News Flash:

Dosarul Gheorghe Ursu. Un fost ministru comunist, acuzat in dosarul mortii disidentului

20 Ianuarie 2016
602 Vizualizari | 0 Comentarii
gheorghe ursu
Procurorii militari cer aviz Presedintelui Romaniei pentru a-l pune sub acuzare pe George Homosteanu, fost ministru de interne in perioada comunista. Anchetatorii il considera responsabil pe fostul demnitar de moartea disidentului Gheorghe Ursu.

Dosarul a fost redeschis de sectia militara a Parchetul General pentru infractiuni contra umanitatii.

„Ce-am facut a fost sa prezint dovezi ca acel dosar, disjuns acum 11 ani, nu a fost niciodata urmarit penal sau judecat. A fost pur si simplu musamalizat”, a declarat fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu.

Fiul disidentului a facut greva foamei timp de 17 zile. El a cerut ca toti cei responsabili de moartea violenta a tatalui sau sa fie trasi la raspundere. Abia dupa 30 de ani, dosarul a fost redeschis, iar procurorii vor sa-l cerceteze si pe Ministrul de Interne comunist.

George Homootean are acum 93 de ani si locuieste in Hunedoara. Indiferent de raspunsul Presedintelui,el tot ar putea fi audiat de procurorii militari. Procurorii vor sa afle cum ii trata pe cei considerati ostili regimului comunist.

Vezi si Uciderea unui disident - Gheorghe Ursu

Disidentul Gheorghe Ursu a fost acuzat ca a corespondat cu postul de radio Europa Libera si a murit din cauza torturii la care ar fi fost supus. A fost batut, sustin anchetatorii, in timpul interogatoriilor de la arestul militiei Capitalei dar si in celula sa, de un alt barbat arestat. Cei doi au fost condamnati.

Parchetul General a redeschis toate anchetele in care au fost reclamate abuzurile facute inainte de 1989. Cercetarile merg, insa, foarte greu.

Vezi si Romania, o tara care nu vrea sa-si dezvaluie crimele comuniste

„Romania a intarziat nepermis de mult acest moment al adevarului. La mijloc nu cred ca se mai poate afla ideea unei justitii care sa aiba in centrul ei doar persoane. Suntem la un sfert de secol, e limpede ca multii dintre actorii regimului nu mai pot fi trasi fizic la raspundere”, a explicat Radu Preda, presedinte ICCMER.

 „In conformitate cu disp. art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 12 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea  ministeriala, republicata, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Presedintelui Romaniei formularea cererii de urmarire penala pentru HOMOSTEAN GEORGE, fost ministru de interne, in perioada 04.09.1978 - 03.10.1987, sub aspectul complicitatii la infractiuni contra umanitatii, prevazuta  de art. 48 Cod penal rap. la art. 439 alin. 1 lit. e, g, k din Codul penal.

Faptele retinute in sarcina acestuia formeaza obiectul dosarului cunoscut generic „Moartea dizidentului Ursu Gheorghe Emil” aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 Desi faptele ce formeaza obiectul cauzei au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale, avand in vedere ca normele de procedura sunt de stricta si imediata aplicare, procedura de sesizare a Presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, ori fost membru al Guvernului este aplicabila si in prezenta cauza.

De altfel, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constitutionala a statuat ca in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei. Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale”, se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

presedintelui romaniei george homosteanu gheorghe ursu dosarul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2008 (s) | 34 queries | Mysql time :0.052210 (s)