News Flash:

Dominique-Jean Larrey, chirurgul militar francez din armata lui Napoleon

19 Februarie 2015
732 Vizualizari | 0 Comentarii
Baron Dominique-Jean Larrey (8 iulie 1766 – 25 iulie 1842) a fost un chirurg militar francez din armata lui Napoleon, care ulterior a devenit un medic civil si autor de tratate chirugicale si de medicina generala.

Larrey s-a nascut in catunul Beaudéan, din muntii Pirinei intr-o familie burgheza de conditie materiala medie, care s-a mutat ulterior la Bordeaux. Devenit orfan la varsta de 13 ani, a fost crescut si educat de unchiul sau Alexis, care era chirurg sef in Toulouse. Dupa o ucenicie de sase ani, Larrey a plecat la Paris ca sa studieze cu marele chirurg francez Desault, care era chirurgul sef al spitalului Hôtel Dieu. Studiile sale au fost brusc intrerupte de seria razboaiele napolioniene.

Larrey a fost chirurg sef al armatelor lui Napoleon incepand cu campania din Italia din 1797 pana la finalul dezastrului napoleonic de la Waterloo din 1815.

Vezi si Povestea lui Camillo Golgi

In timpul celor 18 ani de serviciu, Larrey a initiat metode moderne de practicare a chirurgiei militare, a realizat spitale de campanie si a inventat de fapt sistemul modern de organizare al corpurilor de armata de medicina militara. Dupa studierea modului extrem de rapid si eficient al manevrarii artileriei franceze, care fusese supra-numita artileria zburatoare, Larrey a adoptat metodele acesteia (vedeti articolul Ambulantele zburatoare la Flying Ambulances) pentru transportarea rapida si eficienta a ranitilor, dotand corpurile sale ambulatorii cu cariaje, oameni si targi.

Vezi si MEDICI care au fost,de fapt, CRIMINALI IN SERIE - FOTO

Larrey a reorganizat intregul sistem al spitalelor de campanie, a crescut mobilitatea, eficienta si operabilitatea acestora, ffind un adevarat precursor al unitatilor medicale de campanie de toate tipurile (unitati MASH, in engleza).

Datorita intregii sale prestatii extraordinare, atat ca medic si chirurg, respectiv ca organizator al unitatilor militare medicale, Larrey a devenit un favorit al Imparatului Bonaparte, fiind innobilat in 1809 pe campul de batalie la Wagram.

Dupa Waterloo, a fost luat prizonier de catre Prusaci si condamnat la moarte. Totusi, a fost recunoscut de un medic militar, care a pledat pentru a ramane in viata. A ramas devotat acestuia prin scrieri si voluntariat in domeniul medicinii. A murit pe 25 iulie 1842 la Lyon.

Scrierile lui Larrey sunt considerate ca primele scrieri moderne despre medicina militara si au fost traduse in mai multe limbi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

chirurg militar armata napoleon medic civil bordeaux italia mash wagram
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2062 (s) | 23 queries | Mysql time :0.074093 (s)