News Flash:

Dr. Simona Tivadar: Postul a ajuns sa fie o rusine, o imbuibare. Pe vremuri, mancarea de post era incomparabila cu mizeriile de astazi

11 Martie 2019
344 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7315 RON (-0.0011)
USD: 4.2103 RON (-0.0036)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
post

Dr. Simona Tivadar a devenit unul dintre cei mai apreciati specialisti de diabet, nutritie si boli metabolice, recunoscuta prin modul in care dezavueaza impostura celor care promoveaza miracole prin mijloace nefiresti organismului uman - detoxifiere, noua medicina germana sau alimentatie anticancer.

Intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, dr. Simona Tivadar isi exprima parerea despre postul crestin-ortodox, despre ceea ce insemna aceasta perioada pe vremea bunicilor sai, ce mancaruri se pregateau atunci si cel din zilele noastre.

”Nu tin post. Mi se pare mult mai dificil in zilele astea sa tii post. E adevarat, in generatia bunicii mele, o femeie de varsta mea (n.r. – 56 de ani) era o bunica si nu facea mare lucru in cursul zilei decat sa gateasca, sa mai vada de-un nepot, deci avea activitate redusa. Era considerata o femeie batrana si asa se si comporta.

Ei bine, eu am exact activitatea unui tanar de 25 de ani. Sigur, mai putin sportul si nu ies sa dansez in weekend, nu stau nopti intregi in cluburi, dar in rest, activitatea mea zilnica este extrem de intensa. In plus, noi nu imbatranim numai pe dinafara ci si pe dinauntru, ceea ce face ca tubul digestiv sa absoarba cu mai mare dificultate nutrientii de care avem nevoie. Iar in aceasta activitate extrem de intensa, eu cred ca mai mult de doua zile de post pe saptamana mi-ar reduce capacitatea de munca si nu cred ca as putea sa fac fata tuturor sarcinilor pe care le am”, spune dr. Simona Tivadar, in interviul citat.

”Toti bunicii mei tineau post fara discutie. Mancarea de post era o mancare incomparabila cu mizeriile care se mananca in ziua de astazi. Postul a ajuns sa fie o rusine, o imbuibare si-o alergatura perpetua dupa tot felul de produse care au doar aceasta calitate: ca nu contin proteine animale, atat. Ceea ce n-are absolut nicio valoare.

Si eu nu cred ca cu bunul Dumnezeu poti sa faci trocuri de tipul: ”Eu tin post si tu ma faci sa castig la loto“. Cred ca postul te invata sa induri, iar noi nu mai stim sa induram in timpurile moderne. Cred ca postul te invata sa-ti stapanesti pofta de mancare si foamea. Dar in satele bunicilor nu se intampla sa se injure in post sau sa se faca fapte rele”, a continuat nutritionistul.

”Se mancau foarte multe placinte facute in cuptor, asa-zisele varzare in Ardeal, care erau umplute cu loboda, cu varza, cu ce aveau la indemana. Sau placinte coapte in ulei, dar numai cand era dezlegare la untdelemn! Pentru ca nu se ungea toata lumea din cap pana-n picioare cu margarina, cum se face acum. Si nu se mestecau toata ziua nuci si migdale ca acum, cand se mananca mai multe calorii decat intr-o alimentatie normala si bineinteles ca oamenii ies din post mai grasi si mai bolnavi.

Se mancau si placinte cu silvoita, adica dulceata de prune facuta la cazan fara zahar si fara suc de mere, cum se face astazi ca sa fie cat mai dulce si sa aiba cat mai multi carbohidrati. In plus, se manca mamaliga multa, foarte multa fasole – de unde veneau si proteinele vegetale – si cartofi. Iar mancarea nu era rea deloc.

Imi amintesc, de exemplu, de un dulce pe care-l facea bunica mea si care-mi placea in copilarie: „malaiul“. Adica un fel de prajitura care in mod normal se facea cu lapte, cu ou, cu putin unt, putin zahar si cu un malai macinat mare, cu o consistenta grunjoasa. Se baga in cuptor cand se facea paine, la sfarsit. Stiti cat era de buna? Extraordinara! Si exista si o varianta de post a „malaiului“, care era ceva, evident, mult mai auster. Dar cuvantul de baza in post era „austeritate“.

Si, in afara de asta, intoarcerea spre Dumnezeu: gandul bun, fapta buna, smerenia. Sa ne aducem aminte ca acea societate era mult mai inteleapta decat noi, neavand insa modalitati sa se informeze si nici posibilitatea sa-si procure tot felul de produse speciale. Jumatate din zilele anului erau de post. In majoritatea acestor zile consumul de grasime de orice fel era interzis. Dezlegarea la untdelemn era in zile speciale, nu se manca grasime toata ziua bunaziua. In plus, spre deosebire de vegetarianismul absurd, in post exista dezlegari la peste”, si-a remintit dr. Simona Tivadar.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

diabet nutritie boli metabolice alimentatie anticancer
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1884 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023986 (s)