News Flash:

Domnia lui Frederic al II-lea al Prusiei

23 Ianuarie 2015
3730 Vizualizari | 0 Comentarii
Printul Frederic avea numai 28 de ani cand tatal sau Frederic Wilhelm I a murit iar el a urcat pe tronul Prusiei, la 31 mai 1740. In acel moment Prusia era alcatuita din teritorii imprastiate, inclusiv ducatul de Cleves, comitatele Mark si Ravensberg in partea de vest a Sfantului Imperiu Roman; Brandenburg, Pomerania in partea de est a Imperiului, si fostul ducat al Prusiei.

Dorind sa alipeasca Prusiei, care era o tara saraca in materii prime, bogata provincie a Sileziei, Frederic a refuzat sa recunoasca Pragmatica Sanctiune din 1713, un mecanism juridic care sa asigure mostenirea Mariei Tereza asupra Austriei. Dupa decesul imparatului Carol al VI-lea, Frederic contesta succesiunea fiicei in varsta de 23 de ani a lui Carol al VI-lea, Maria Tereza, in special asupra provinciei Silezia. In consecinta, razboiul de succesiune din Austria a inceput la 16 decembrie 1740, atunci cand Frederic a invadat si ocupat rapid Silezia.

Frederic a ocupat Silezia, cu exceptia a trei cetati la Glogau, Brieg si Breslau in doar sapte saptamani, in ciuda drumurilor proaste si a intemperiilor. Cetatea de la Ohlau a cazut aproape imediat in mainile lui Frederic si a devenit sediul campaniei de iarna pentru armata lui Frederic. La sfarsitul lunii martie 1741, Frederic a pornit campania din nou, dar a fost fortat sa se retraga la un atac surpriza al austriecilor. Prima batalie reala cu care Frederic s-a confruntat in Silezia a fost batalia de la Mollwitz la 10 aprilie 1741.

Vezi si Domnia lui Iacob al II-lea de Aragon

Desi Frederic a servit de fapt sub printul Eugen de Savoia, aceasta a fost prima data cand Frederic a comandat o armata. Crezand ca armata sa a fost invinsa de austrieci, Frederic a incercat sa evite capturarea si a galopat departe lasandu-l pe feldmaresal Kurt Schwerin la comanda armatei. De fapt, prusacii au castigat batalia din momentul in care Frederic a fugit. Frederic ar fi declarat ulterior "Mollwitz a fost scoala mea".

Vezi si Domnia lui Francisc I al Austriei

In Razboiul de sapte ani, trupele prusace patrund in Sachsen (Saxonia) regatul sasilor si ii determina pe vecini sa se uneasca impotriva Prusiei intr-o alianta alcatuita din Austria, Franta, Rusia, raportul fortelor fiind de 1:3 in favoarea aliatilor. Iscusinta strategica a tanarului rege i-a determinat pe contemporani sa-l numeasca Frederic cel Mare. Numai Razboiul de Sapte Ani a costat vietile unui milion de oameni, regiuni intregi fiind depopulate, context in care regele este numit monstru de scriitorul german Thomas Mann. Dupa Razboiul de succesiune la tronul Austriei, profitand de slabiciunea acestei tari la incheierea razboiului cu Turcia, (1739) Prusia devine una dintre cele 5 mari puteri din Europa.

Este perioada cand protestantii pretind sa fie tratati ca parteneri egali ai catolicilor. Impartirea Poloniei (1772) este initiativa Austriei, care impreuna cu Rusia devine aliata Prusiei (1764), iar Prusia anexeaza Prusia de apus. De la aceasta data se intituleaza el Frederic, regele Prusiei. Ca tanar monarh a atras atentia regilor si principilor europeni asupra Prusiei prin reformele sale. Printre altele a interzis interogarea prin schingiuire (iunie 1740) si a acordat libertatea religiei. Lozinca lui era eu sunt primul supus statului meu. A contribuit si la dezvoltarea principiilor de drept.
In agricultura, pe timpul sau s-a introdus cultura cartofului si s-au asanat mlastinile Drömling si Oderbruch, s-au introdus reforme in educatia militara si s-a trecut la alcatuirea unei structuri stabile de functionari de stat, fiecare cetatean indiferent de obarsie fiind tratat la fel.
Prusacii, avand in vedere avantajele economice ale repopularii regatului, prezinta toleranta fata de emigrantii care erau de religie sau nationalitate diferita, toti cetatenii putandu-se adresa direct cu scrisori regelui. Prusia a fost primul regat european unde s-a introdus libertatea (cu anumite limitari) a presei, ceea ce, intr-un sistem feudal, era pana atunci de neconceput. Incercarea lui Friedrich de a desfiinta iobagia a esuat in fata rezistentei masive a nobilimii latifundiare.

In timpul domniei lui au fost cladite sute de scoli dar, fiind lipsa de cadre didactice, de multe ori erau adusi suplinitori din randul subofiterilor trecuti in rezerva. Friedrich cel Mare a murit la data de 17 august 1786 in palatul Sanssouci, fiind inmormantat in Potsdam.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

printul frederic tronul prusiei prusia maria tereza silezia mollwitz
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2715 (s) | 23 queries | Mysql time :0.117115 (s)