News Flash:

Editia in germana a antologiei de teatru contemporan romanesc lansata la 'Bremer Shakespeare Company'

20 Aprilie 2015
657 Vizualizari | 0 Comentarii
In data de 20 martie, de la ora 19.30, la teatrul Bremer Shakespeare Company are loc lansarea primei antologii de teatru romanesc contemporan in limba germana. Aparuta la prestigioasa editura Theater der Zeit din Berlin sub titlul „Machtspiele – Neue Theaterstücke aus Rumänien“ / „Jocuri de putere –  Noi piese de teatru din Romania“, antologia cuprinde cinci piese semnate de: Gianina Carbunariu (Schrift in Großbuchstaben / Tipografic Majuscul si Spargel / Asparagus), Catinca Draganescu si Eugen Jebeleanu (dontcrybaby), Roxana Marian (Medea oder Über das eheliche Glück / Mede/ea sau Despre fericirea conjugala) si Elise Wilk (Zimmer 701 / Camera 701).

Antologia a fost prezentata la Berlin in data de 18 martie, la libraria cu specific teatral „Einar & Bert“ in prezenta autoarei Gianina Carbunariu. Totodata, la Viena volumul a fost prezentat in avanpremiera pe 12 aprilie in cadrul evenimentului de incheiere a festivalului de teatru „Die Besten aus dem Osten“ / „Cei mai buni din Est“.

Vezi si Imi retrag cuvintele, de Victor Suvorov


Lansarea volumului in Austria va avea loc la Volkstheater din Viena in data de 5 mai, incepand cu ora 19.30. Cu aceasta ocazie va avea loc lectura scenica a piesei Zimmer 701, in prezenta autoarei Elise Wilk. De asemenea, Irina Wolf si traducatorul antologiei, Daria Hainz, vor participa la o dezbatere despre teatrul romanesc contemporan. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman de la Viena in colaborare cu Societatea Austro-Romana (AUSTROM), editura Theater der Zeit si Volkstheater din Viena.

Vezi si Cei de linga noi nu mor niciodata, de Allison DuBois


„Machtspiele – Neue Theaterstücke aus Rumänien“ completeaza seria „Dialog“ a editurii berlineze. Cartea a aparut cu sprijinul Institutului Cultural Roman prin programul Translation and Publication Support Programme (TPS) si al retelei europene de traduceri Traduki. In cadrul turneului de promovare, volumul va fi prezentat in acest an la Berlin, Bremen, Viena si Ingolstadt.

„Prin cele cinci voci aduse in prim-plan, antologia propune spatiului cultural germanofon intalnirea cu o generatie convinsa inca de relevanta sociala a celei mai sociale dintre arte. Nu in sensul consacrat in Romania dictaturii, cand teatrul devenise fanionul «rezistentei prin cultura» (sintagma intens contestata in ultimii ani, facand trimitere la opozitia neasumata, difuza si, prin urmare, ambigua in raport cu puterea profesionistilor din campul culturii), cat in sensul unui angajament real al artistului in viata societatii si a comunitatilor prea putin reprezentate in sfera publica. Pentru aceasta generatie, dramaturgia nu mai e doar o practica artistica, ci cu adevarat un instrument al schimbarii.“
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

antologii limba germana romania gianina carbunariu eugen jebeleanu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1546 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016901 (s)