ca toti comisarii politici trebuie „lichidati” fara mila, deoarece sunt „purtatorii ideologiilor opuse direct national-socialismului”. Hitler era perfect constient de faptul ca ordinul sau era ilegal, dar a absolvit in avans pe orice soldat care viola legile internationale ducand la indeplinire ordinul Fuhrerului. El s-a bazat in mod gresit pe presupunerea ca sovieticilor nu li se aplica prevederile Conventiilor de la Haga, de vreme ce URSS nu le semnase. Adevarul este ca Rusia imperiala, predecesoarea URSS, fusese semnatara a Conventiilor.

Vezi si Latura sensibila a lui Hitler - FOTO 
Generalii prezenti la intalnire nu au fost de acord cu ordinul, dar nu au avut curajul sa protesteze in fata lui Hitler. Erich von Manstein, in marturia sa de la Procesul de la Nürnberg, a spus ca, in momentul cand i-a fost adus la cunostinta ordinul, a fost pentru prima oara cand s-a simtit sfasiat intre conceptiile ostasesti si supunerea datorata superiorului. In ciuda faptului ca generalii nu au indraznit sa obiecteze in fata lui Hitler, ei au protestat in mod vehement in fata feldmaresalului Walter von Brauchitsch. La randul lui, Brauchitsch nu s-a simtit capabil sa revoce ordinul, in schimb a emis un nou ordin prin care se cerea mentinerea disciplinei ca si pana atunci.
Prim versiune a Ordinului Comisarului a fost emisa de generalul Eugen Müller pe 6 mai 1941 si cerea impuscarea tuturor comisarilor pentru a-i impiedica sa ajunga in lagarele de prizonieri din Germania.Istoricul german Hans-Adolf Jacobsen a notat:
„Nu a existat vreodata vreun dubiu in mintile comandantilor armatei germane ca ordinul nu lua in consideratie in mod deliberat dreptul international; acest lucru este sustinut de numarul neobisnuit de mic de copii scrise ale Kommissarbefehl care au fost distribuite.”

Vezi si Detalii nestiute din viata liderului nazist Adolf Hitler
Paragraful prin care generalul Müller cerea comandantilor armatei sa previna „excesele” a fost indepartat la cererea OKW-ului.
Brauchitsch a modificat ordinul pe 24 mai 1941, reatasand paragraful lui Müller si adaugand unul nou, prin care cerea mentinerea disciplinei in armata in impunerea ordinului
Forma finala a ordinului a fost emisa de OKW pe 6 iunie 1941 si a fost destinata doar celor mai importanti comandanti, care au fost instruiti sa isi informeze subordonati exclusiv verbal.
Punerea in aplicare a Ordinului Comisarului a condus la executarea sumara a mii de sovietici.Istoricul german Jürgen Förster nota in 1989 ca acest lucru nu este adevarat, de vreme ce majoritatea comandantilor germani pretind in memoriile lor ca ordinul nu a fost executat.Ce este sigur este faptul ca anumiti generali germani au refuzat sa execute ordinul. De exemplu, maresalul Manstein a decis ca ordinul este „impotriva onoarei unui militar” si a cerut subordonatilor sai sa nu il aplice.
 Pe 23 septembrie 1941, dupa ce mai multi comandanti ai Wehrmachtului au cerut modificarea ordinului pentru a ii incuraja pe soldatii Armatei Rosii sa se predea, Hitler a respins orice indulcire a tratamentului aplicat comisarilor politici.Cand prevederile Ordinului Comisarului au ajuns sa fie cunoscute in tabara sovietica, ele nu au facut decat sa intarzie sau chiar sa anuleze orice tentativa de capitulare a soldatilor sovietici.
Acest efect nedorit a fost folosit in apelurile repetate ale comandantilor germani (de exemplu ale lui Claus von Stauffenberg) facute la Hitler pentru modificarea ordinului. Hitler a anulat acest ordin pe 6 mai 1942.
Problema acestui ordin a fost dezbatuta pe larg in timpul sedintelor Tribunalului de la Nürnberg ca parte a discutiilor cu privire la obligativitatea supunerii la ordinele lui Hitler, chiar si cand acestea erau in mod evident ilegale.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hitler razboiul uniunii sovietice fuhrerului urss rusia imperiala okw
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1918 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036765 (s)