News Flash:

Efecte ale foametei din 1946-1947 (Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca)

17 Ianuarie 2017
735 Vizualizari | 0 Comentarii
foamete
Lipsa completa de produse de hrana normala pentru o populatie foarte numeroasa , consumul de plante si subproduse agroindustriale daunatoare sanatatii, de cadavre si hoituri a provocat o mare crestere a morbiditatii. Aceasta se referea mai ales la sate, pentru ca orasele, in care traia si nomenclatura sovietica, erau ajutate mult mai bine cu produse alimentare, care erau luate desigur cu forta de la tarani. La inceputul anului 1947 sufereau de distrofie de la 10 pina la 15 la suta din populatia sateasca.

In decembrie 1947 in multe raioane distroficii alcatuiau de la un sfert pina la 30 la suta din populatie, iar in unele locuri aceasta cifra se ridica pina la 80 la suta. Stalin”a trimis in Basarabia o comisie in frunte cu Alexei Kosighin, viitorul “reformator” al URRS de dupa Hrusciov. Acela a raportat ca in RSSM, “cu adevarat, sunt foarte muti distrofici”. Stalin a citit atunci scrisoarea lui Kosighin la ospetele de noapte de la celebra vila de sub Moscova si l-a poreclit imediat, rizind copios impreuna cu tot Biroul Politic al CC al PCUS si, l-a poreclit pe Kosighin “distrofcic”. Porecla ia ramas “reformatorului” pina la moarte.

Vezi si Foametea din China din 1959

In legatura cu numarul de decese datorat foametei, se vehiculeaza diverse cifre, de la 200.000 la mai mult. A fost o evidenta crestere a nivelului mortalitatii in anul 1947 fata chiar de anul 1946. Situatia era mai grava iarna si primavara devreme, cind indicii mortalitatii aproape ca se dublau.

Vezi si Fotografia anului 1980- Misionarul si baiatul care sufera de foamete

Un indice foarte inalt este indicat in luna iulie. Aceasta asociate cu migrarea in masa a populatiei au dus la o catastrofa demografica in randurile populatiei din Bucovina de Nord si Basarabia atat in anul 1946, cat mai ales catre anul 1947. Foametea a provocat o crestere inspaimantatoare a criminalitatii. Furturile, mai intotdeauna de produse alimentare, devenisera fenomenul cel mai obisnuit. Pe la inceputul lunii iunie 1946, citeva cazuri de canibalism - dovada foametei indelungate, au avut loc

Vezi si Un document cutremurator - "In gura foametei"

In contextul accentuarii foametei la sfarsitul anului 1946 – inceputul lui 1947, a sporit numarul celor care decid sa treaca Prutul. Urmare a acestui fenomen, granicerii primesc ordin sa fie necrutatori fata de cei care vor incerca sa treaca frontiera. In privinta celor prinsi, apare ordinul ca acestia sa fie executati pe loc, iar fata de cei care reusesc sa treaca Prutul – sa fie urmariti pe teritoriul Romaniei si, in caz ca nu vor putea pune mana pe ei, sa fie impuscati.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hrana normala populatie plante subproduse agroindustriale sanatatii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1865 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039294 (s)