News Flash:

Discutii secrete pentru o miscare ce va reunifica din nou crestinismul. Decizie istorica de Paste

21 Ianuarie 2016
495 Vizualizari | 0 Comentarii
In plina ascensiune a islamismului, cand sute de mii de muslmani au invadat Europa, Arhiepiscopul de Canterbury, liderul Bisericii Anglicane, a declarat ca poarta discutii cu Papa Francisc si Patriarhul Tawadros al II-lea, care conduce Biserica Ortodoxa Copta din Alexandria, pentru ca Pastele sa fie sarbatorit in aceeasi zi a fiecarui an, punand astfel capat uneia dintre cele mai mari dispute dintre confesiunile crestine.

Liderul Bisericii Anglicane a anuntat, la finalul unei intalniri cu episcopii din subordinea sa, ca negociaza deja cu Papa Francisc si Tawadros al II-lea pentru fixarea  Pastelui, astfel incat cea mai importanta sarbatoare crestina sa nu mai aiba data variabila si sa fie marcata in acelasi timp de adeptii tuturor cultelor crestine, transmite BBC, reluat de revistablogurilor.ro.

„Trebuie sa gasim un acord" pentru o data comuna, a spus Francisc in noiembrie, 2014, care a mai precizat ca pentru realizarea acestui obiectiv este nevoie sa se ajunga la un acord intre biserici. „Biserica Catolica este dispusa sa renunte la data determinata pentru Duminica Pastelui, adica in prima Luna plina dupa echinoctiul de primavara", a declarat Papa Francisc, sugerand a doua duminica a lunii aprilie pentru Pastele comun. Constatand ca fenomenul de Luna Plina se produce tot mai tarziu in timpul anului, suveranul Pontif a facut si o gluma: „In 60 de ani riscam sa sarbatorim Pastele in luna august".

Cum se calculeaza data Pastelui

Modul de calculare a datei Pastelui a fost stabilit in anul 325, de conciliul de la Niceea, condus de imparatul Constantin cel Mare. Insa bisericile, cea catolica si cea ortodoxa, interpreteaza diferit regulile si, de aceea, datele la care se stabileste sarbatoarea difera de cele mai multe ori.

„In principiu, sistemul de stabilire a datei Pastelui este la fel, numai ca difera calendarul folosit, Gregorian si cel Iulian. Sistemul este foarte simplu: este prima duminica cu Luna Plina dupa echinoctiul de primavara.

In prezent, crestin-ortodocsii stabilesc data Pastelui in functie de fazele lunii, dupa indicatiile lasate in urma primului Sinod Ecumenic, in anul 325. Atunci, liderii crestinilor au stabilit ca Pastele sa fie sarbatorit in functie de Echinoctiul de Primavara (21 martie). Mai exact, in prima duminica dupa prima luna plina aparuta dupa Echinoctiu. Daca prima luna plina apare intr-o duminica, atunci Pastele se sarbatoreste peste o saptamana, nu in acea zi – regula impusa la inceput pentru ca sarbatoarea crestinilor sa nu coincida cu Pastele iudeilor.

Problema este, si aici intervine deruta, ca echinoctiul de primavara tine de calendar, nu tine nici de fazele lunii, nici de altceva. Si atunci depinde ce calendar folosesti. Pentru ca acolo a fost problema, s-a constatat ca, de fapt, in timp, echinoctiul calendaristic nu mai coincidea cu echinoctiul astronomic, ca nu mai pica la aceeasi data.

Pentru a se readuce coincidenta la locul ei, s-a hotarat indreptarea calendarului in doua etape: mai intai s-au suprimat 3 zile si apoi inca 10. Ultima a fost decisa de Papa Grigorie, de aici vine si numele calendarului Gregorian. Pentru ca decizia a fost luata de Papa unii au inteles ca de fapt adoptam o decizie a Papei si au refuzat sa treaca la noul calendar.

In acest sens, Arhiepiscopul de Canterbury si-a exprimat increderea ca schimbarea va avea loc in urmatorii 5-10 ani, „inainte de pensionarea" sa. Daca va fi acceptata, modificarea va fi una dintre cele mai importante pentru confesiunile crestine din ultimele sute de ani. Ideea nu este deloc una noua.

Dupa cum am mai aratat, Papa Francisc a lansat in noiembrie la Istanbul un apel ferm pentru unitatea Bisericilor Catolica si Ortodoxa, despartite de un mileniu, aratand ca victimele razboaielor si tinerii cer ca acest pas istoric sa fie facut.

De o importanta exceptionala in mesaj este faptul ca Papa a tinut sa sublinieze ca nu exista nici o pretentie din partea catolicilor:

„Biserica Catolica nu doreste sa impuna nici o conditie, in afara celei a profesiunii de credinta comune. Suntem gata ca sautam impreuna modalitatile prin care sa garantam unitatea necesara a Bisericii in conditiile actuale."
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ascensiune islamismului europa bisericii anglicane papa francisc
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2441 (s) | 34 queries | Mysql time :0.059484 (s)