News Flash:

Efectele rascoalei de la Tatarbunar

9 Iunie 2014
1088 Vizualizari | 0 Comentarii
In perioada 24 august - 2 decembrie 1925, timp de mai bine de trei luni (103 zile), s-a desfasurat la Chisinau procesul participantilor la revolta armata de la Tatarbunar (supranumit in presa „Procesul celor 500”). Dosarul continea aproximativ 70.000 de pagini, iar verdictul 180. In cursul procesului au fost anchetate peste 500 de persoane, dintre care 287 au fost inculpate. Avocatul apararii a fost M. Costa-Foru.
Dupa finalizarea procesului, majoritatea celor arestati au fost achitati de instanta. Un numar de 85 rebeli au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea: majoritatea la pedepse intre 6 luni si 6 ani, doi la 15 ani munca silnica si Iustin Batiscev la munca silnica pe viata.

Vezi si Rascoala de la Tatarbunar 
Dintre cei 85 de condamnati, niciunul nu era roman. In acest proces s-a intentionat demonstrarea faptului ca Rascoala de la Tatarbunar a fost organizata de URSS.
Procesul a atras reactia vehementa a propagandei sovietice, precum si atentia opiniei publice internationale; personalitati ale stiintei si culturii ca Romain Rolland, Maxim Gorki, Paul Langevin, Theodore Dreiser, Albert Einstein, Upton Sinclair, George Bernard Shaw, Louis Aragon, Thomas Mann s.a., au luat apararea inculpatilor. In noiembrie 1925 a sosit la Chisinau o delegatie vest-europeana condusa de Henri Barbusse, scriitor francez de convingeri comuniste, care a asistat la proces.

Vezi si Rascoala de la Hotin
Cu toate acestea, grupurile socialiste din Romania au condamnat rebeliunea; liderul Federatiei Socialiste, Ilie Moscovici, a scris in 1925:
"La Tatar Bunar, au fost implicati agentii provocatori ai Internationalei a III-a, care, jucandu-se cu vietile taranilor basarabeni, au vrut sa dovedeasca Europei ca basarabenii sunt in favoarea inexistentei si ridicolei «Republici Moldovenesti».
Niste tarani din cateva comune izolate nu au putut alunga jandarmii [...] cativa agenti provocatori asigurandu-i ca revolutia a inceput in toata Basarabia sau ca armatele sovietice au patruns sau erau pe cale sa intre."
Aceasta viziune a evenimentelor a fost impartasita de cel putin un observator extern, profesorul american Charles Upson Clark de la Columbia University, dupa care:
"[...] rebeliunea de la Tatar-Bunar a fost in esenta exemplu cel mai frapant al unui raid comunist, organizat din afara [...] si nu o revolutie locala impotriva conditiilor intolerabile datorate asupririi romanesti, asa cum a fost prezentata de catre presa socialista din toate tarile."
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

chisinau revolta armata tatarbunar anchetate inculpate m costa-foru
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1749 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016489 (s)