News Flash:

Elie Carafoli, un pioner al aerodinamicii

25 Octombrie 2013
761 Vizualizari | 0 Comentarii
Elie Carafoli (n. 15 septembrie 1901, Veria, Grecia – d. 1983, Bucuresti) a fost un inginer roman, constructor de avioane, membru al Academiei Romane din 1948, considerat unul dintre pionierii domeniului aerodinamicii.
S-a nascut la Veria (Macedonia, Grecia) intr-o familie de aromani. Studiile le-a inceput la Scoala Comerciala din Salonic si le-a continuat, in Romania, la Liceul "Manastirea Dealu", apoi in continuare la Scoala Politehnica din Bucuresti.
Plecat la Paris, a audiat cursurile de mecanica fluidelor si cele de aerodinamica la Sorbona, unde si-a luat doctoratul in fizica-matematica.
Intra la Laboratorul Aerotehnic de la Saint-Cyr, unde lucreaza alaturi de Albert Toussaint si Paul Painlevé. Aici realizeaza un tunel aerodinamic destinat vizualizarii miscarii fluidelor, foarte mult apreciat la Congresele Internationale de Aerodinamica, fiind distins in 1928 cu Médaille d'honneur argent.
Reintors in tara, Carafoli a deschis primul curs de Aeronautica la Scoala Politehnica din Bucuresti in anul 1928. A fost primul pas in infiintarea Facultatii de Aeronave din Bucuresti.
In perioada 1928 - 1933, a functionat ca inginer-sef al Serviciului de studii si constructii si director al Intreprinderii Aeronautice Romane.
Din punct de vedere teoretic, Carafoli a abordat problema miscarii generale in jurul unui contur. A efectuat cercetari asupra aripilor monoplane si asupra miscarilor conice in regim supersonic.
Elie Carafoli a realizat conceptia avioanelor de conceptie autohtona, cu nenumarate performante. Astfel, a proiectat modelul IAR 12, produs de Industria Aeronautica Romana.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

elie carafoli constructor avioane
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1738 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020316 (s)