News Flash:

Document CIA ultra-secret despre Romania

12 Martie 2017
1074 Vizualizari | 0 Comentarii
rusia
Istoria pare sa se repete. Romania si Bulgaria sunt lasate din nou "dupa cortina" si nu sunt invitate la un mini-summit la care participa statele din Grupul Visegrad. Documente secrete ale CIA din jurul anului 1990 descriu "cel mai negru scenariu" pentru Romania dupa desprinderea de comunism.

Inca din 1990, CIA, a facut cateva previziuni asupra viitorului Europei de Est, care ulterior s-au adeverit. Separatia Romaniei si Bulgariei de restul statelor europene era vazuta drept un scenariu posibil imediat dupa caderea comunismului.

Documentul realizat in aprilie 1990, si publicat de adevarul.ro. a fost realizat de inalti experti din cadrul CIA, dar si din departamentele de informatii ale armatei americane. Actul consemna ca in Europa centrala si de est erau tari, precum Romania, Bulgaria, Albania si probabil, Iugoslavia mult mai deschise catre criteriile occidentale, lucru care nu le garanta neaparat asezarea la aceeasi masa cu occidentalii.

Analiza CIA se confirma si acum. Premierul olandez, Mark Rutte, a anuntat, vineri, la Bruxelles, ca a adresat invitatia, acceptata de sefii de state si guverne din Grupul Visegrad, extinsa si catre reprezentantii la nivel inalt din cele trei tari baltice, sa vina la un mini-summit pentru a discuta problemele legate de proiectele privind remodelarea proiectului european.

Noi si bulgarii, dar si croatii venind din aceeasi lume fost comunista, nu am fost invitati. S-a tras o linie. "Se transmite un mesaj. Iar asta mi-a adus aminte de un document absolut senzational care, la inceputul anului 1990, dadea poate cea mai precisa si amanuntita predictie asupra a ceea ce urma sa fie Europa si relatiile intre grupul tarilor occidentale si noii veniti", scrie Cristian Unteanu pe Adevarul.ro.

"Cititi-le, va rog, din perspectiva jocurilor care se fac acum. Si veti vedea ca niciunul dintre jocurile de acum nu se naste spontan ci este continuarea, rezultatul sau produsul combinat al unor dezvoltari anterioare, cele mai multe bazate pe asemenea „analize de oportunitate strategica", spune jurnalistul.

Fiecare dintre mari jucatori strategici are o indelunga, foarte precisa si bine documentata memorie institutionala, cea care-i permite sa actioneze pe termen lung scurt, mediu si lung pe baza unor scenarii alternative. Iata un asemenea scenariu.

In functie de parametrii prezentati, putem intelege cu mult mai bine intreaga istorie a spatiului in care ne aflam, in general, precum si a Romaniei in particular, din aprile 1990 pana acum.

Sa vedem cum s-au adeverit sau nu previziunile lor si sa estimam cat de corecte (dar si de informate, corect si la timp) au fost pozitionarile liderilor nostri politici din acesti 27 de ani de democratie romaneasca regasita.

Documentul face parte din categoria National Intelligence Estimate (NIE 12-90) si este din aprilie 1990. La el au contribuit experti de inalt nivel din mai multe departamente din cadrul CIA dar si din departamentele de informatii ale armatei, terestre, marinei si al fortelor aeriene.

„Revolutiile din Europa de Est vor oferi bazele pentru dezvoltarea democratiei si economiilor de piata. Dar nu va fi un proces linear, iar un numar de tari vor continua sa se confrunte cu instabilitate politica, tulburari etnice si probleme economice" - se spune in document. Ocazie cu care se transmite si avertismentul ca „ramane deschisa posibilitatea unor reveniri ale totalitarismului, mai ales in zona Balcanilor, acolo unde disparitia hegemoniei comuniste risca sa reinvie vechile animozitati etnice, confruntarile civile si tensiunile interstatale".

Foarte interesant si semnificativ, validat de toate evolutiile ulterioare este ca, chiar la acel moment de inceput, expertii americani in domeniul informatiilor transmiteau foarte clar ca „evolutiile evenimentelor din regiune fac ca desemnarea de „Europa de Est" devine din ce in ce mai imprecisa". Aceasta deoarece, spuneau ei, va exista o deosebire fundamentala intre evolutia tarilor din grupul central si est european (Polonia, Cehoslovacia, Ungaria si Germania de Est) considerate a merge mai departe in procesul lor de asociere cu Occidentul si cel al tarilor balcanice (Bulgaria, Romania si Albania, care se vor asexa pe acest drum intr-un ritm separat.

Se atrage atentia unei dezvoltari care s-a dovedit a fi nu numai reale, dar si care a marcat profund modul in care s-au structurat diferitele societati din zona estului european, caci se estima ca, chiar in conditiile unei reforme economice reusite, va exista o presiune inerenta sociala „care va pune la incercare rabdarea populatiei care s-a saturat de viata grea si care este in mod traditional cinica in raport cu promisiunile politice".

In acest sens, spun autorii documentului, „cea mai importanta primejdie pe termen scurt cu care se confrunta democratizarea in Europa de Est este ca intregul proces sa-si piarda din suflu pe masura de dispare euforia populara si nu au avut loc decat putine imbunatatiri economice".

„Cel mai rau dintre scenarii - cel mai probabil in Romania si Iugoslavia - nu va presupune o intoarcere a regimurilor comuniste, ci aparitia autoritarismului, o din ce in ce mai mare reprimare a minoritatilor etnice, tulburari civile si chiar aparitia cadrului pentru frictiuni interstatale mai mari".

In ce priveste relatia zonei cu URSS, se estima corect faptul ca „proximitatea geografica, problemele de securitate, materiile prime si piata" pe care aceasta din urma o reprezinta vor continua sa reprezinte „un factor major".

Dar analistii americani se dovedesc exagerat de optimisti atunci cand spun ca „un Kremlin chiar agresiv nu va schimba substantial (sau nu o va putea face) cursul evenimentelor in Europa de est, iar Moscova va urmari sa inlocuiasca dominatia pierduta in estul continentului cu avantajul unor acorduri mai largi cu Europa ca intreg".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

istoria romania bulgaria mini-summit grupul visegrad documente cia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2018 (s) | 34 queries | Mysql time :0.046322 (s)