News Flash:

Diversiunea lui Himmler

6 Decembrie 2013
1803 Vizualizari | 0 Comentarii
Cu mai multe luni inainte de data invaziei, Hitler vorbea public despre suferintele germanilor din Polonia, afirmand ca aceasta ar putea fi "o cauza pentru un razboi de aparare". Ca urmare, Himmler a stabilit un plan diversionist din categoria "falsul drapel" (aluzie la navele care arboreaza ilicit alte steaguri decat cel autorizat). Astfel, a infiltrat mai multe sute de agenti SS si SD (serviciul de informatii al partidului nazist), toti purtand uniforme poloneze si atacand posturi de la frontiera cu Germania. Pentru a lasa impresia unor confruntari sangeroase, SS si SD au adus cadavre din lagarele de munca, imbracate nemteste, "demonstrand" cat de agresivi au fost polonezii. Abominabila actiune s-a numit "Operatiunea Conserva".
Apogeul diversiunilor a constat in atacul sangeros asupra postului de radio Gliwice, de unde, tot trupe SS deghizate in polonezi au emis amenintari si mesaje dure la adresa Germaniei. Si acolo au lasat cadavre aduse din lagare. In aceeasi seara, Hitler anunta ca 21 de posturi germane au fost atacate de forte poloneze. Urmarea: trupele naziste au invadat Polonia la 1 septembrie 1939, prin nord, sud si vest. La 17 septembrie, trupele URSS au invadat la randul lor Polonia, dinspre est. Luptele au durat pana la 6 octombrie 1939, cand intreaga tara a fost ocupata. Era clar pentru intreaga lume ca a fost o actiune coordonata a celor doua armate, care nu s-au intrepatruns nici o clipa si n-au avut intentia sa execute vreo manevra care sa "deranjeze" cealalta parte.
Tristul inceput al celui de-al Doilea Razboi Mondial fusese stabilit la 23 august 1939, prin Pactul Ribbentrop-Molotov. Asadar, diversiunea lui Himmler si incercarea de a da vina pe polonezi a fost inutila. Cu toate acestea, trebuie subliniat urmatorul fapt: tarile aliate ale Poloniei, Franta si Marea Britanie, au acordat un ajutor foarte limitat acelei tari invadate. Pactul ruso-german, pe langa angajamentele de neagresiune, includea un protocol secret prin care cele doua puteri reimparteau sferele de influenta, in intelegerea lor existand si divizarea Poloniei. Acest pact distructiv a avut efect pana la 22 iunie 1941, cand Hitler a invadat URSS.
Urmari dezastruoase
Invadarea Poloniei la 1 septembrie 1939 a determinat declaratiile de razboi ale Frantei si Marii Britanii, la 3 septembrie, dar numai impotriva Germaniei. Pentru poporul polonez si pentru minoritatea evreiasca a acelei tari, acea ocupatie a fost o catastrofa fara precedent, intrucat a fost una dintre cele mai brutale si neomenoase actiuni din intreg razboiul. Au murit pe front, in timpul masacrelor si in lagare aproape 6 milioane de polonezi... Sentimentele anti-poloneze ale germanilor erau inspirate si de Frederick cel Mare, regele Prusiei care a cucerit Polonia in secolul al XVIII-lea.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hitler suferintele germanilor polonia himmler falsul drapel
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1683 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017929 (s)