News Flash:

Efortul liric a lui Nicolae Ceausescu, "tovarasul" filosof

31 Iulie 2013
1485 Vizualizari | 0 Comentarii
Un efort liric al lui Nicolae Ceausescu se regaseste in arhivele comunismului: o poezie scrisa olograf de fostul dictator. 
Dovada unei ,,multilateralitati geniale“ - s-ar fi conchis, altadata, in cronicile literare. Pe parcursul celor cinci strofe, nu a folosit absolut niciun semn de punctuatie, cu exceptia unui singur punct, pus la finalul primei strofe.
Poezia nu are nici titlu, nici semnatura. Dar dupa grafie si fondul documentar de arhivare in care am gasit-o, e in mod categoric creatia celui care-a condus Romania, dictatorial, aproape un sfert de secol. Imediat dupa venirea la putere, Ceausescu a cerut sa-i fie pastrate si dactilografiate notitele facute la diverse reuniuni. Din prezidiile adunarilor, pe cand vorbitorii cuvantau conform regiei si scenariului prestabilit, Ceausescu scria, in carnetel, ,,punctele” de atins in ,,concluzii”. Alteori facea inmultiri si impartiri pe baza cifrelor de plan, costuri si productie. Sau nota propozitii diverse. Acestora din urma li se conferea calitatea de cugetari, ,,rodul unei gandiri revolutionare”.
Secrete comuniste si doseli postceausiste
Poezia pe care am identificat-o, dimpreuna cu cateva panseuri si corecturi de mana pe textul unui discurs din anii ’70 s-au ,,ratacit“ intr-un dosar al Cancelariei CC al PCR din ultimii ani de putere. Istoria aventuroasa a acestor dosare a inceput la cateva ceasuri dupa fuga lui Ceausescu. In dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, Armata s-a facut stapana arhivei partidului. Documentele au fost azvarlite in camioanele sale si zavorate sine die in depozitele militare. Abia dupa cativa ani, au inceput a fi slobozite, treptat, in circuitul cercetarii prin Arhivele Nationale. Cu multe si insemnate lipsuri. Din dosarele unor importante sedinte ale nucleului de decizie lipsesc, bunaoara, stenogramele. Adica strict-secretele: discutiile lamuritoare privind cauzele, contextul si efectele reale ale deciziilor, precum si informarile facute celorlalti de Ceausescu asupra intalnirilor sale bilaterale cu sefi de partide si state.  
Romanul s-a nascut poet...
In poezia scrisa de mana, Ceausescu nu respecta ortografia si punctuatia. Nu reusise sa le invete in scoala primara. Se poate observa ca, pe parcursul celor cinci strofe, nu a folosit absolut niciun semn de punctuatie, cu exceptia unui singur punct, pus la finalul primei strofe. N-avea rabdare nici sa scrie toate literele cuvintelor. Astfel ca multe pasaje sunt aproape ilizibile, dupa cum se observa si din facsimilele alaturate. Poezia pare sa nu fi fost scrisa dintr-odata. Mai intai a scris primele trei strofe, cu o cerneala ceva mai deschisa la culoare. Ulterior, cu o cerneala ceva mai inchisa, a operat o corectura la ceea ce compusese deja, dupa care a mai produs doua strofe. Despre aptitudini literare, nici vorba. Dar daca autorul si-ar fi transmis ,,poemul” diriguitorilor propagandei, intra urgent in manualele scolare. Cu mici ajustari, n-ar fi distonat de creatiile ,,angajante” semnate de unii poeti consacrati. In plus, Ceausescu acumulase si aici experienta, ,,adaptand” versurile de la ,,Trei culori…” ca sa devina imn ,,mobilizator”.
„Tovarasul“ filozof
In acelasi carnetel cu versurile, Ceausescu a mai notat si reflectii (propriu-zis lozinci) despre ,,arta revolutionara” si ,,umanismul socialist”. Acestea au fost insa si dactilografiate. ,,Umanismul nu este o notiune abstracta, a scris el. El capata diferite intelesuri corespunzator etapelor istorico-sociale de dezvoltare”; ,,Fericirea personala nu se poate realiza ignorand bunastarea si fericirea generala.”; ,Literatura si arta realist-revolutionara trebuie sa transmita nu numai anumite realitati ci sa prezinte realitatile in contextul social-istoric, si in acelasi timp, in perspectiva transformarii continuu revolutionara a vietii”; ,,A fi revolutionar in arta inseamna sa realizezi o arta realist-revolutionara, care sa aiba un rol activ in transformarea societatii si a omenirii, a omului insusi”. S.a.m.d. Prin astfel de asertiuni, repetate public stereotip, Ceausescu si-a arogat statutul de filosof al contemporaneitatii. De ,,ganditor revolutionar”, in terminologia epocii. Aceasta era si reprezentarea sa asupra filosofiei. De altfel, la inceputul anilor ’70, intentionase sa desfiinteze specialitatea aceasta din curricula universitara. Pe motiv ca nu putem avea doua filozofii: una predata in invatamantul superior de partid si alta in cel de stat. Il vor fi temperat atunci decizionali mai avizati asupra istoriei si rosturilor ,,iubirii de intelepciune”, avertizandu-l asupra interpretarilor gafei sale in afara tarii. A mentinut-o ca specializare universitara, dar, in cuplaj cu istoria. Dar din 1976 si pana in 1989, sectia filosofie-istorie a figurat in planul cifrelor de scolarizare cu cei mai putini studenti: cate 75 anual, repartizati, egal, in centrele Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi, potrivit adevarul.ro.
Cele 500 de cuvinte
Alaturam acestor rememorari si o surprinzatoare observatie privind lexicul lui Ceausescu. Aplicand metoda analizei de continut a discursului, printre alte particularitati ale ,,limbii de lemn” in ,,varianta Ceausescu”, am constatat ca liderul comunist se servea de doar 450-500 de cuvinte in comunicarea publica. Intr-un capitol din lucrarea ,,Psihologie politica. Individ, lider, multime in regimul comunist” (Polirom, Iasi, 2001), i-am analizat stilul discursiv in contextul general al comunicarii verbale. Vocabularul activ al limbii romane contine 120-125.000 de cuvinte. Circa 1.500 dintre ele sunt fundamentale. In limba materna, un adult se exprima, in general, prin 4-5.000 de cuvinte. Dar ,,poetul” si ,,ganditorul” Ceausescu se adresa publicului printr-un vocabular de zece ori mai redus decat cel obisnuit. ;
,,Poemul“, in grafia autorului 
De vreii sa fii nemuritor 
Poete scrie pentru tara 
Vers simplu dar cutezator 
In el mandria de popor tresara. 
Scrie de daci si de romani 
De munti de rauri si campii 
De muncitori si de tarani 
De cantecul voios de ciocarlii 
Scrie de ce ni (sic! – n.r.) drag, de ce iubim 
De esti poet si de partid sa scrii 
Prin el in tara liber azi traim 
Scrie cat mai frumos asa cum stii 
Sa scrii ca noi muncim din greu 
Ca totul nu-i asa cum vrem 
Dar mergem inainte tot mereu 
Noi faurim uniti tot ce avem 
In tricolor avem simbol deplin 
Albastru cer cu stele si senin 
Galben din holdele bogate aurii 
Rosu ca sangele varsat in batalii
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

efort liric nicolae ceausescu arhivele comunismului poezia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1811 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019896 (s)