News Flash:

Domnia lui Pavel I al Rusiei

23 Martie 2015
2002 Vizualizari | 0 Comentarii
Pavel (rusa Па́вел I Петро́вич; Pavel Petrovich) (1 octombrie (S.V 20 septembrie) 1754 – 23 martie (S.V 11 martie) 1801) a fost imparat al Rusiei in perioada 1796 - 1801.

Pavel a devenit imparat dupa ce Ecaterina a suferit un accident vascular la 5 noiembrie 1796 si a murit fara sa-si recapete cunostinta. Prima lui masura a fost sa se intereseze daca exista un testament al Ecaterinei, asa cum existau zvonuri prin care el ar fi fost indepartat de la succesiune in favoarea fiului sau cel mare, Alexandru. Aceste temeri, probabil, au contribuit la promulgarea de catre Pavel a "Legilor paveline", care instituie principiul strict al primogeniturii in Casa Romanov si nu au fost modificate de catre succesorii sai.

Armata, atunci gata sa atace Persia, in conformitate cu ultimele ordine ale Ecaterinei, a fost rechemata in capitala in termen de o luna de la ascensiunea lui Pavel. Tatal sau, Petru, a fost reinhumat cu mare pompa la Catedrala Petru si Pavel. Zvonurilor legate de nelegitimitatea sa, Pavel le-a raspuns prin inscriptia in limba rusa de pe monumentul lui Petru I ridicat in timpul domnie lui Pavel, in apropiere de castelul St. Michael: "Pentru strabunic de la stranepot", o aluzie subtila la declaratia in latina a Ecaterinei "PETRO PRIMO CATHERINA SECUNDA" de pe faimoasa statuie a lui Petru "Calaretul din bronz" din St. Petersburg.

Vezi si Adevarul despre moartea Marelui Duce Paul Alexandrovici al Rusiei

Imparatul Pavel a fost idealist si capabil de mare generozitate dar si mercantil si capabil de razbunare. Pe parcursul primului an al domniei lui, Pavel a inversat multe dintre politicile dure ale mamei sale. Desi a acuzat multi de iacobinism, a permis celui mai cunoscut critic al Ecaterinei, Aleksandr Nikolaevici Radishchev, sa revina din exilul siberian. Impreuna cu Radishchev, el l-a eliberat pe Nikolai Novikov din inchisoarea Shlisselburg, si, de asemenea pe Tadeusz Kościuszko; insa ambele persoane eliberate au fost tinute la mosiile lor sub supravegherea politiei. Vedea nobilimea rusa ca fiind decadenta si corupta si a fost hotarat in a o transforma intr-una disciplinata, principiala, loiala.

Vezi si Marele Duce Constantin Pavlovici al Rusiei in timpul razboaiele napoleniene

Acelora care s-au conformat viziunii sale de cavaler modern, de exemplu favoritii sai Kutusov, Arakcheiev si Rostopchin, le-a daruit mai multi iobagi in cei 4 ani de domnie decat a daruit mama sa iubitilor ei in timpul celor 34 de ani de domnie. Cei care nu au impartasit punctul lui de vedere cavaleristic au fost dizgratiati.

In concordanta cu idealurile sale cavaleresti, Pavel a fost numit Mare Maestru al Cavaleilor Ospitalieri carara le-a dat adapost dupa alungarea lor din Malta de catre Napoleon. Conducerea lui a dus la crearea in Rusia a traditiei Cavalerilor Ospitalieri (Ordinul Maltez). Cu o mare cheltuiala, a construit trei castele in jurul capitalei Rusiei. Mare parte din cauza iubirii cavaleresti pe care i-a purtat-o Annei Lopukhina; relatia se pare ca a fost platonica si se inscria in felul sau de a privi barbatia cavalereasca.

Imparatul Pavel a ordonat ca oasele lui Grigore Potiomkin, unul dintre iubitii mamei sale, sa fie scoase si imprastiate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pavel imparat rusiei ecaterina testament legilor paveline casa romanov
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2351 (s) | 23 queries | Mysql time :0.075570 (s)