News Flash:

Domnia lui Mihnea al III-lea Radu

5 Martie 2015
882 Vizualizari | 0 Comentarii
Mihnea al III-lea (Mihail Radu) (d. 6 aprilie S.V. 26 martie 1660) a fost domn al Tarii Romanesti (1658-1659). A dus o politica interna de consolidare a domniei, sprijinindu-se, impotriva marii boierimi, pe slujitorii militari (dorobanti), pe oraseni si pe tarani, carora le-a ingaduit sa se rascumpere, fara voia stapanilor lor.

Dupa incoronarea de la manastirea Radu-Voda de catre patriarhul Macarie al Antiohiei si-a schimbat titlul de „domn” cu cel de „ighemon” si numele de Mihnea cu cel de Mihail-Radu.

Vezi si Radu Paisie, domn al Tarii Romanesti

Coordonandu-si actiunile cu cele ale principelui Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi al II-lea, a inceput actiunile militare impotriva turcilor (1659). Dupa cateva victorii obtinute in sudul Dunarii, atacat din spate de tatari si avand impotriva intreaga boierime, a fost nevoit sa se retraga in Transilvania, unde a si murit.

Vezi si Alexandru Coconul, domn al Tarii Romanesti


Steagul Tarii Romanesti din vremea lui Mihnea al III-lea avea fondul rosu inchis, pictat cu aur, vulturul bicefal bizantin cu coroana princiara, avand ca suporti doi lei rampanti, totul incoronat cu o coroana arhiducala sustinuta de doi ingeri; in partea superioara a steagului era scris numele si titulatura. IO Mihail Radu cu mila lui Dumnezeu domn al Ungrovlahiei si al partilor megiesite arhiduce.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

domn tarii romanesti manastirea radu-voda transilvaniei dunarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2308 (s) | 34 queries | Mysql time :0.083240 (s)