News Flash:

Efectul Edison sau emisia termionica

13 Februarie 2015
962 Vizualizari | 0 Comentarii
Emisia termionica este un flux de purtatori de sarcina electrica indus termic de pe o suprafata sau peste o bariera de energie potentiala. Aceasta are loc deoarece energia termica data purtatorului depaseste energia fortelor care il restrang. Purtatorii de sarcina pot fi electroni sau ioni, fiind denumiti in literatura veche „termioni”. Dupa emisie, in regiunea emitatoare, va ramane o sarcina egala in modul si de semn contrar cu sarcina emisa. Daca insa emitatorul este conectat la o sursa de tensiune continua, atunci sarcina ramasa in urma va fi neutralizata de cea furnizata de sursa, aducand emitatorul inapoi in starea dinaintea emisiei.

Vezi si Thomas Edison a inventat becul electric, un mit?

Exemplul clasic de emisie termionica este emisia de electroni intr-un tub vidat de pe un catod metalic incalzit (denumita in trecut si efectul Edison). Termenul „emisie termionica” este utilizat astazi cu referire la orice proces de emisie cauzata de un stimul termic, chiar si cand sarcina este emisa dintr-o regiune de semiconductor in alta. Acest proces este deosebit de important pentru functionarea unei game largi de dispozitive electronice si poate fi utilizat pentru generarea de energie sau pentru racire. Fluxul de sarcini electrice creste dramatic cu temperatura.

Vezi si Controverse asupra personalitatii lui Thomas Edison

Emisia in vid de pe metale tinde, insa, sa devina semnificativa doar pentru temperaturi de peste 1000 K. Fenomenul este explicat prin efectul tunel.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

emisia termionica sarcina electrica energie potentiala electroni
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2404 (s) | 34 queries | Mysql time :0.085205 (s)