News Flash:

Dupa 60 de ani, Muzeul National Bran se va inchide definitiv

21 Februarie 2016
730 Vizualizari | 2 Comentarii
muzeul national bran
Dupa aproape 60 de ani de existenta Muzeul National Bran se va inchide definitiv in luna august a acestui an.

In acest moment, Muzeul National Bran este alcatuit din doua entitati distincte: Muzeul Vamii Medievale, unde se afla toate obiectele de patrimoniu care au fost in castel pana la retrocedarea acestuia, si Muzeul Satului Branean.

Toate obiectele din Castelul Bran au fost mutate in Muzeul Vamii odata cu preluarea obiectivului de catre mostenitorul Casei Regale, Dominic de Habsburg.

Practic si cladirea in care functioneaza acest muzeu a fost retrocedata tot Casei Regale, iar chiria mult prea mare a determinat conducerea Ministerului Culturii sa ia decizia desfiintarii Muzeului National Bran din vara acestui an, cand expira contractul de inchiriere existent.

Reprezentantii Consiliului Judetean Brasov, impreuna cu conducerea Muzeului de Istorie si a celui de Etnografie Brasov, au avut saptamana aceasta o intalnire cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru a se lua o decizie in acest sens.

Vezi si Un nou muzeu subacvatic de sculptura a putea fi vizitat de la sfarsitul acestei luni

Ministrul Culturii a fost de acord ca piesele de patrimoniu care au apartinut Reginei Maria (Fondului Resedintei Regale de la Bran) sa fie date in regim de comodat catre proprietarii Castelului Bran, cu respectarea stricta a conditiilor de conservare, restaurare si intretinere, daca actualii proprietari ai Castelului Bran vor fi si ei de acord cu acest lucru.

Vezi si Muzeul de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca risca sa fie evacuat in 10 zile

„Avem datoria morala ca aceste lucruri care au apartinut Reginei Maria sa fie expuse in castel. In cazul in care proprietarii nu vor fi de acord cu acest lucru, Muzeul de Istorie va preluate toate aceste obiecte de patrimoniu, dar si pe cele achizitionate dupa 1957 de catre Statul Roman, odata cu infiintarea Muzeului Vamii Medievale la Bran. Am cerut ca toate aceste fonduri preluate de la Bran sa fie constituite intr-o colectie distincta, Colectia Castelul Bran, iar daca pe viitor si Branul va avea in fruntea administratiei locale oameni capabili sa intocmeasca proiecte si sa contureze o strategie culturala, sa infiintam un Muzeu Regal al Branului. Este pacat ca un muzeu atat de frumos cum este cel al Vamii dispare, insa sunt multumit ca am reusit cu sprijinul CJ Brasov sa salvam de la imprastierea prin intreaga tara a acestui patrimoniu care contine inclusiv piese de Tezaur National”, a declarat Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie.

O parte din colectia preluata de la Bran ar urma sa fie valorificata impreuna cu Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat, care s-a aratat interesat de o colaborare cu Muzeul de Istorie.

De asemenea, Muzeul Satului de la Bran va deveni sectie a Muzeului de Etnografie Brasov, urmand sa fie transformat intr-un de eco-muzeu, unde sa fie organizate diverse evenimente sau ateliere de lucru pentru copii.

O alta decizie luata impreuna cu oficialii Ministerului Culturii a fost ca Primaria Bran sa preia parcarea amenajata in fata Castelului Bran, prin trecerea acesteia din domeniul public al statului in cel al comunei.

„In ceea ce priveste rezolvarea problemei parcarii, se va promova o hotarare de Guvern, iar dupa aceea, pentru intreaga zona, unde sunt multe chioscuri cu suveniruri, se va face un plan urbanistic. De altfel, la Bran va merge si arhitectul-sef al judetului. Intentia noastra este ca intrarea in Muzeul Satului Branean sa fie eliberata. Ca obiectiv, ne-am propus ca in acest muzeu sa intre aproximativ 90% dintre cei care viziteaza Castelul Bran”, a declarat vicepresedintele CJ Brasov, Adrian Gabor, potrivit.romania-actualitati.ro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

august casei regale etnografie brasov vlad alexandrescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1843 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013833 (s)