News Flash:

Eliogabal, imparatul roman al dinastiei Severilor

11 Martie 2015
1448 Vizualizari | 0 Comentarii
Elagabal sau Eliogabal (in latina: Elagabalus sau Heliogabalus; cca. 203 – 11 martie 222), nascut Varius Avitus Bassus si cunoscut de asemenea ca Varius Avitus Bassianus Marcus Aurelius Antoninus, a fost imparat roman al dinastiei Severilor si a domnit din 218 pana in 222.

Vezi si Viata imparatului roman Constantiu al II-lea

Fiu al lui Sextus Varius Marcellus, cavaler roman din Apaeea si al Iuliei Soaemias, nepot al imparatului Caracalla, preot din Emesa al zeului soare (Elah-Gabal), numit de posteritate Elagabal (Heliogabalus), este proclamat imparat in primavara anului 218 de legiunile din Siria, nemultumite de politica austera a lui Macrinus. Elagabalus dobandeste tronul imperial, restabilind dinastia Severilor. Puterea reala este exercitata insa de Iulia Maesa (bunica) si Iulia Soaemias (mama sa). Politica autocrata, excesele si capriciile imparatului-copil compromit in scurt timp noul regim. Sub presiunile Iuliei Maesa, Elagabalus il adopta si-l ridica la rangul de caesar pe M. Aurelius Alexander, varul sau (221).

Vezi si Servius Sulpicius Galba, primul imparat al Anului celor patru imparati

S-a casatorit impotriva traditiilor, cu o vestala si se comporta intr-un mod bizar (se farda, imbraca costume femeiesti) ceea ce a marit nemultumirile opiniei publice. Moare ucis, impreuna cu mama sa, de garda pretoriana in martie 222.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

elagabal eliogabal imparat roman dinastiei severilor cavaler roman
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2332 (s) | 23 queries | Mysql time :0.076306 (s)