News Flash:

Doua licitatii exceptionale, cu lucrari de Klimt si Magritte

21 Februarie 2017
373 Vizualizari | 0 Comentarii
Gustav Klimt
Klimt, regele unei licitatii la Londra

Sotheby's din Londra a anuntat scoaterea la licitatia din 1 martie a lucrarii Bauerngarten (Blumengarten) de Gustav Klimt, estimata la 45 de milioane de dolari.

Anuntarea prezentei unei opere de Klimt intr-o licitatie are intotdeauna un mare rasunet, data fiind raritatea creatiilor artistului austriac in vanzarile publice.  Gustav Klimt ramane un nume iconic pentru colectionari, mai ales pentru cei din Asia, si una dintre valorile cele mai sigure pe piata de arta. Alaturi de Pollock, Bacon si Munch, el ramane unul dintre cei cativa artisti care depasesc pragul de 100 de milioane de dolari.

Peisajul Bauerngarten va fi piesa-far a licitatiei de Londra, mai ales ca o compozitie de o asemenea calitate a artistului n-au mai aparut pe piata de arta in ultimii ani. Panza este datata 1907, cea mai buna perioada a pictorului simbolist austriac, perioada in care l-a intalnit pe Egon Schiele pe care, de altfel, l-a influentat in mod vizibil.

Este, de asemenea, perioada marilor lui picturi, ca Sarutul, pastrat la Österreichische Galerie din Viena, sau a Portretului Adelei Bloch-Bauer, vandut la pretul-record de 87,9 milioane de dolari in 2006 la Christie's. Cumparatorul lui, animatoarea de televiziune Oprah Winfrey l-a revandut recent unui amator de arta chinez cu 150 de milioane de dolari, intr-o tranzactie privata. In zece ani, Oprah a castigat peste 60 de milioane de dolari. Acest pret l-a depasit pe cel de 135 de milioane de dolari obtinut pentru un alt Portret al Adelei Bloch-Bauer, achizitionat in 2006 de magnatul newyorkez al cosmeticelor Ronald Lauder.

Vandut unui proprietar care a dorit sa-si pastreze anonimatul, Peisajul propus anul acesta a fost una dintre vedetele expozitiei Painting the Modern Garden, organizata anul trecut la Royal Academy.

Dintre peisajele de acelasi tip, sa ni-l amintim pe cel intitulat Kirche in Cassone, din 1913, vandut cu pretul 43 de milioane de dolari la Sotheby's in 2010. In anul urmator,un alt peisaj, Litzlberg Am Attersee, din 2014-2015 a fost achizitionat, tot la Sotheby's, cu 40,4 milioane de dolari. Aceasta panza fusese expusa la Muzeul de Arta Moderna din Salzburg, inainte de a se intoarce la proprietarul ei, George Jorish, spoliat de nazisti in timpul celui de-al Doile Razboi Mondial. Cumparatorul din epoca, David Lachenmann, un negustor de arta din Zürich, a refuzat sa dezvaluie numele clientului sau.

Intr-un gen diferit de portrete, peisajele in care se vede influenta lui Monet si in special a Nuferilor sai, sunt la fel de bine cotate pe piata de arta. Cel ce va fi vandut in curand la Sotheby's din Londra pare un covor cu tuse de toate culorile, aproape abstract.

Exceptionalul portret in picioare al lui Gertrud Loew, a fost cumparat in mai putin de 15 minute, in 2015, in licitatia de arta moderna si impresionista de la Sotheby's, din Londra la aproape 35 de milioane de euro, dupa ce fusese evaluat la 16-25 de milioane de lire sterline. Gertrud Loew, in varsta de 19 ani la data portretului, era fiul medicului vienez Anton Loew, directorul unui spital la care au fost internati Mahler, Wittgenstein si chiar Klimt. Realizata in 1902, aceasta pictura este speciala datorita formatului ei neobisnuit, vertical si extrem de ingust, care pare inspirat de arta japoneza.

O opera de Magritte in lictatie la  Christie’s

Intr-o alta licitatie, de arta suprarealista, ce va avea loc in 28 februarie la Christie’s, lotul-far va fi La corde sensible de René Magritte, realizat de pictorul belgian in 1960 si estimat intre 14 si 18 milioane de lire sterline. Magritte a considerat intotdeauna drept fundamentala nevoia artei de a propune mereu ceva nou, de a revolutiona modul in care publicul “traieste” opera si, din acest punct de vedere, tabloul propus este o exemplificare perfecta a cercetarilor sale in aceasta directie.

Panza este emblematica pentru poetica lui Magritte, pentru capacitatea sa incredibila de a sintetiza elementele vietii de zi cu zi in situatii paradoxale, ce pot include metamorfoze ale naturii sau antropmorfisme speciale la care participa elemente celeste. Rezultatul este intotdeauna o imagine care uimeste prin simplitate si prin naturaletea aparenta, dar care, la o a doua privire,  isi dezvaluie incongruenta implicita.

Pictura are elemente naturale, caracterizate de o cromatica elementara de peisaj montan, planul de verdeata reflecta cerul de azur, iar cele doua culori se intalnesc si se “topesc” in sfumato-ul reliefului din axa orizontala a tabloului. Armonia pitoreasca de carte postala a vaii este intrerupta de cupa de cristal din prim plan, care, cu dimensiuni extraordinare, depaseste peisajul. Deasupra ei, pluteste un nor care se joaca ambiguu cu contextul natural din jur, aparand ca un element integrat in pesaj, dar, in acelasi timp, dialogand cu straniul, asumandu-si in raport cu cupa rolul principal. Este fotografia unei metamorfoze complete, lichidul devenind vapori.

Magritte a vazut suprarealismul intr-o optica personala fata de artistii parizieni. Protagonistii compozitiilor sale  sunt adesea obiecte clasice, fara referinta imediata la elementele visului sau ale misterului, dar asezate in situatii care le extrag din realitate. Acest fapt intensifica efectul de confuzie, de uluire a privitorului care, recunoscand obiectele, incearca in van sa inteleaga paradoxul  din fata ochilor sai.

A face din aceasta pictura o  fateta fundamentala a productiei artistului inseamna, de fapt, folosirea catorva elemente canonice pe care le regasim si in alte opere, pastrate in mari colectii muzeale sau particulare. Primul dintre ele este cerul care este intotdeauna albastru si ocupa cel putin jumatate din suprafata panzei, alteori gazduieste nori si alte obiecte, suspendate in mod nenatural, ca in cazul acestei panze.

Idei clare, opera, realizata intre 1955si 1958, care a fost vanduta la Christie's in 2006, are un nor foarte asemanator cu cel din Coarda sensibila  si este in mod ciudat insotita de zborul unei bucati de stanca.

Sa amintim si Vacantele lui Hegel, creatie vanduta tot la Christie's, in 2011, cu 10.162.500 de dolari, in care apare un al doilea element caracteristic al picturii magrittiene, paharul. Declinat in forme diverse, el este protagonistul unor scene cu parfum filosofic, cum ar fi Valorile personale. El este asezat de artist pe o umbrela deschisa, ambele incorporate unui spatiu rosu in cazul Vacantelor lui Hegel. Functia recipientului de sticla in acest caz este negarea celei a umbrelei, impiedicand contactul acesteia cu apa.

Realizat de Magritte ca dar pentru sotia sa Georgette, Coarda sensibila este una dintre picturile in ulei cele mai mari realizate de artistul suprarealist. Ea a fost apoi vanduta de sotii Magritte negustorului de arta Renée Lachowsky, care a cedat-o lui Ronald Winston, fiul cunsocutei familii de bijutieri Harry Wilson, facand parte din colectia familiei pana in 1990. In 1998, imaginea a fost folosita de posta belgiana impreuna cu alte opere ale pictorului pentru a realiza o serie de timbre comemorative cu prilejul centenarului nasterii artistului.

Casa Christie’s asteapta un rezultat excelent al acestei vanzari, sperand depasirea recordului actual al artistului de 12.659.500 de dolari, obtinuti pentru lucrarea Imperiul luminilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

londra licitatia bauerngarten blumengarten gustav klimt pollock bacon
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018628 (s)