News Flash:

Elixirul „mitridate”

27 Mai 2015
713 Vizualizari | 0 Comentarii
Mitra
Din Europa pana in Asia, zeul-soare geto-dac a fost adorat ca Mithra, Meitros, Mihr, Mehr, Meher. Dahii care au fondat dinastiile regale parte l-au adorat sub numele de Mitra, iar numele Du-mitra insemna pur si simplu a duce cultul lui Mitra. Dinastiile regale ale geto-dacilor si dahilor din Pontus, Partia, Cappadocia, Armenia si Commagene au avut in componenta numelui denumirea zeului, Mitradate („e dat de Mitra”) fiind cel mai raspandit. Mitradate al VI-lea, rege al Pontusului (nordul Turciei) intre 120-63 i.C., a ramas in istorie ca primul monarh care s-a imunizat la otrava, luand cu regularitate mici doze, posibil un element de initiere al gradelor superioare, absolute, ce avea legatura cu credinta in nemurire specifica geto-dacilor. Datorita acestui fapt, „mitridate” a ramas in farmacologie si ca termen de „elixir”.

Vezi si Mitra, mediator intre cer si pamanteni

La Comana Capadociei sunt inregistrate numeroase nume derivate din radicalul miqr- / mitr-, chiar si dupa cucerirea romana: Mithrateidios, Mithratochmes, Iulius Mithra, Mithres sau Mithrei. Mitra, ca acoperamant pentru cap, vine de la caciula tuguiata, cu motul lasat, portul specific al dahilor, dacilor si getilor nobili, pe care o purta si zeul lor solar. Sacrificiul taurului in cinstea lui Mitra era asociata cu puterea barbateasca, cu virilitatea, cultul taurului fiind o religie foarte veche, cea mai veche din Europa, atestata la populatia carpato-danubiano-pontica. Cultul lui Mitra o urmeaza, fiind datat arheologic la dahii parti, din anul 2000 i.C. Dupa sacrificarea taurului, urma ceremonia Haomei, bautura ce conferea nemurire si care ulterior a fost asociata cu „soma”, bautura halucinogena bauta de preotii zoroastrieni si hindusi.

Vezi si Antioch, „Pater Pater” si Fratia Cavalerilor lui Mitra


De-a lungul timpului, cultul s-a imbogatit cu ritualuri specifice culturilor locale pe unde a peregrinat, din Europa, Asia, pana in nordul Africii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

europa asia zeul-soare geto-dac mithra meitros mihr mehr meher pontus
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2297 (s) | 34 queries | Mysql time :0.075602 (s)