News Flash:

Ei sunt romanii care s-au jertfit pentru gloria Rusiei imperiale in armata rusa

3 Februarie 2015
942 Vizualizari | 1 Comentarii
Istoricii remarca, inca din secolul al XVI-lea, procesul complicat, neorganizat si spontan, de colonizare romaneasca la Est de Nistru. Moldovenii fugeau de asuprirea otomana si cautau o viata mai dulce in tara vecina. Multi moldoveni au urcat in functii inalte, sa-i amintim in acest sens pe Petru Movila, Mitropolitul Kievului sau pe Pavel Apostol, tatal Marelui Hatman al Ucrainei, Danila Apostol.

Istoricul Anatol Lescu, (in cartea “Romanii in armata imperiala rusa”) arata ca unii dintre acesti demnitari se stramutau insotiti de regula de oamenii lor, al caror numar ajungea uneori pana la 500-1000 de persoane.
Guvernantii rusi acordau diferite privilegii si inlesniri pentru a-i atrage pe colonistii romani catre stepele din regiunile nordice ale Marii Negre, slab populate.

Pentru a accelera popularea teritoriilor, li se acordau persoanelor care aduceau un numar important de colonisti grade militare: pentru 300 de oameni se acorda gradul de maior in armata rusa, pentru 150 – gradul de capitan, pentru 60 – plutonier si titlul de nobil rus.

Vezi si Trei dialecte ale limbii romane sunt pe cale de disparitie

Colonistii primeau ajutoare in bani si mici loturi de pamant. Anatol Lescu a descoperit in Arhivele rusesti acte de improprietarire ale unor munteni si moldoveni care au inaintat repede in ierarhia militara ruseasca.

Comandantul de osti din Dubasari, Grigorie Ionencu, de pilda, emigreaza in 1706, din Moldova, si primeste din partea lui Mazepa, Marele Hatman al Ucrainei, ingaduinta de a se stabili in localitatea Burci, regiunea Cighirin, si de a o popula cu moldoveni. El devine comandantul regimentului rusesc din Bratlav, pe care il mareste cu numerosi soldati moldoveni.

De istoria domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir se leaga primul mare val de populatie romaneasca stramutata in Rusia, si stabilita in Slobodskaia Ucraina. Dupa batalia de la Stanilesti, Dimitrie Cantemir s-a retras odata cu tarul Petru I.

Vezi si Studiu CONTROVERSAT:Iata cu cine SE INRUDESC CU ADEVARAT romanii

Cand a parasit Moldova, Cantemir era insotit de 4000 de moldoveni, osteni si curteni, care s-au asezat pe pamanturi daruite de Petru I. Asa a luat nastere in jurul Harkov-ului primul areal compact cu populatie romaneasca. Al doilea mare areal romanesc era situat in stepele din nordul Marii Negre. Colonistii romani au ajuns si in bazinul Donetk.

In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea s-a constituit al treilea mare areal de asezare a populatiei romanesti in Transnistria (teritoriul dintre Nistru si Bug), iar ultimul mare exod roman a fost declansat de Razboiul ruso-turc din anii 1806-1812, cand mii de moldoveni au trecut Nistrul si s-au inrolat in armata imperiala rusa.
Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, in urma necontenitelor valuri de migratii, in regiunile sudice ale Rusiei, traiau circa 250.000 de romani.

Husarii volohi

Indispus de insuccesele razboiului sau cu suedezii, tarul Petru I decide, la inceputul secolului al XVIII-lea, infiintarea unor unitati de cavalerie, asa cum existau si in armata suedeza. Or, aceste unitati erau antrenate de cavaleristi volohi (cum li se spunea romanilor in acea vreme). In 1707, tarul ordona colonelului moldovean Apostol Chigeci sa formeze primul regiment de husari-cavaleristi din armata rusa, scrie frontpress.ro.

Vezi si Iata cat au scris romanii in evul mediu

Regimentul avea 300 de oameni si avea numele de “Horongva Voloha”. Ulterior, din componenta armatei ruse, faceau parte inca sase regimente de cavalerie care purtau denumirea “regimente volohe”. Comandantii rusi apreciau priceperea militara, curajul si darzenia romanilor. Un “Corp Voloh”, format din circa 300 de soldati, purtand costume nationale, lupta alaturi de regimentele pur rusesti in anii razboiului ruso-turc din 1736-1739. In 1736, Constantin Cantemir, fiul domnitorului Dimitrie Cantemir, fuge din Moldova, si aduce cu el in “Corpul Voloh” numerosi luptatori moldoveni. Steagul unitatii avea simboluri nationale cu vechea stema a Moldovei: capul de bour cu o stea intre coarne.

Vezi si Ce credea Mihai Eminescu despre Basarabia

Ca semn de pretuire, rusii il vor inainta pe Constantin Cantemir la gradul de general de brigada, iar “Corpul voloh” a stat la baza Regimentului Moldovenesc de husari infiintat in 1739, al carui steag, alaturi de simbolurile rusesti, pastra si simbolica nationala romaneasca. Mai tarziu, unitatile militare romanesti au intrat in randurile oastei cazacesti de pe Bug.
Arhivele pastreaza numeroase documente care atesta acest adevar istoric: romanii care au luptat in randurile armatei imperiale ruse au pus temelia formarii cavaleriei usoare regulate in Rusia, si au adus o contributie importanta la dezvoltarea artei militare rusesti.

Un erou roman intre ciocanul austriac si nicovala ruseasca

La 2 septembrie 1738, brigadierul (general de brigada) Constantin Cantacuzino, ofiterul de serviciu de pe langa comandantul-sef al Armatei ruse, a primit ordinul sa-linstruiasca pe comandantul de detasament Tiutcev. Din motive necunoscute, acesta nu a ascultat de sfaturile romanului, si unitatea sa a fost distrusa in urma unui atac al tatarilor. Generalul Cantacuzino este pedepsit si are loc degradarea sa pana la ostas de rand. La sfarsitul razboiului, se constata greseala comisa, si pedeapsa ii este anulata.
Mai mult, Constantin Cantacuzino este inaintat la gradul de general-maior. In 1740, el se reintoarce acasa, la Brasov, insotit de sotia sa, rusoaica Anna Seremetieva, si cei doi copii ai sai. O piaza rea il urmareste. De aceasta data, cel care vrea sa-l pedepseasca este Austria. Cantacuzino, acuzat pe nedrept de complot impotriva Imparatesei Maria Tereza si atatare la rebeliune a popoarelor crestine, este arestat si condamnat la moarte. Sfarseste in inchisoarea din Graz, in 1768.

Impotriva lui Napoleon

Steaua norocoasa a Imparatului Napoleon Bonaparte s-a intunecat in bataliile din stepele rusesti, intunecare la care au contribuit si soldati si ofiteri romani. Coalitia formata de Rusia, Anglia si Austria lupta pentru a zadarnici expansiunea franceza. In armata rusa luptau si romanii din regimentul Elisavetgrad de husari. Comanda regimentului o avea colonelul Gheorghe Ion Lisanevici.

La Austerlitz si in urmatoarele lupte, Napoleon a obtinut in anii 1806-1807 victorie dupa victorie, dar in bataliile cu francezii s-a distins un numar mare de romani, care au fost decorati (coloneii Andrei Luchian, Ilie Duca, Anastasie Iurcovsci, generalul Nicolae Cretu etc, In a doua etapa a razboiului, in randurile trupele rusesti, de sub comanda generalilor Kutuzov si Bagration, s-au evidentiat generalii Ilie Duca, Grigorie Cantacuzino si Iurcovschi, ofiterul Nicolae Bedreaga, capitanul Grigorie Catargiu, colonelul Sostac, si multi altii care au participat la luptele de la St. Petersburg, Smolensk, Moscova, Borodino si in “Batalia natiunilor” de la Leipzig.
In perioada 1812-1814, tarul Alexandru I a decorat peste 300 de romani. Nu in zadar, comenteaza istoricul Anatol Lescu; in Galeria Militara a Palatului de Iarna din St. Petersburg (Muzeul Ermitage), in randul celor mai straluciti eroi ai acestor razboaie se afla si portretele a opt generali ai armatei ruse de origina romana.

Rasplata mizerabila


Prezenta romaneasca a continuat sa se manifeste si in cursul razboaielor ruso-turce din anii 1806-1812 si 1828-1829 si Razboiul Crimeii din 1853-1856. Mult sange romanesc a curs intru gloria Imperiului rus, dar rasplata a fost ingrozitoare: teritoriile dintre Prut si Nistru au fost ocupate de Rusia.
Dupa anexarea Basarabiei si Bucovinei, romanii au pierdut increderea in Rusia. In armata rusa continuau sa lupte unitati formate aproape in exclusivitate din romani, dar e greu de crezut ca entuziasmul si eroismul lor era identic cu cel de odinioara.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

istoricii neorganizat spontan moldoveni petru movila pavel apostol
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Ionel Mares  | #2401
Oferte de lucru pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: locmunca.office@gmail.com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2435 (s) | 34 queries | Mysql time :0.086805 (s)