News Flash:

Domeniul Soissons

2 Februarie 2014
1720 Vizualizari | 0 Comentarii
In perioada de tranzitie dintre antichitate si evul mediu, doua state din nord-vestul Frantei de astazi au purtat numele de Domeniul Soissons. Aceast stat este uneori numit Regatul Soissons sau Regatul lui Syagrius. In realitate, nu a fost niciodata condus de un rege, nici nu a fost considerat de locuitorii sai ca altceva decat o provincie separata a Imperiului Roman de Apus. Denumirea de "domeniu" este preferata de istorici.
A aparut in timpul imparatului roman de apus Iulius Valerius Maiorianus (457–461). Aceasta l-a numit pe Aegidius ca magister militum al provinciilor galice. Singurul teritoriu roman din Galia la acea vreme se afla la nord-vest, o mica fasie de pamant legand-o de restul Italiei. In timpul domniei lui Maiorianus, acest coridor a fost anexat de triburile germanice din Galia, separandu-l pe Aegidius si pe cetatenii sai de restul imperiului.

Vezi si Cele mai mari imperii din istorie, in fapte si cifre 
Aegidius s-a aliat cu Childeric I, rege al francilor salieni, si l-a ajutat in victoria sa asupra vizigotilor la Orleans in 463. Romano-britanicii, dupa retragerea romana din Britania, i-au cerut ajutor lui Aegidius (vezi gemitus Britannorum). Oricum, asezarile romano-britanicilor din Armorica se aflau la granita de vest a Soissonsului, existand relatii comerciale intre ele, mai ales ca erau ultimele avanposturi ale civilizatiei romane din acea parte a lumii.
Aegidius a continuat sa conduca pana la moartea sa in 464, posibil prin asasinat de catre un agent al unui inamic al lui Childeric. In acel moment a ajuns la putere fiul sau, Syagrius, care a condus folosind titlul de dux (un comandant militar provincial), insa triburile germanice din apropiere se referau la el ca "Rege al Romanilor"; de aici, numele enclavei sale. Chiar si dupa caderea Imperiului Roman de Apus in 476, Syagrius a continuat sa sustina ca doar guverna o provincie romana.

Vezi si Cinci dintre cele mai importante imperii din istorie 
Childeric murise, iar fiul sau, Clovis I, era acum regele francilor. Clovis a purtat un razboi prelungit cu Syagrius, iar in 486, a terminat cucerirea teritoriilor romane care ii apartinusera acestuia. Syagrius s-a refugiat al regele vizigor Alaric al II-lea, insa a fost tradat, capturat si trimis lui Clovis, care l-a executat in 487.
Clovis I i-a condus pe franci pana la moartea sa in 511. Cand a murit, Imperiul francilor a fost impartit in patru regate, pentru cei patru fii ai sai. Clotaire I a primit teritoriul care ii apartinuse lui Syagrius (Clotaire insusi se nascuse la Soissons la un deceniu dupa moartea lui Syagrius). Printr-o combinatie de diplomatie abila, si uciderea rudelor sale, Clotaire a devenit rege al intregii Galii in 555.
La moartea lui Clotaire in 561, tinutul francilor a fost impartit in trei regate, cate unul pentru fiecare fiu. Regatul occideental al Neustriei a fost in contiuare condus de la Soissons pana ce toti francii au fost din nou unificati sub regele Neustriei, Clotaire al II-lea in 613. Cu exceptia perioadei 639-673, cand Neustria si Austrasia au fost divizate, francii au ramas unificati pana la Tratatul de la Verdun din 843.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tranzitie antichitate evul mediu domeniul soissons regatul soissons
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1675 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019049 (s)