News Flash:

EL este ULTIMUL SOLDAT care a murit in Primul Razboi Mondial

12 Martie 2015
1534 Vizualizari | 0 Comentarii
Primul Razboi Mondial, declansat la 28 iulie 1914, urma sa se incheie la 11 noiembrie 1918, dupa aproape 53 de luni de lupte tragice. Era ultimul dintre cele patru armistitii incheiate in acelasi an: la Salonic – cu Bulgaria la 29 septembrie, la Mudros – cu Turcia la 30 septembrie, si la Padova – cu Austria la 3 noiembrie. Din punct de vedere strategic, conflictul a pus capat si absolutismului monarhic si a doborat patru mari im perii: german, austro-ungar, otoman si rus.

A unsprezecea ora din a unsprezecea zi a celei de-a unsprezecea luni, “matricea otravitoare a secolului al XX-lea” lua sfarsit

In ziua de 11 noiembrie 1918, la ora 11.00 intra in vigoare armistitiul incheiat intre Germania si Antanta cu cateva ore mai devreme in aceeasi zi. Documentul fusese semnat la ora 05.00, intr-un vagon de tren oprit in padurea Compiegne din Franta, in urma unei intalniri dintre delegatia Aliatilor, condusa de maresalul Ferdinand Foch, si cea a Germaniei, care il avea in frunte pe politicianul Matthias Erzberger.

Departe de a fi o lupta nobila, cele sase ore au ramas in istorie ca cele in care artileristii au continuat sa traga obuz dupa obuz spre tintele germane pur si simplu pentru ca nu au vrut sa care inapoi munitia.

Vezi si Campuri de lupta din Primul Razboi Mondial dupa 100 de ani

In ultimele ore ale razboiului, dupa ce fusese incheiata pacea, au murit inutil aproape 3.000 de soldati si au fost raniti peste 6.000.

ULTIMA PIERDERE UMANA A RAZBOIULUI!

Britanicii au inregistrat ultima pierdere, soldatul George Edwin Ellison, in jurul orei 9.30, in acea dimineata. Abia implinise 40 de ani. A sfarsit la Mons, in Belgia, nestiind ca Marele Razboi avea sa se termine mai repede decat si-ar fi putut inchipui. Plecase sa patruleze intr-o padure in care fusesera reperati cativa nemti. Era un veteran respectat. Destinul, insa, nu l-a crutat.

Augustin Trebuchon a fost ultimul francez care a murit, la ora 10.45, cand se ducea sa le spuna celorlalti soldati ca dupa ora 11.00 urma sa se serveasca supa calda.

Ultimul canadian, George Lawrence Price, a fost impuscat in cap cu doua minute inainte de intrarea in vigoare a armistitiului, iar Statele Unite au pierdut ultimul om, Henry Gunther, cu 60 de secunde inainte de incheierea razboiului, in timp ce ii ataca, de unul singur pe germanii uimiti de gestul lui.

Starea de razboi dintre cele doua tabere a persistat inca sapte luni pana la incetarea totala a razboiului, consacrata prin semnarea Tratatului de la Versailles, in 28 iunie 1919, si a urmatoarelor tratate cu Austria, Ungaria, Bulgaria si Imperiul Otoman.

Vezi si Primul Razboi Mondial. Imagini de colectie de pe front, publicate in premiera - FOTO


Astfel, incheierea Primului Razboi Mondial a avut loc in anul 1919, chiar daca cele mai multe comemorari se concentreaza asupra armistitiului din noiembrie 1918, potrivit IstoriePeScurt.ro.

Niciun alt conflict nu a avut un impact atat de dramatic asupra infatisarii Europei. Harta continentului a suferit schimbari profunde dupa ce absolutismul monarhic a incetat sa mai existe

Patru imperii s-au prabusit: cel German, Austro-Ungar, Otoman si Rus – iar dinastiile care le-au condus, Hohenzollern, Habsburg, Osman si Romanov, au disparut si ele.

Caderea Imperiului Otoman a pavat calea spre democratia moderna si laicizarea statului succesor, Turcia. De asemenea, in Europa Centrala au fost infiintate state noi: Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria si Austria, iar Polonia a devenit din nou independenta dupa mai mult de 100 de ani.

Rusia a devenit Uniunea Sovietica si a pierdut Finlanda, Letonia, Lituania si Estonia, care au devenit state independente. Ideea autodeterminarii care circula prin Europa si destramarea Imperiului Rus facuse deja posibila unirea Romaniei cu Basarabia, iar dupa incheierea Primului Razboi Mondial si destramarea imperiului Austro-Ungar, Regatul Romaniei a recuperat si Transilvania(dupa ce se unise cu Bucovina), ceea ce a dus la Marea Unire.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lupte tragice salonic bulgaria mudros turcia padova austria germaniei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2238 (s) | 34 queries | Mysql time :0.064515 (s)