News Flash:

Domnitorii romani care au ajuns in calendarul sfintilor:Stefan cel Mare, Constantin Brancoveanu si Neagoe Basarab

7 August 2013
4328 Vizualizari | 0 Comentarii
La 20 iunie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane i-a canonizat pe domnitorul Stefan cel Mare si pe Constantin Brancoveanu (alaturi de patru fii si de sfetnicul sau, Ianache). Al treilea domnitor roman ajuns intre sfinti este Neagoe Basarab, evenimentul petrecandu-se la 9 iulie 2008.

Unii au cartit la canonizarea domnului Moldovei
Despre voievodul binecredincios Stefan cel Mare (1457-1504), unii s-au mirat cand s-a facut canonizarea sa in anul 1992. Au spus despre el ca a avut mai multe sotii, ca a calcat si pe „alaturi”, dar ceea ce au uitat cartitorii a fost marele sau merit de a apara intreaga Europa de navalirea turceasca, deci pagana. Daca s-ar fi instaurat turcii in partea aceasta de lume, noi, astazi, dar si toata Europa de Vest, am fi fost musulmani. I-a placut foarte mult lui Dumnezeu ca un domnitor atat de destoinic a avut dreapta credinta si, dincolo de pacatele sale, a facut un lucru atat de bun si care a avut urmari mult in timp. Papa l-a numit Athleta Christi, adica Atletul lui Hristos, recunoscandu-i astfel meritele deosebite. In plus, se stie ca il avea ca duhovnic pe Cuviosul Daniil Sihastrul, un sfant si el, care il povatuia mereu pe calea cea buna, potrivit taifasuri.ro.
Traditia spune ca, dupa fiecare batalie, Stefan cel Mare ridica o biserica. Nici un alt domnitor roman nu a mai ctitorit atatea lacasuri in cinstea lui Dumnezeu: 44 de manastiri si biserici. Cronicarii lui scriu ca, de fiecare data cand pleca la razboi sa apere pamantul tarii de pagani, atat el, cat si soldatii mai intai se spovedeau si se impartaseau. Pe haine aveau cusut semnul crucii si tot cu crucea mergeau in fata. Steagurile de lupta aveau brodate si pictate chipurile sfintilor militari: Sfantul Gheorghe, Dimitrie si altii.
Sfantul Stefan cel Mare este sarbatorit in calendarul ortodox romanesc la 2 iulie, cand, la ctitoria sa, Manastirea Putna, unde este inmormantat, se fac pelerinaje ample si slujbe de cinstire.

Martirul care si-a vazut fiii omorati
Voievodul Constantin Brancoveanu al Tarii Romanesti (1688-1714) a fost casatorit cu Marica, nepoata lui Antonie Voda din Popesti, si impreuna au avut patru baieti: Constantin, Stefan, Radu si Matei, si sapte fete - Stanca, Maria, Safta, Ancuta, Elenca, Balasa si Smaranda. Domnitorul a stiut ca, pe timpul celor 26 de ani de domnie, sa mentina pacea si sa aiba o politica abila de a stavili expansiunea tarista si otomana. Pe plan cultural, in vremea lui Brancoveanu, au inflorit foarte mult arhitecura si toate artele, dezvoltandu-se stilul ce poarta numele de brancovenesc, unul dintre cele mai frumoase si astazi.
Brancoveanu a infiintat Academia din Bucuresti, o scoala superioara, avand ca limba de predare greaca veche, in cladirile de la fosta Manastire „Sfantul Sava”. Avea o avere uriasa, ceea ce a atras invidia Portii Otomane. Invinuit de tradare de turci pentru ca a ajutat rusii in vremea razboiului ruso-turc, Constantin Brancoveanu a fost luat ostatic, impreuna cu familia, si dus la Constantinopol. Dupa o perioada de indelungi torturi, a fost nevoit sa spuna unde sunt banii si ce conturi avea in bancile occidentale. Dupa aceea i-au cerut sa renunte la credinta ortodoxa impreuna cu familia, pentru a scapa cu viata. Domnitorul nu a vrut aceasta si, de ziua sotiei sale, la 15 august 1714, celor patru baieti li s-au taiat capetele in fata sa, iar la sfarsit a fost si el decapitat. Sotia sa a reusit sa adune o parte din sfintele lor ramasite si sa le aduca in tara, fiind ingropate intr-o cripta din Biserica „Sfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti, ctitorie a domnitorului.
Sfintii Martiri Brancoveni au fost mereu cinstiti ca sfinti in popor, dar canonizarea oficiala s-a facut abia in 1992, fiind praznuiti la 16 august.

Sfantul care a lasat un testament cu sfaturi crestine
Neagoe Basarab (1512-1521) este din neamul boierilor Craiovesti. A fost casatorit cu doamna Despina. Inca de tanar, dupa ce a facut studii culturale si duhovnicesti in marea scoala a vremii sale de la Manastirea Bistrita-Valcea, unde a invatat si mai multe limbi, a fost facut dregator in Cancelaria domneasca a lui Radu cel Mare.
Intre faptele sale bune se afla nu doar viata sa smerita, ci si zidirea de biserici. Cea mai mare si cea mai cunoscuta este Manastirea Curtea de Arges. Cand domnitorul Radu cel Mare s-a certat cu Nifon, Patriarhul Constantinopolului, chemat in Tara Romaneasca pentru a revigora viata monahala, Neagoe l-a ocrotit pe Sfantul Nifon, devenindu-i si ucenic. Tot Neagoe, ca tanar domnitor, a fost atat de deschis culturii si credintei, incat l-a adus pe calugarul Macarie, originar de la sus de Dunare, ca sa tipareasca la Manastirea Dealu din Targoviste primele carti de cult bisericesc de pe teritoriul romanesc (1508).
Inainte de a muri i-a lasat fiului sau, Teodosie, un testament, cunoscut de noi drept „Invataturile lui Neagoe catre fiul sau Teodosie”, in care se gasesc sfaturi profund crestine pentru viata, dar mai ales despre felul in care ar trebui sa fie un domnitor. Datorita vietii sale cucernice si intelepte, Neagoe Basarab, domnitorul care a implinit in viata sa invatatura Sfintei Scripturi, a fost canonizat in 2008, Biserica noastra praznuindu-l la 26 septembrie.
Conditii pentru sacralitate

Principalele calitati care fac dintr-un om de rand un sfant sunt: ortodoxia neindoielnica, puterea de a suferi moartea martirica pentru dreapta credinta, puterea de a-si inchina viata celei mai desavarsite trairi morale si religioase, savarsirea minunilor in viata sau dupa moarte si aflarea trupului sau neputrezit, raspandind o mireasma.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

canonizat constantin brancoveanu neagoe basarab
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1572 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012834 (s)